Home » » AP: «Στους δρόμους της Αθήνας, οι ρατσιστικές επιθέσεις αυξάνονται»

AP: «Στους δρόμους της Αθήνας, οι ρατσιστικές επιθέσεις αυξάνονται»

ap.jpgΔημοσίευμα για τις συνεχώς αυξανόμενες ρατσιστικές επιθέσεις που καταγράφονται στη χώρα μας εν μέσω οικονομικής κρίσης φιλοξενεί το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press.
«Στους δρόμους της Αθήνας, οι ρατσιστικές επιθέσεις αυξάνονται» είναι ο τίτλος του άρθρου, το οποίο στον πρόλογό του αναφέρει: «Η επίθεση ήρθε φαινομενικά από το πουθενά. Καθώς ο 28χρονος άνδρας από το Μπαγκλαντές έσκαβε γύρω από κάδους σκουπιδιών για παλιοσίδερα ένα απόγευμα πρόσφατα, δύο γυναίκες και ένας άνδρας του επιτέθηκαν με ένα μαχαίρι. Εκείνος ούρλιαζε καθώς έπεφτε. Βεβιασμένα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και δέχτηκε θεραπεία για μια βαθειά πληγή στο πίσω μέρος του μηρού του».
«Η αστυνομία ερευνά την επίθεση ως μία ακόμη στο αυξανόμενο κύμα της  ακροδεξιάς μανίας εναντίον των ξένων ενώ η Ελλάδα βυθίζεται ακόμη περισσότερο στην οικονομική αθλιότητα. Οι λεπτομέρειες ποικίλλουν, αλλά η κρύα  βαρβαρότητα της κάθε επίθεσης είναι η ίδια: μελαμψοί μετανάστες έρχονται αντιμέτωποι με  κακοποιούς, δέχονται επιθέσεις με μαχαίρια και σπασμένα μπουκάλια, ξύλινα ρόπαλα και ράβδους σιδήρου», αναφέρει το δημοσίευμα.
Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται: «Ομάδες για τα Δικαιώματα προειδοποιούν για μια έκρηξη της ρατσιστικής βίας το προηγούμενο έτος, με αξιοσημείωτη αύξηση από τις εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, όπου σημειώθηκε δραματική αύξηση του ακροδεξιού κόμματος Χρυσή Αυγή. Η σοβαρότητα των επιθέσεων έχει αυξηθεί πάρα πολύ, λένε. Αυτό που ξεκίνησε ως απλό χτύπημα με γροθιές έχει πλέον κλιμακωθεί σε επιθέσεις με μεταλλικές ράβδους, ρόπαλα και μαχαίρια. Ένα νέο στοιχείο: άγρια σκυλιά που χρησιμοποιούνται για να τρομοκρατήσουν τα θύματα.
«Η βία γίνεται όλο και πιο άγρια και εξακολουθούμε να έχουμε το ίδιο μοτίβο επιθέσεων ... που διαπράττονται από ομάδες ανθρώπων με πολύ οργανωμένο τρόπο», δήλωσε ο Κωστής Παπαϊωάννου, πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου».
«Ενώ η χρηματοοικονομική κρίση στην Ελλάδα «τραβά» για τρίτη συνεχή χρονιά, το βιοτικό επίπεδο για τον μέσο Έλληνα έχει πέσει κατακόρυφα. Το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού είναι χωρίς δουλειά, με περισσότερο από το 50 τοις εκατό των νέων να είναι άνεργοι. Ένας αυξανόμενος αριθμός Ελλήνων δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά στις βασικές ανάγκες και την υγειονομική περίθαλψη. Ληστείες και διαρρήξεις δεν λείπουν ποτέ από τα δελτία ειδήσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα», τονίζει στη συνέχεια το δημοσίευμα.
«Με την Ελλάδα, ένα σημαντικό σημείο εισόδου για εκατοντάδες χιλιάδες παράνομων μεταναστών που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι αλλοδαποί έχουν γίνει ένας βολικός αποδιοπομπαίος τράγος», αναφέρει στη συνέχεια το δημοσίευμα, προσθέτοντας: «Μερικά θύματα εμφανίζονται σε μονάδες που λειτουργούν από φιλανθρωπικές οργανώσεις, εξιστορώντας εμπειρίες από σχεδόν δολοφονικές επιθέσει.  Άλλοι φοβούνται να δώσουν στους γιατρούς λεπτομέρειες για το τι συνέβη - και ακόμη περισσότερο φοβόνται να πάνε στην αστυνομία. Οι πιο σοβαρά τραυματισμένοι καταλήγουν σε νοσοκομεία, με λευκούς επιδέσμους γύρω από το κεφάλι ή γύψο γύρω από τα κατάγματα.
«Κάθε μέρα βλέπουμε κάποιον που παραπονέθηκε  για (κάποιας μορφής)  ρατσιστική βία», δήλωσε ο Νικήτας Κανάκης, πρόεδρος του ελληνικού τμήματος των Γιατρών του Κόσμου, το οποίο λειτουργεί μία κλινική και φαρμακείο στο κέντρο της Αθήνας, προσφέροντας θεραπεία σε ανασφάλιστους».
Στην συνέχεια, το δημοσίευμα αναφέρει: «Ρατσιστικές επιθέσεις δεν έχουν επισήμως καταγραφεί, με αποτέλεσμα οι στατιστικές να είναι δύσκολο να βρεθούν. Σε μια προσπάθεια να προβάλλουν αυτό το κενό και να ευαισθητοποιήσουν έναν πληθυσμό, μουδιασμένο από τα τρία χρόνια οικονομικής κρίσης, μια ομάδα από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φιλανθρωπικές οργανώσεις ενώθηκαν για να καταγράψουν τη βία».
«Έχουν καταγράψει 87 περιπτώσεις ρατσιστικών επιθέσεων μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου, αλλά λένε ο πραγματικός αριθμός ξεπερνά τις εκατοντάδες.
«Τις περισσότερες φορές τα θύματα δεν θέλουν να μιλήσουν γι 'αυτό, δεν αισθάνονται ασφαλείς», δήλωσε ο Κανάκης. «Ο φόβος είναι παρών και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα»», σημειώνεται στη συνέχεια.
«Ο Frances William, ο οποίος ηγείται της μικρής κοινότητας από την Τανζανία των περίπου 250 ανθρώπων, γνωρίζει καλά το συναίσθημα.
«Οι άνθρωποι είναι πολύ, πάρα πολύ φοβισμένοι», είπε, προσθέτοντας ότι ακόμη και το να πας δίπλα από την πόρτα σου να αγοράσεις ψωμί, «δεν είμαι σίγουρος ότι θα είμαι ασφαλής για να γυρίσω σπίτι».
Το πολιτιστικό κέντρο της κοινότητας δέχθηκε επίθεση πριν από μερικές εβδομάδες, με το ερασιτεχνικό βίντεο που γυρίστηκε από την απέναντι πλευρά του δρόμου να δείχνει μια ομάδα από μυώδεις άνδρες με μαύρες μπλούζες να σπάνε την είσοδο. Νωρίτερα την ίδια ημέρα, τα παιδιά που στέκονταν έξω κατά τη διάρκεια ενός πάρτι γενεθλίων, απειλήθηκαν από έναν άνδρα που κρατούσε ένα πιστόλι, είπε ο William», όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.
«Οι πρόσφατες εκλογές έδειξαν μια μετεωρική άνοδο στη δημοτικότητα της άλλοτε περιθωριοποιημένης Χρυσής Αυγής, η οποία πήγε από το λιγότερο από μισό τοις εκατό που έλαβε στις εκλογές του 2009, στο σχεδόν 7 τοις εκατό των ψήφων και στις 18 έδρες στο Κοινοβούλιο των 300 μελών της χώρας τον Ιούνιο.
Διεξάγοντας καμπάνια με την υπόσχεση να «καθαρίσει τη δυσωδία» στην Ελλάδα, το κόμμα του οποίου σύνθημα είναι «αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή» δεν έχει κρύψει τις απόψεις του για τους μετανάστες: Όλοι βρίσκονται στη χώρα παράνομα και πρέπει να απελαθούν. Τα σύνορα της Ελλάδας πρέπει να σφραγίζονται με νάρκες και στρατιωτικές περιπολίες, καθώς και κάθε Έλληνας που απασχολεί ή νοικιάζει ακίνητα σε μετανάστες θα πρέπει να αντιμετωπίσει την τιμωρία.Το κόμμα αρνείται κατηγορηματικά ότι εμπλέκεται σε ρατσιστικές επιθέσεις.
«Οι μόνες ρατσιστικές επιθέσεις που υπάρχουν στην
Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι οι επιθέσεις που πραγματοποιούν οι παράνομοι μετανάστες κατά των Ελλήνων», δήλωσε ο Ηλίας Παναγιώταρος, ένας εύσωμος νομοθέτης της Χρυσής Αυγής που μοιράζει το χρόνο εργασίας του μεταξύ του Κοινοβουλίου και του καταστήματος αθλητικών ειδών, το οποίου πουλά επίσης στρατιωτικά και αστυνομικά σύνεργα».
Το κόμμα του πραγματοποιεί έναν «πολύ νόμιμο, πολιτικό αγώνα μέσω του Κοινοβούλιου και μέσα από τις γειτονιές της Αθήνας και της Ελλάδας», είπε.
Η τακτική του κόμματος - μοιράζουν τρόφιμα στους φτωχούς Έλληνες, υποσχόμενοι να προστατεύσουν εκείνους που αισθάνονται απροστάτευτοι από την αστυνομία – έχουν αποτέλεσμα. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει την υποστήριξη της Χρυσής Αυγής θα ανέρχεται μεταξύ 9 και 12 τοις εκατό», αναφέρει στη συνέχεια το δημοσίευμα.
«Στα τέλη Αυγούστου, η συντηρητική κυβέρνηση συνασπισμού άρχισε την αντιμετώπιση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης με την συγκέντρωση των μεταναστών. Από τις αρχές Νοεμβρίου, έχουν σταματήσει πάνω από 48.480 ανθρώπους, συλλαμβάνοντας 3.672 από αυτούς επειδή είναι στη χώρα παράνομα.
Οι ομάδες για τα Δικαιώματα προειδοποιούν επίσης ότι αυτό που ξεκίνησε ως ξενοφοβικές επιθέσεις εξαπλώνεται τώρα συμπεριλαμβάνοντας οποιονδήποτε θα μπορούσε να διαφωνήσει με τη σκληρή δεξιά άποψη. Η ελληνική κοινωνία πρέπει να κατανοήσει ότι η αύξηση της ακροδεξιάς δεν αφορά μόνο τους μετανάστες, δήλωσε ο Κανάκης.
«Έχει να κάνει με όλους μας», είπε. «Είναι ένα πρόβλημα της καθημερινής δημοκρατίας»», καταλήγει το δημοσίευμα.
Πηγή: Associated Press
http://www.alterthess.gr/

Babushka
14-11-2012
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Proudly powered by Blogger
Copyleft 2013 Η αναπαραγωγή - αναδημοσίευση τμήματος ή ολόκληρης ανάρτησης όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και ενθαρρύνεται. Με την καλόπιστη και ρητή αναφορά της πηγής.. BABUSHKA
Template Design by Creating Website Published by Mas Template