Home » » ThepressProject.gr: Αργεί η έκθεση, πάει πίσω η δόση, εμπλουτίζεται το μενού των μέτρων

ThepressProject.gr: Αργεί η έκθεση, πάει πίσω η δόση, εμπλουτίζεται το μενού των μέτρων

πηγή:http://www.thepressproject.gr/article/29222/rgei-i-ekthesi-ston-aera-i-dosi-dieurunetai-kathimerina-to-menou-ton-metron

Το Μαξίμου εγκαταλείπει τη ρητορεία περί «πολιτικής διαπραγμάτευσης», μετά τα αρνητικά μηνύματα που έλαβε στις τηλεφωνικές του επαφές ο πρωθυπουργός με την πολιτική ηγεσία της Ε.Ε. Πλέον, το πολιτικό και οικονομικό επιτελείο δεν κρύβει την ανησυχία τους για τις καθυστερήσεις που παρεμβάλλονται από τους εκπροσώπους των πιστωτών. Αυτή τη στιγμή το κυρίαρχο στοιχείο στο πρωθυπουργικό περιβάλλον είναι ο φόβος να μην προλάβει η ελληνική πλευρά τις ημερομηνίες και δεν θα εκταμιευθεί έγκαιρα η δόση, ενώ η τρόικα ανεβάζει τις απαιτήσεις της για τα μέτρα του 2013 Οι συνεργάτες του Α. Σαμαρά, προφανώς μετά από μηνύματα που ελήφθησαν στο Μαξίμου από το εξωτερικό και ενδεχομένως και παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν –αν και κανείς δεν το επιβεβαιώνει επίσημα-– για την ελληνική στάση μετά την άκαρπη συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα, τροποποίησαν και επικοινωνιακά τη γραμμή, σημειώνει το «Βήμα».

Άρχισαν να λένε σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει «άδειασμα» των ελεγκτών της τρόικας και περιγράφονται πλέον οι κινήσεις του κ. Σαμαρά να συνομιλήσει με ευρωπαίους ηγέτες ως «παράλληλες διαδικασίες».
Ο στόχος είναι εμφανής: Υπό το φόβο μιας νέας εμπλοκής με την τρόικα και ενδεχόμενης αναχώρησης των τροικανών από την Αθήνα, το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να «ακυρώσει» η μία διαδικασία την άλλη, δηλ. οι κινήσεις του κ. Σαμαρά τις διαπραγματεύσεις του κ. Στουρνάρα, και εντελώς ξαφνικά ακυρώνουν το σενάριο περί αποκλειστικής πολιτικής διαπραγμάτευσης.
Το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου που έδωσε τη διαρροή περί πολιτικής διαπραγμάτευσης του Πρωθυπουργού και επαφών με κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες, άλλαξε…«τροπάριο» και έλεγαν στενοί του συνεργάτες: «ο Σαμαράς ούτως ή άλλως έχει ξεκινήσει από τον Αύγουστο τις επαφές με ευρωπαίους ομολόγους του και δεν έχει τίποτα αλλάξει σε αυτό μέχρι σήμερα».
Αργεί η συμφωνία, παραμένει το «χασμα» αρκετών δισ. ευρώ
Στα 2,5 δισ. ευρώ παραμένει η απόκλιση μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ. Η τρόικα, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, θέλει τα μέτρα να εφαρμοστούν το 2013.
"Πήγε κάπως καλύτερα η σημερινή διαπραγμάτευση, αλλά η διαφορά παραμένει μεγάλη", προσθέτει το ίδιο στέλεχος. Η διαφορά επικεντρώνεται στις δαπάνες, όπως εξήγησε, συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση επιχειρεί να μην γίνουν τα 7,5 δισ. ευρώ περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων 9,5 δισ. ευρώ (επί συνόλου 10,5 δισ. ευρώ περικοπών δαπανών).
Το ίδιο στέλεχος εκτιμά ότι δεν μπορεί να δοθεί η δόση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Προσθέτει ότι υπάρχει διαφωνία σε ό,τι αφορά το μακροοικονομικό σενάριο καθώς η τρόικα επιμένει σε ύφεση 5% το 2013, ενώ η κυβέρνηση τοποθετεί την ύφεση στο περίπου 4% (3,8% αναφέρει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή).
Σημειώνεται ότι το συνολικό πακέτο μέτρων που είναι και το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης φτάνει στα 13,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10,5 δισ. ευρώ προέρχονται από δαπάνες και τα 3 δισ. ευρώ από νέους φόρους οι οποίοι επίσης δεν έχουν «κλειδώσει».
Κάθε μέρα συσκέψεις
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, μετά τη συνάντηση του υπουργού οι επαφές της τρόικας με τον οικονομικό επιτελείο θα συνεχιστούν έως τουλάχιστον το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου.
«Την Πέμπτη θα έχουμε νέα συνάντηση. Δουλεύουμε με καταληκτική ημερομηνία το Eurogroup, με στόχο να έχουμε κάνει το βέλτιστο δυνατό», ανέφερε το συγκεκριμένο στέλεχος, προσθέτοντας ότι «τη Δευτέρα θα καταλάβουμε πού είμαστε. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια διαδικασία συζήτησης, δεν μπορούμε να μιλάμε εκ προοιμίου για συγκεκριμένα μέτρα». Ερωτηθείς, πάντως, για το πότε θα καταβληθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ, απάντησε χαρακτηριστικά «βλέποντας και κάνοντας».
Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, βρίσκονται τόσο το διαθρωτικό κομμάτι (μεταρρυθμίσεις που αποτελούν υποχρεώσεις βάσει του Μνημονίου και δεν έχουν υλοποιηθεί), όσο και το δημοσιονομικό (η τρόικα επιμένει για πρόσθετες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα), με βασικό στόχο να κλείσει το πακέτο στα 13,9 δισ. ευρώ. Επισήμανε δε, ότι ειδικά για το διαθρωτικό σκέλος, κάποιες προαπαιτούμενες δράσεις θα πρέπει να υλοποιηθούν στο προσεχές διάστημα.
Νωρίτερα, είχε προηγηθεί σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τη συμμετοχή του Μπομπ Τράα, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα και εκπροσώπων των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας.
Reuters: Οι αποφάσεις για την Ελλάδα προβλέπεται να ληφθούν μετά τη σύνοδο κορυφής της 18/10 και ενδεχομένως μετά τις αμερικανικές εκλογές
Την ώρα που η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, το πρακτορείο Reuters αναφέρει πως η έκθεση της τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας θα είναι έτοιμη σε 4 με 6 εβδομάδες δηλαδή περί τα μέσα Νοεμβρίου, βγάζοντας ουσιαστικά εκτός τροχιάς τα χρονοδιαγράμματα.
Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις σε οικονομικό επίπεδο σε εξέλιξη βρίσκεται και πολιτική διαπραγμάτευση σε ανώτατο επίπεδο. Ο πρωθυπουργός έχει αρχίσει νέο γύρο επαφών με ευρωπαίους αξιωματούχους με στόχο να βρεθεί η κατάλληλη λύση.
Το πρωί οι επικεφαλής της τρόικας βρέθηκαν στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε «το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων, η πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και οι αποκρατικοποιήσεις».
Η τρόικα θέτει πλέον προαπαιτούμενες τις αλλαγές και στην εργατική νομοθεσία
Το πακέτο μέτρων μάλλον δεν θα κλείσει αν δεν περιλαμβάνει αλλαγές και στις εργασιακές σχέσεις. Οι επικεφαλής της ζητούν επιτακτικά περικοπές στις αποζημιώσεις, αλλά και μειώσεις στους μισθούς
Ειδικότερα, για τις αποζημιώσεις οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν από τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν. Ζητήθηκε περαιτέρω μείωση του κόστους, με γνώμονα ότι το ύψος των αποζημιώσεων απόλυσης στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλότερο από τον κοινοτικό μέσο όρο.
Όπως γράφει η «Ν», η τρόικα πιέζει για μειώσεις, στο ύψος της αποζημίωσης και το χρόνο της προειδοποίησης με τον περιορισμό των χρονιών ορίων που θεσπίστηκαν με νόμο πριν από δύο χρόνια, με τον οποίο επήλθε σημαντική μείωση του χρόνου προειδοποίησης, βάσει του οποίου ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει μόνο τη μισή αποζημίωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τεχνοκράτες ζητούν μείωση κατά 30% του ύψους της αποζημίωσης λόγω απόλυσης χωρίς προειδοποίηση, ή εναλλακτικά μείωση του χρόνου προειδοποίησης και μείωση του ποσού της αποζημίωσης κατά 16% με τον υπολογισμό των μισθών χωρίς την προσαύξηση των δώρων (δηλαδή σε 12μηνη και όχι 14μηνη βάση).
Ν. Παναγιωτόπουλος: Δεν τίθεται θέμα μείωσης κατώτατου μισθού
Δεν υπάρχει θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού, ξεκαθάρισε μιλώντας στην κρατική ραδιοφωνία ο υφυπουργός Εργασίας, «τουλάχιστον όσο διαρκεί το μεσοπρόθεσμο, δηλαδή για ακόμη δύο χρόνια. Το μόνο ζήτημα που έπεσε στο τραπέζι για τον κατώτατο μισθό είναι ο επαναπροσδιορισμός του», είπε και σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει ως υποχρέωση από τη δανειακή σύμβαση να θεσπίσει ένα μηχανισμό προσδιορισμού ενός ενιαίου κατώτατου μισθού».
Όλο και πιο πίσω πάει η καταβολή της δόσης
Η τελευταία ενημέρωση της τρόικας για το μέχρι πότε το ελληνικό δημόσιο μπορεί να τα βγάλει πέρα με τους δικούς του πόρους και χωρίς την δόση των 31,5 δισ. ευρώ είναι τα μέσα Νοεμβρίου, αναφέρει το capital.gr.
Και... κατά σύμπτωση, συνεχίζει το δημοσίευμα, σ΄ εκείνο το χρονικό διάστημα μετακινήθηκε το χρονοδιάγραμμα για την πιθανότητα συμφωνίας και εκταμίευσης της επόμενης δόσης!
Βέβαια οι δραματικές περικοπές δαπανών για πληρωμές προς τρίτους και λειτουργικές ανάγκες στο ΓΛΚ, μαζί με την πίεση για είσπραξη φόρων με κάθε μέσο από το ΥΠΟΙΚ στην Καραγιώργη Σερβίας, είναι πιθανό όπως εκτιμούν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη να μεταθέσουν τις αντοχές του Προϋπολογισμού όσον αφορά μισθούς - συντάξεις μέχρι τα τέλη του έτους.
Και ανησυχούν εξ αυτού μήπως η τρόικα με βάση την επέκταση αυτής της “αντοχής” σπρώξει ακόμα πιο κάτω την απόφαση για την επόμενη δόση. Άλλωστε όπως έχει αποκαλύψει το “Κεφάλαιο”, στο Υπ. Οικονομικών της Γερμανίας υπάρχουν στελέχη του επιτελείου του κ. Σόιμπλε που κάνουν λόγο για την δυνατότητα λήψης τελικών αποφάσεων ακόμα και τον ερχόμενο Φεβρουάριο (χωρίς ευτυχώς να έχουν προς το παρόν επιβάλει την άποψή τους).
Η “ιδέα” είναι ότι όσο η Ελλάδα “αντέχει” από μόνη της μπορούμε να αναβάλουμε πληρωμές!
Φόβοι για τα ομόλογα του Νοεμβρίου
Στην κυβέρνηση πάντως επιμένουν ότι η καθυστέρηση και οι αναβολές δεν μπορούν να καθυστερήσουν περισσότερο από τα μέσα Νοεμβρίου. Και αυτό γιατί ο Νοέμβριος είναι “φορτωμένος” με σημαντικές λήξεις εντόκων γραμματίων (συνολικά 7,2 δισ. ευρώ) των οποίων ένα μέρος έχει συμφωνηθεί να μη ανανεωθεί αλλά να πληρωθεί μέσω της δόσης του δανείου.
Τα διαθέσιμα του προϋπολογισμού σε καμία περίπτωση τον Νοέμβριο δεν θα αρκούν για να εξυπηρετηθούν τα ποσά αυτά (3,4 δισ. ευρώ) από το ΥΠΟΙΚ αν δεν μεσολαβήσει η δόση των 31,5 δισ. ευρώ...
Επιπλέον οι τράπεζες με την δραματική καθυστέρηση τηςανακεφαλαιοποίησης έχουν "στεγνώσει" τόσο από ρευστό όσο και από επαρκή χαρτοφυλάκια τίτλων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ως εγγύηση για να αντλήσουν ρευστότητα από την ΤτΕ.
Με άλλα λόγια ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και ακόμα και αν το ΓΛΚ καταφέρει να αυξήσει τα διαθέσιμά του με μία έμμεση επέκταση της μερικής στάσης πληρωμών οι πόροι αυτοί δεν φτάνουν για να εξυπηρετηθούν βασικές δαπάνες και χρέος.
Επίκειται νέο «κούρεμα»
Η Wall Street Journal γράφει σήμερα πως η διαγραφή χρέους του επίσημου τομέα μάλλον θα γίνει αποδεκτή από τη ΕΕ και την ΕΚΤ εάν το ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου από το ευρώ παραμείνει στα τραπέζι.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα το κλιμάκιο του ΔΝΤ στην Αθήνα αμφισβητεί μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ από το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ της ελληνικής κυβέρνησης καθώς θεωρεί πως το σχέδιο της Αθήνας για την διαθεσιμότητα δημοσίων υπαλλήλων είναι πολύ ασαφές, ενώ την ίδια στιγμή ζητά πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού, περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις και περισσότερες ώρες εργασίας. Πάντως, η «Wall Street Journal» θεωρεί πως όποια και εάν είναι η κατάληξη των μέτρων ύψους 2 δισ. ευρώ ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας φαίνεται αναπόφευκτο.
«Είναι όλο και πιο δύσκολο να αρνηθεί κανείς ότι η οικονομία στην Ελλάδα καταρρέει πιο γρήγορα από ό, τι η Ευρώπη μπορεί να επιδιορθώσει. Η προσπάθεια διάσωσης έχει αφήσει τώρα τους ανθρώπους της Ελλάδα με πέντε συνεχόμενα χρόνια ύφεσης και η ανεργία των νέων βρέθηκε τον Αύγουστο στο 55,4% το υψηλότερο επίπεδο στην ΕΕ, ξεπερνώντας την Ισπανία για πρώτη φορά», σημειώνει η εφημερίδα.
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Proudly powered by Blogger
Copyleft 2013 Η αναπαραγωγή - αναδημοσίευση τμήματος ή ολόκληρης ανάρτησης όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και ενθαρρύνεται. Με την καλόπιστη και ρητή αναφορά της πηγής.. BABUSHKA
Template Design by Creating Website Published by Mas Template