Home » » Κατατέθηκε ο έκτος προϋπολογισμός ύφεσης!

Κατατέθηκε ο έκτος προϋπολογισμός ύφεσης!

thumb
Στη Βουλή κατατέθηκε τη Δευτέρα το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2013.
Προβλέπει συνέχιση της ύφεσης για έκτο συνεχή χρόνο με μάλλον «αισιόδοξες» προβλέψεις, αφού αναμένει συρρίκνωση στο 3,8% από 6,5% εφέτος.
Όπως διαφαίνεται από το προσχέδιο, προβλέπονται για το 2013 σκληρά μέτρα ύψους 7,8 δισ. στα οποία επιβεβαιώνεται ότι περιλαμβάνεται και η αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67.


Όπως δήλωσε ωστόσο ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, τα στελέχη της Τρόικα επιμένουν στις ενστάσεις τους και απορρίπτουν μέτρα ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, χωρίς να διευκρινίζει αν είναι πάνω ή κάτω από αυτό το όριο. "Τα θέματα παραπέμπονται στις συσκέψεις της Τρόικα με τον πρωθυπουργό" διευκρίνιζε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με την Κυβέρνηση και το προσχέδιο, το 2012 αναμένεται να κλείσει με ύφεση στο 6,5%. Το πλήγμα πάντως για τον ιδιωτικό τομέα θα είναι μεγαλύτερο, καθώς εκτιμάται ότι φέτος η ιδιωτική κατανάλωση θα συρρικνωθεί κατά 7,7% και κατά 5,9% το 2013. Εκτιμάται επίσης ότι η  ανεργία για το 2013 θα εκτοξευτεί στο 24,7%, ενώ για φέτος υπολογίζεται στο 23,5%. Παράλληλα, προβλέπεται μείωση της απασχόλησης 3% για το 2013. Οι αριθμοί αυτοί ωστόσο έχουν ήδη ξεπεραστεί.
Η κυβέρνηση αναμένει να υποχωρήσει το έλλειμμα στο 4,2% του ΑΕΠ, ενώ αν εξαιρεθούν οι δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους, το οικονομικό επιτελείο προσδοκά ότι θα διαμορφωθεί -πρωτογενές- πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ.
Παράλληλα, θα εφαρμοσθούν μέτρα ύψους 7,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,3 δισ. ευρώ θα αφορούν περικοπές στις δαπάνες.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε προβλέψει ότι η συρρίκνωση της οικονομίας από την αρχή της κρίσης έως το 2014 θα ήταν της τάξης του 25%.
Καταθέτοντας το προσχέδιο στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πως «το περιεχόμενό του σηματοδοτεί μια μεγάλη προσπάθεια για το τέλος της αμφισβήτησης της προοπτικής της Ελληνικής οικονομίας».
Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε επίσης την «αστάθεια και την αβεβαιότητα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον» αλλά και τις «υφεσιακές πιέσεις σε αρκετές ανεπτυγμένες οικονομίες».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε από την πλευρά του ότι «το περιεχόμενο του εν λόγω Προσχεδίου σηματοδοτεί (…) το τέλος της αμφισβήτησης της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας, τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την επανεκκίνηση της παραγωγικής διαδικασίας και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους».

πηγή:http://topontiki.gr/article/40843#.UJE8uITKus4.twitter
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Proudly powered by Blogger
Copyleft 2013 Η αναπαραγωγή - αναδημοσίευση τμήματος ή ολόκληρης ανάρτησης όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και ενθαρρύνεται. Με την καλόπιστη και ρητή αναφορά της πηγής.. BABUSHKA
Template Design by Creating Website Published by Mas Template