Home » , » Το οφσάιντ του… Πινοσέτ…

Το οφσάιντ του… Πινοσέτ…



Στις 11 Σεπτεμβρίου του 1973 ο Χιλιανός δικτάτορας  Augusto Pinochet, επικεφαλής ομάδας του Χιλιανού στρατού, ανέτρεψε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε .
Κατά τη διάρκεια των οδομαχιών και του βομβαρδισμού των κυβερνητικών κτηρίων στην πρωτεύουσα Σαντιάγο, εκατοντάδες Χιλιανοί δολοφονηθήκαν, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος Αλιέντε.
Από την ημέρα εκείνη, ως αρχηγός του στρατού και αυτοανακηρυγμένος νέος πρόεδρος, ο Πινοσέτ οργάνωσε ένα εκτεταμένο δίκτυο παρακολούθησης και καταπίεσης του Χιλιανού λαού χρησιμοποιώντας στρατιωτικές, παραστρατιωτικές και κυβερνητικές οργανώσεις. Όλες οι συνταγματικές ελευθερίες ανεστάλησαν ενώ η παγκόσμια κοινή γνώμη έγινε μάρτυρας πρωτοφανών σε έκταση και αγριότητα καταπατήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την αμέσως επόμενη μέρα το εθνικό στάδιο της Χιλής στην πρωτεύουσα Σαντιάγο «υποδέχτηκε» εκατοντάδες πολιτικούς κρατούμενους που συνελήφθησαν την επομένη του πραξικοπήματος του δικτάτορα Πινοσέτ. Το επόμενο χρονικό διάστημα το στάδιο αυτό έγινε τόπος βασανιστηρίων και εκτελέσεων για τους περισσότερους από αυτούς τους ανθρώπους. Ο ποδοσφαιρικός αγώνας  Στις 21 Νοεμβρίου 1973 η Χιλή υποδεχόταν τη Σοβιετική Ένωση στη ρεβάνς του 0-0 της Μόσχας, στον δρόμο για τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Δυτικής Γερμανίας. Οι σοβιετικοί αρνούνται να αγωνιστούν στην ρωμαϊκή αρένα του Πινοσέτ και ζητούν αναβολή του ματς. Και εδώ αρχίζει η φαρσοκωμωδία.  Ενώ η ΟΥΕΦΑ  κάνει το αυτονόητο και ζητεί να μην διεξαχθεί το ματς η ΦΙΦΑ αποφασίζει να στείλει 2 αξιωματούχους της να ελέγξουν την κατάσταση.  Το εμπιστευτικό τους έγγραφο το οποίο αποκάλυψαν οι «TIMES» ένα χρόνο αργότερα, έμοιαζε λες και έγραφαν άρθρο για κάποιο τουριστικό περιοδικό!
 

«Όλα είναι στην εντέλεια, μία όμορφη χώρα, με καλές συγκοινωνίες και δρόμους και το γήπεδο που χρησιμοποιείται αυτή την περίοδο ως ανακριτικό κέντρο σύντομα θα εκκενωθεί και θα είναι έτοιμο για να παραδοθεί για αθλητικές δραστηριότητες»! Η ΦΙΦΑ αποφάνθηκε: ο αγώνας θα διεξαχθεί κανονικά!!Το θέατρο του παραλόγου.
Ο Πινοσέτ είχε τη μεγαλύτερη ευκαιρία για προπαγάνδα. Κάλεσε με αφίσες και απεριόριστη τηλεοπτική προπαγάνδα όλον τον κόσμο στο γήπεδο με δωρεάν εισιτήριο! Κάποιες φωνές που αντιτάχθηκαν πνίγηκαν εν τη γενέσει τους. Όποιοι αρνήθηκαν να χειροκροτήσουν τη μέρα του ματς μέσα στο γήπεδο, γνώρισαν τη θηριωδία του καθεστώτος  Μπροστά σε χιλιάδες ανθρώπους οι παίκτες της εθνικής ομάδας της Χιλής (μαζί με το διαιτητικό τρίο) παρατάχθηκαν κανονικά στον αγωνιστικό χώρο, έκαναν τυπικότατα την σέντρα και αφού αντάλλαξαν μερικές πάσες κατεβαίνοντας προς την αντίπαλη περιοχή, σκόραραν με τον αρχηγό της ομάδας. Απέναντι τους δεν υπήρχε .κανείς. Η Χιλή προκρινόταν ύστερα από δώδεκα χρόνια σε Μουντιάλ. Όμως, η όλη εικόνα έπληττε καίρια την εικόνα του σπορ σε όλο τον κόσμο. Ο αρχηγός Βαλντέζ στα αποδυτήρια είχε φέρει αντίρρηση σε όλο αυτό το σκηνικό. Τότε ένα περίστροφο ενός λοχαγού τοποθετήθηκε στον κρόταφό του... Άλλαξε γνώμη αμέσως... Την ίδια ώρα στα υπόγεια του γηπέδου υπήρχαν ακόμη πάρα πολλοί πολιτικοί κρατούμενοι. Κάποιοι από αυτούς ήταν νεκροί και άλλοι ήταν βασανισμένοι. Η Σοβιετική Ένωση σε μια από τις πιο γνωστές φορές της Ιστορίας που η πολιτική και το ποδόσφαιρο συναντήθηκαν και έχασαν τον ξεχωριστό τους χαρακτήρα, αρνήθηκε να αγωνιστεί σ' ένα γήπεδο στο οποίο είχαν τόσο πρόσφατα εκτελεστεί τόσοι κρατούμενοι, κυρίως αριστερών φρονημάτων, και στο οποίο όπως χαρακτηριστικά γράφτηκε την εποχή εκείνη «μπορούσες ακόμα να διακρίνεις κηλίδες αίματος».

Βίντεο της εποχής http://www.youtube.com/watch?v=Opzvc2nEgpM

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Proudly powered by Blogger
Copyleft 2013 Η αναπαραγωγή - αναδημοσίευση τμήματος ή ολόκληρης ανάρτησης όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και ενθαρρύνεται. Με την καλόπιστη και ρητή αναφορά της πηγής.. BABUSHKA
Template Design by Creating Website Published by Mas Template