Home » , » Μίλα να χαρείς…

Μίλα να χαρείς…


Παναγιώτης Μαυροειδής
‘’Μερικοί καλό θα είναι να εγκαταλείψουν τη στρατευμένη δημοσιογραφία’’
(Από τη δήλωση του  κ. Νίκου Σίμου, υπό την ιδιότητά του, όπως αναφέρει, του δημοσιογράφου, και όχι από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ, με αφορμή το κόψιμο της εκπομπής «Πρωινής Ενημέρωσης» της Δημόσιας Τηλεόρασης)
Η είδηση
Ραγδαία αύξηση του αριθμού των ανασφάλιστων πολιτών επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας στις 2/11/12


Δαπάνη για  ανασφάλιστους  πολίτες

2010(εκατ. ευρώ)
2011(εκατ. ευρώ)
2012 (εκατ. ευρώ) (πρόβλεψη)
Μεταβολή 2010-2012
Έλληνες πολίτες
72.350.012
79.750.836
90.826.834
25,5%
Αλλοδαποί πολίτες
16.365.952,75
4.969.610
5.712.466
-65%
Σύνολο
88.715.964
84.720.446
96.539.300
8,8%

Η  αντικειμενική προβολή της είδησης
Εκδοχή πρώτη: Η σημαντικότατη αύξηση ιατρικών δαπανών για πολίτες που δεν την δικαιούνται, μιας και είναι ανασφάλιστοι, αποδεικνύει την κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης και διαψεύδει όσους μιλούν για κατάργηση κοινωνικών πολιτικών. Όπως προκύπτει και από το σχετικό πίνακα οι δαπάνες για ανασφάλιστους πολίτες το 2012 αυξήθηκαν  σε σχέση με το 2011, κατά  8,8%. Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η αύξηση δαπανών για έλληνες ανασφάλιστους πολίτες ανήλθε στο 25,5%.
Εκδοχή δεύτερη:  Οι υπηρεσίες του  συστήματος  υγείας, χάρις στις προσπάθειες  της κυβέρνησης, κατευθύνονται όλο και περισσότερο προς έλληνες πολίτες, ενώ μειώνεται εντυπωσιακά η παροχή προς ανασφάλιστους αλλοδαπούς. Οι δαπάνες για τους τελευταίους αποτελούσαν το 2010 το 22% του συνόλου, ενώ το 2012 μόλις 6,2%.
Εκδοχή Τρίτη: Από το σχετικό πίνακα δυστυχώς επιβεβαιώνεται με τραγικό τρόπο η διαπίστωση και επιμονή τεχνικών στελεχών της τρόικας πως τα λαμβανόμενα μέτρα της κυβέρνησης για μείωση δαπανών, χαρακτηρίζονται από ασυνέπεια και αναποτελεσματικότητα.  Έτσι, ενώ στο περιβόητο τρίτο μνημόνιο, η υποστηριζόμενη από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κυβέρνηση, κάνει λόγο για περιστολή σπαταλών στις δαπάνες υγείας  και παραθέτει σχετικά μέτρα, την ίδια στιγμή, από την πίσω πόρτα, εγκρίνει ακόμη υψηλότερες δαπάνες και μάλιστα για πολίτες που δεν δικαιούνται σχετική περίθαλψη μιας και δεν έχουν ασφάλιση. Με τον τρόπο αυτό έρχεται στην επιφάνεια η διπλή φύση του ελληνικού προβλήματος. Από τη μια είναι το οικονομικό πρόβλημα, οι σπατάλες ενός αντιπαραγωγικού και διογκωμένου δημόσιου τομέα,  με την συνακόλουθη εκμαυλιστική επίδραση του στη συμπεριφορά των πολιτών. Από την άλλη, η πλήρης αναξιοπιστία του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Μπορεί να φαίνεται υποτιμητικό, ωστόσο η πικρή αλήθεια είναι πώς όσα σκληρά μέτρα και να παρθούν, αν δεν συνοδευτούν από μηχανισμούς αδιάβλητης εποπτείας από τεχνικά κλιμάκια των ευρωπαίων εταίρων, δεν πρόκειται να έχουν αποτέλεσμα.
Εκδοχή Τέταρτη:  Η  προκλητική σπατάλη δαπανών υγείας για ανασφάλιστους αλλοδαπούς έρχεται για  άλλη μια φορά στην επιφάνεια από σχετικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας. Χαρακτηριστικά σημειώνουμε ότι οι δαπάνες αυτές από 4.969.610 ευρώ το 2011, αναμένεται να φτάσουν σε 5.712.466 ευρώ το 2012. Πρόκειται δηλαδή για μια αύξηση κατά 16%! Και αυτό σε μια στιγμή που έλληνες συνταξιούχοι αναρωτιούνται αν θα βρουν ασπιρίνη.  Η λαλίστατη κατά τα άλλα αριστερά, αναζητεί τους ‘’μεγαλοκαρχαρίες του κεφαλαίου’’ και τους ‘’δυνάστες’’ της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  που λυμαίνονται τον τόπο…
Η στρατευμένη ιδεολογική (κατά)χρηση της είδησης (κατά  Σίμο)
Εκδοχή Πέμπτη: Η εντυπωσιακή αύξηση των δαπανών υγείας για ανασφάλιστους πολίτες, δείχνει την τραγική κατάσταση σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της πολιτικής των μνημονίων. Η μεγάλη αύξηση των απολύσεων και  οι νέο-εισερχόμενοι άνεργοι χωρίς καμία ασφαλιστική κάλυψη, συντελούν σε μεγάλο βαθμό στη διόγκωση του αριθμού των ανασφάλιστων πολιτών. Μια ειδική πτυχή του προβλήματος αφορά τους μετανάστες πολίτες, καθώς εκεί εμφανίζεται μια αντίστροφη εικόνα:  Οι δαπάνες  για ανασφάλιστους  μετανάστες πολίτες το 2012 μειώθηκαν   σε σχέση με το 2010, κατά το 65%. Αυτό σχετίζεται τόσο με την έξοδο πολλών μεταναστών από τη χώρα, όσο και με τη σαφή κατεύθυνση του Υπουργείου Υγείας,  για μη παροχή σχετικών υπηρεσιών εκτός από τις περιπτώσεις ανήλικων παιδιών. Το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί δραματικά καθώς η ύφεση θα συνεχιστεί, ενώ οι περικοπές δαπανών υγείας στο τρίτο μνημόνιο, σφίγγουν ακόμη περισσότερο τον κλοιό. Την ίδια στιγμή, η γενική επιταγή του Δημοσιονομικού Συμφώνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των κοινωνικών δαπανών ώστε να επιτευχθεί ο περιβόητος ισοσκελισμός των εθνικών προϋπολογισμών, κάνουν όλο και περισσότερους πολίτες και ειδικά του άνεργους, να αναρωτιούνται το τι  θα σημάνει τελικά για αυτούς η ‘’σωτηρία’’ της παραμονής στην ευρωζώνη και την ΕΕ με τη συνακόλουθη πειθαρχία στις πολιτικές της.
Δε στοχεύουν μόνο στην τσέπη, αλλά και στη σκέψη…
Οι επικυρίαρχοι λοιπόν  δεν χώνουν μόνο το χέρι τους στη τσέπη μας, αλλά επιχειρούν να λοβοτομήσουν και τη σκέψη μας. Και φυσικά και την ιστορική μνήμη μας.
Τον κοινωνικό κανιβαλισμό θα τον ανατρέψουμε, αν καταλάβουμε ότι αυτός πάει χέρι-χέρι με μια υπερ-αντιδραστική στροφή στο σύνολο των κοινωνικών και πολιτικών σχέσεων.
 Η ενημέρωση δεν είναι συνώνυμη του καναπέ, ενώ η απεργία η απόδειξη του αγώνα. Είναι εξίσου μεγάλο μετερίζι. Με τον ίδιο τρόπο που οι  κοινωνικοί αγώνες χωρίς πολιτική γενίκευση και πολιτικό πλαίσιο λύσης, δεν αρκούν για να λύσουν προβλήματα.
Το ζήτημα της  δημοκρατίας το έχουμε υποτιμήσει. Τη δική μας δημοκρατία. Αυτή που έχει δύο ακριβά συστατικά: Ισότητα και ελευθερία. Η Μαύρη Νύχτα είναι η μια όψη της απειλής. Όταν απολύονται ή συλλαμβάνονται ακόμη και δημοσιογράφοι των επίσημων ΜΜΕ, που επιχειρούν και καταφέρνουν να είναι αξιοπρεπείς, είναι ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι η μεγαλύτερη απειλή προέρχεται απ’ ευθείας από το κουστουμάτο και γραβατωμένο αστικό πολιτικό σύστημα και τους σφουγγοκωλάριους του.
Είναι στιγμή, να εκτιμήσουμε καλύτερα, αυτό που μας χάρισαν οι Active Member κάποια χρόνια πριν:
Κι αν δε γουστάρεις να το κάνεις αλλιώς
ή δε μπορείς, τουλάχιστον - μίλα να χαρείς
Κι αν δεν είσαι σαν κι εμένα αλήτης, μη σκιαχτείς
Τουλάχιστον μίλα να χαρείς
Μάζεψε όλα τα όμορφα και τα ασυμμόρφωτα
Στάσου κοντά τους και μίλα να χαρείς
Μίλα αδερφέ μου, μίλα να χαρείς...
*Γράφτηκε για το τεύχος 17 του ηλεκτρονικού περιοδικού babushka
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Proudly powered by Blogger
Copyleft 2013 Η αναπαραγωγή - αναδημοσίευση τμήματος ή ολόκληρης ανάρτησης όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και ενθαρρύνεται. Με την καλόπιστη και ρητή αναφορά της πηγής.. BABUSHKA
Template Design by Creating Website Published by Mas Template