Home » » ΟΗΕ: Απάνθρωπη στέρηση ελευθερίας τα κέντρα κράτησης μεταναστών

ΟΗΕ: Απάνθρωπη στέρηση ελευθερίας τα κέντρα κράτησης μεταναστών

 Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζαμάρος/ FosPhotos
  Κόλαφος για την Ελλάδα είναι οι διαπιστώσεις του ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, Φρανσουά Κρεπό, ο οποίος στη διάρκεια της 9ήμερης επίσκεψής του στη χώρα μας επισκέφτηκε συνολικά 11 κέντρα κράτησης μεταναστών. Ο ίδιος κάνει λόγο για απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης σε ορισμένα από τα κέντρα αυτά, ενώ χαρακτηρίζει απάνθρωπη τη στέρηση ελευθερίας για ανθρώπους που δεν έχουν διαπράξει αδικήματα. Προσθέτει, πάντως, ότι οι παράτυποι μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα αποτελούν επίσης ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
"Kαθώς ο μεγάλος αριθμός των παράτυπων μεταναστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα είναι κυρίως το αποτέλεσμα των πολιτικών και πρακτικών της ΕΕ, υπάρχει έντονη ανάγκη για αλληλεγγύη και καταμερισμό ευθυνών  στην Ε.Ε. για τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων αυτών των μεταναστών", υπογράμμισε χθες ο κ. Κρεπό με την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της δωδεκάμηνης έρευνάς του για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., η οποία τον έχει ήδη οδηγήσει στις Βρυξέλλες, την Τυνησία, την Τουρκία και την Ιταλία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, πολλοί Έλληνες συνομιλητές του εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την απροθυμία άλλων ευρωπαϊκών χωρών να αναλάβουν έναν αριθμό μεταναστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν μικρές πιθανότητες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ή να ενταχτούν στην τοπική αγορά εργασίας και την τοπική κοινωνία, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κρίση που περνάει η χώρα.

Ωστόσο, πρόσθεσε, «ενώ ο ρόλος της Ε.Ε. στη διαχείριση της ροής των μεταναστών είναι κρίσιμος, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει επίσης να υιοθετήσει και να εφαρμόσει μια συνολική πολιτική μετανάστευσης που θα έχει ως πλαίσιο τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών».

Ο κ. Κρεπό επέστησε ιδιαίτερη προσοχή στη νέα πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τη συστηματική κράτηση όλων όσοι εντοπίζονται να εισέρχονται παράνομα στο ελληνικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων παιδιών και οικογενειών. «Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν φαίνεται να υπάρχει μια σαφής, συνεκτική πολιτική στρατηγική για το τι θα γίνει με τους παράτυπους μετανάστες που δεν είναι ξεκάθαρα και εύκολα απελάσιμοι», επισήμανε ο εμπειρογνώμονας για τα δικαιώματα.

Ασυνόδευτα παιδιά ή παιδιά μετανάστες που έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους συχνά απελευθερώνονται χωρίς κανένα ειδικό καθεστώς και χωρίς τον ορισμό ενός κηδεμόνα, αν και ο εισαγγελέας οφείλει να διορίσει κηδεμόνες για όλα τα ασυνόδευτα παιδιά. Συνάντησα παιδιά μετανάστες που ζουν σε εγκαταλειμμένα κτίρια ή κάτω από γέφυρες, χωρίς καμία θεσμική στήριξη, με την εξαίρεση κάποιων οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, τόνισε ο κ. Κρεπό.

«Η πολιτική που αφήνει τα άτομα σε μια κατάσταση νομικής αφάνειας είναι αντίθετη προς το πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μια κατάσταση στην οποία είναι αδύνατον για κάποιον να οικοδομήσει ένα οποιοδήποτε μέλλον και ζει μόνο το σήμερα, σε μια κατάσταση πρόσκαιρης επιβίωσης, με τον συνεχή φόβο της σύλληψης, κράτησης και απέλασης», υπογράμμισε.

Ο εμπειρογνώμονας αναγνώρισε την υποστήριξη της ΕΕ προς τις ελληνικές αρχές για την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και συνεχάρη την Ελλάδα για τα σχέδια σχετικά με τη μελλοντική υπηρεσία ασύλου και την υπηρεσία πρώτης υποδοχής. Όπως τόνισε, «τα μέτρα αυτά – αν εφαρμοστούν σωστά - θα μπορούσαν να διακρίνουν τους ευάλωτους μετανάστες, όπως τους αιτούντες άσυλο, τα παιδιά, τους μετανάστες που ασθενούν ή είναι ανάπηροι, τα θύματα της διακίνησης ανθρώπων, τα θύματα βίας ή τα άτομα που έχουν ανάγκη την επανένωση της οικογένειάς τους. Θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση των κακουχιών που περνούν σήμερα πολλοί μετανάστες, μέσω της εξατομικευμένης κρίσης για τις περιπτώσεις που η κράτηση θεωρείται απαραίτητη και εξηγώντας τους λόγους που είναι απαραίτητη, καθώς και μέσω της απελευθέρωσης των υπόλοιπων μεταναστών με ένα κατάλληλο καθεστώς».

«Ανησυχώ ωστόσο από την έλλειψη του κατάλληλου προσωπικού και προϋπολογισμού των δύο αυτών υπηρεσιών και καλώ την ελληνική κυβέρνηση και την Ε.Ε. να συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν την ταχεία λειτουργία τους», ανέφερε ο ειδικός εισηγητής.

Κατά τη διάρκεια της 9ήμερης επίσκεψής του, ο εμπειρογνώμονας επισκέφτηκε την Αθήνα, την περιοχή του Έβρου στα σύνορα με την Τουρκία, τη Λέσβο και την Πάτρα. Συναντήθηκε με εκπροσώπους της κυβέρνησης, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, διεθνείς οργανισμούς, την αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ελλάδα, όπως επίσης και με τους ίδιους τους μετανάστες, και σε κέντρα κράτησης.

Η έρευνα που ξεκίνησε από τον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των μεταναστών θα καταλήξει σε μια ειδική έκθεση που θα παρουσιαστεί  στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,  τον Ιούνιο του 2013.

http://tvxs.gr

Babushka
4-12-2012
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Proudly powered by Blogger
Copyleft 2013 Η αναπαραγωγή - αναδημοσίευση τμήματος ή ολόκληρης ανάρτησης όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και ενθαρρύνεται. Με την καλόπιστη και ρητή αναφορά της πηγής.. BABUSHKA
Template Design by Creating Website Published by Mas Template