Home » , » Εκδήλωση UNFOLLOW: «Αστυνομική βία και το νέο σύστημα της καταστολής»

Εκδήλωση UNFOLLOW: «Αστυνομική βία και το νέο σύστημα της καταστολής»


Το UNFOLLOW και το Floral παρουσιάζουν μια συζήτηση με θέμα: «Αστυνομική βία και το νέο σύστημα της καταστολής»

Από την ακραία αστυνομική βία ως τις διαρκείς απειλές για «εκτροπή», η αυταρχική καταστολή του κράτους δεν είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς τυχαίων περιστατικών αλλά η απάντηση στην κοινωνική αναταραχή, η σκληρή έκφραση του Κράτους Έκτακτης Ανάγκης. 

Ομιλητές: 

Γιάννης Ραχιώτης, δικηγόρος
Αυγουστίνος Ζενάκος, δημοσιογράφος, UNFOLLOW
Ηλίας Μαρμαράς, καλλιτέχνης

Συντονισμός:

Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου, δημοσιογράφος, UNFOLLOW

Κυριακή 2.12.2012, 7μμ
Floral, Θεμιστοκλέους 80, Πλ. Εξαρχείων

«Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με απόφαση της πολιτικής εξουσίας να χρησιμοποιήσει την κρατική καταστολή ως όπλο απέναντι στην κοινωνική αναταραχή που προκαλούν η οικονομική κρίση, οι αντιλαϊκές πολιτικές, τα δυσανάλογα και εξοντωτικά μέτρα, η απαξίωση του πολιτικού συστήματος, και η άνοδος του νεοναζισμού. Η καταστολή αυτή είναι το «σήμα κατατεθέν» του αυταρχικού κράτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι για να συναντήσουμε αντίστοιχη κρατική πολιτική πρέπει να ταξιδέψουμε προδικτατορικά, στα χρόνια της πολιτικής αστάθειας και της «μαύρης δεξιάς». Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι και τώρα είναι ένα δεξιό κόμμα που πρωτοστατεί στη κυβέρνηση, πάντως τόσο τότε όσο και τώρα η ιδιαίτερη αυτή αυταρχική καταστολή ορίζεται από τρία κυρίως χαρακτηριστικά:

Πρώτον, η βία της είναι τόσο σκληρή ώστε να μοιάζει «αναίτια». Γίνεται κάτι τόσο σκληρό που ο πολίτης δεν το περιμένει, αποπροσανατολίζεται και χάνει κάθε αίσθηση «συλλογικότητας», ότι ανήκει σε μια «κοινωνία πολιτών», να είναι μόνος. Αστυνομικοί των ΜΑΤ, λόγου χάρη, κατά τις διαμαρτυρίες κατά των μεταλλείων στη Χαλκιδική, διατάζουν ΜΑΤ διαδηλώτρια από το αυτοκίνητό και να γονατίσει. Στη συνέχεια, ξαφνικά, την κλωτσούν απρόκλητα στο γόνατο. 

Δεύτερον, η βία επιδεικνύεται. Η επίδειξη βίας είναι τέτοια ώστε να περνάει το μήνυμα ότι φόβο πρέπει να αισθάνεται όχι μόνο ο άμεσα διωκώμενος αλλά κάθε πολίτης. Τι άλλο στόχο έχει, για παράδειγμα, η επίθεση της ομάδας ΔΕΛΤΑ σε μικροπωλητές, με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και γκλομπ, αν όχι να σταθεί μάρτυρας της απρόκλητης βίας ο κάθε περαστικός; Πιστεύει κανένας στ’ αλήθεια ότι οι κρότου-λάμψης είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης του παραεμπορίου;

Τρίτον, η βία και η διάψευση της ύπαρξής της από τους εκπροσώπους της εξουσίας είναι δύο πλευρές της ίδιας διαδικασίας: διαψεύδοντας την ύπαρξη βίας που ο πολίτης έχει ζήσει ή δει με τα ίδια του τα μάτια, βγάζοντάς τον «τρελό», ο εκπρόσωπος στην πραγματικότητα ενισχύει τη λειτουργία της καταστολής, οδηγώντας τον πολίτη στην απελπιστική συνειδητοποίηση ότι δεν έχει καμία «άμυνα», είναι σαν να λέει: «Και οι δύο ξέρουμε τι συμβαίνει αλλά ακόμη και το έσχατο δημοκρατικό σου όπλο –η δημόσια καταγγελία- δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να πω ψέματα στη Βουλή, στη δικαιοσύνη, στα ΜΜΕ. Ελέγχω τα πάντα. Δεν υπάρχει εξουσία πάνω από μένα».

(Απόσπασμα από το ρεπορτάζ «Από τα βασανιστήρια (που έγιναν) στο πραξικόπημα (που δεν έγινε): Το σύστημα της καταστολής» της Μαρινίκης Αλεβιζοπούλου, που δημοσιεύεται στο UNFOLLOW 11 που κυκλοφορεί.)

Babushka
29-11-2012

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Proudly powered by Blogger
Copyleft 2013 Η αναπαραγωγή - αναδημοσίευση τμήματος ή ολόκληρης ανάρτησης όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και ενθαρρύνεται. Με την καλόπιστη και ρητή αναφορά της πηγής.. BABUSHKA
Template Design by Creating Website Published by Mas Template