Home » » Υπουργός Παιδείας: για μια χώρα 11 εκ. κατοίκων 40 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι πολλά.

Υπουργός Παιδείας: για μια χώρα 11 εκ. κατοίκων 40 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι πολλά.

"Πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου Παιδείας είναι η αναβάθμιση του Δημόσιου Ελληνικού Πανεπιστημίου.

"Και αυτό γίνεται μέσα από μια σειρά ενεργειών: Πρώτον, είναι οι ρυθμίσεις που καταθέσαμε ούτως ώστε να εφαρμοστεί ο Νόμος 4009 και κατά το Διοικητικό του σκέλος, και χαίρομαι σήμερα να πω ότι σχεδόν όλα τα Πανεπιστήμια έχουν προκηρύξει εκλογές για Συμβούλια. Αυτό, δηλαδή, το οποίο αποτελούσε αγκάθι τον περασμένο χρόνο, έρχεται να λυθεί, να ολοκληρωθεί η εφαρμογή του Νόμου, η οποία πιστεύουμε ότι θα φέρει μια καλύτερη διοικητική λειτουργία των Πανεπιστημίων", ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το μεσημέρι μαζί με τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη.



«Το δεύτερο», όπως επισήμανε ο κ. Αρβανιτόπουλος, «είναι ο συνολικός εξορθολογισμός του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας γιατί όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι 40 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στη χώρα είναι πολλά. Όταν, για παράδειγμα, το Ισραήλ έχει μόνο 7 αντιλαμβάνεστε για μια χώρα 11 εκ. κατοίκων 40 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι πολλά. Και ξέρουμε όλοι πως έγινε αυτή η ανάπτυξη του Ακαδημαϊκού Χάρτη της χώρας. Δεν λογοδοτούσε ούτε σε Ακαδημαϊκά ούτε σε αναπτυξιακά κριτήρια».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Αυτό θα το κάνουμε μέσα από συγχωνεύσεις, έχοντας γνώμονα τον Στρατηγικό Αναπτυξιακό Χάρτη της χώρας, τα εθνικά συμφέροντα και βεβαίως και Ακαδημαϊκά κριτήρια. Αυτό θα ολοκληρωθεί και αυτό θα συντελέσει στην αναβάθμιση των ελληνικών Δημοσίων Πανεπιστημίων»

Επίσης, αναφορικά με τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, ο υπουργός Παιδείας τόνισε: «Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να έρθει -και μπορεί να έρθει-μόνο μετά την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Υπάρχουν όμως τα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευση, τα ΚΕΜΕ, τα Κολέγια τα οποία έχουν τη λειτουργία τους και βεβαίως εκεί προχωράμε σε μια Νομοθετική ρύθμιση, βάσει και των Ευρωπαϊκών Οδηγιών, ώστε όταν πληρούν τους πολύ αυστηρούς όρους, να αναγνωρίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων».

Όπως πρόσθεσε «Αλλά αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι να υπάρχουν πρωτίστως πολύ ανταγωνιστικά Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια και το γνωστικό αντικείμενο των Ναυτιλιακών Σπουδών να θεραπεύεται μέσα σε αυτά τα Πανεπιστήμια. Από εκεί κι έπειτα, εάν αυτό υπάρχει και σε Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης, τα οποία υπό αυστηρούς όρους λειτουργούν και αναγνωρίζονται σιγά - σιγά και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, αυτό είναι φυσικό».

Τέλος, όσον αφορά στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, ο κ. Αρβανιτόπουλος υπογράμμισε πως «Αυτά θα χρειαστούν πλέον την αναθεώρηση του Συντάγματος, όταν κι αν αυτή γίνει».
Πηγή: alterthess




Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Proudly powered by Blogger
Copyleft 2013 Η αναπαραγωγή - αναδημοσίευση τμήματος ή ολόκληρης ανάρτησης όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και ενθαρρύνεται. Με την καλόπιστη και ρητή αναφορά της πηγής.. BABUSHKA
Template Design by Creating Website Published by Mas Template