Την πρώτη δημόσια εμφάνιση του, μετά την συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, έκανε επιτέλους ο νέος πρωθυπουργός!
16 μέρες μετά τις εκλογές ,κάτι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα, μιας και ο ελληνικός λαός περίμενε από τον νέο πρωθυπουργό, εκτιμήσεις και δηλώσεις για την πολύ ρευστή κατάσταση της
χώρας.
Ο κύριος Πρωθυπουργός μέρες πριν, αν και δεν μπορούσε να επισκεφθεί τα υπουργεία για να ελέγξει ακριβώς σε τι κατάσταση είναι η Ελληνική οικονομία, ποιές είναι οι προτεραιότητες και η τεχνική βοήθεια που χρειάζεται η Δημόσια Διοίκηση, έκανε συνεχόμενες δηλώσεις στα ΜΜΕ για την εκτίμηση της κατάστασης μέσω των πληροφοριών που του παρέχουν οι συνεργάτες του.
Συγκεκριμένα δήλωσε : "παρά το άσχημο κλίμα που επικρατεί εναντίον μας στην Ελλάδα, το έργο μας τώρα αναγνωρίζεται περισσότερο" αναφερόμενος στην επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να αυξήσει τα έσοδά της από οφειλές φόρων και την αποδίδει στην διαμόρφωση κεντρικής δομής στις Εφορίες και στον σχεδιασμό ως προς το πόσοι έλεγχοι θα γίνουν και πόσα έσοδα αναμένονται. "Στο παρελθόν δεν συνέβαινε αυτό. Φέτος υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν 2 δισ. από οφειλές προηγούμενων ετών", υπογράμμισε.
Ενώ τόνισε ότι ο ίδιος δεν δέχθηκε ποτέ άμεση σωματική ή φραστική απειλή!
Επίσης, ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt με τίτλο "ατμόσφαιρα ανακούφισης" αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "φέρνει καλά νέα απ' την Ελλάδα, εγκωμιάζοντας την πρόοδο της χώρας".
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Thomas Ludwig σχετικά με το αν σταθεροποιείται η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, απάντησε ότι "υπάρχει γενικότερα ένα κλίμα ανακούφισης καθώς για πολύ καιρό παραμόνευε η πτώχευση. Κανείς δεν ήξερε αν τελικά η Ελλάδα θα εφάρμοζε τα μέτρα και τις δεσμεύσεις της. Ωστόσο όλα αυτά έχουν παρέλθει και οι βάσεις για την πρόοδο έχουν μπει".
Όσον αφορά τον τουρισμό στην Ελλάδα ο κ. Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι θα κυμανθεί σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο το αποδίδει και στο γεγονός ότι η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί στη βόρεια Αφρική πλέον, με αποτέλεσμα οι τουρίστες από τη βόρεια Ευρώπη να στραφούν και πάλι προς τα εκεί.
''Είμαι πιο αισιόδοξος από ποτέ'' σημειώνει χαρακτηριστικά, σε άρθρο του σε αυστριακή εφημερίδα.
Σε άλλη συνέντευξή του, μεταξύ άλλων επισημαίνει πως "το αρμόδιο για τις συντάξεις τμήμα του υπουργείου Οικονομικών έχει βελτιωθεί πάρα πολύ". Υπογραμμίζοντας πάντως την ανάγκη διενέργειας επαρκών φορολογικών ελέγχων σε ελληνικές επιχειρήσεις.
Αναφερόμενος στο πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας προς της επιχειρήσεις, επισημαίνει πως: ''τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες δημιουργούν σημαντικές δυσκολίες'' και τονίζει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν ώστε να μπορέσει η οικονομία να ανακάμψει.
Σε ότι αφορά τη γραφειοκρατία σημειώνει πως συνιστά μεγάλο εμπόδιο για την οικονομική ανάπτυξη. ''Η έκδοση αδειών είναι ένας εφιάλτης, μπορεί να πάρει ακόμη και χρόνια» αναφέρει χαρακτηριστικά και τονίζει πως η επίλυση τέτοιου είδους προβλημάτων αποτελεί «απόλυτη προτεραιότητα''.
, Χοστ Ράιχενμπαχ , ερχόμενος στην Ελλάδα δήλωσε πώς "Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και να εστιάσει στις αποκρατικοποιήσεις''.
Ειδικά για τα φορολογικά έσοδα είπε πως ''καταβάλλεται προσπάθεια με το ΔΝΤ, για τη συλλογή των φόρων με τη συμμετοχή ξένων εμπειρογνωμόνων, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή Βρετανών και Γερμανών τεχνοκρατών στη μεταρρύθμιση του φορολογικού πλαισίου. Πρέπει να αντικατασταθεί ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων από ένα νέο πλαίσιο''.
Για τη διοικητική μεταρρύθμιση τόνισε πως ''ο ΟΟΣΑ και Γάλλοι εμπειρογνώμονες επεξεργάζονται ήδη αλλαγές, με στόχο τη ταχύτερη λήψη αποφάσεων και τη μείωση του διοικητικού βάρους κατά 25%''.
Ο κ. Ράιχενμπαχ εστίασε στην ανάγκη για απλοποίηση διαδικασιών, για την έναρξη νέων επιχειρήσεων, ώστε να υιοθετηθούν βέλτιστες πρακτικές, ενώ είπε πως σε πρώτη φάση θα πρέπει να διορθωθούν οι στρεβλώσεις σε κλάδους όπως αυτός της οικοδομής, του τουρισμού, του λιανεμπορίου και του χονδρεμπορίου.
Τέλος, τόνισε πως θα πρέπει να προχωρήσουν οι αλλαγές για τη διευκόλυνση των εξαγωγικών επιχειρήσεων και να μειωθούν οι διοικητικές διαδικασίες και τα προσκόμματα στα τελωνεία, τομέας στον οποίο η Ελλάδα θα βοηθηθεί από ολλανδούς τεχνοκράτες.
Ο Πρωθυπουργός Ράιχενμπαχ, συναντήθηκε με τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης και Υποδομών Κωστή Χατζηδάκη, Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, Εργασίας Γιάννη Βρούτση, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευάγγελο Λιβιεράτο, Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο,
Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο και Ναυτιλίας Κώστα Μουσουρούλη.
Στη συνάντηση του με τον Υπουργό Ναυτιλίας, Κωστή Μουσουρούλη θέλησε να μάθει τον λόγο για τον οποίον έγινε επανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας! Ο υπουργός, του απάντησε ότι αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξη.
Σε δηλώσεις που έκανε κατά την έξοδό του ο κ. Ράιχενμπαχ ανέφερε ότι στην Ελλάδα ''πρέπει να γίνουν πολλά''.
Στη διαχείριση των απορριμμάτων, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και το Κτηματολόγιο, επικεντρώθηκε κατά την επίσκεψή του στο ΥΠΕΚΑ και τον υπουργό Περιβάλλοντος Ευάγγελο Λιβιεράτο ο επικεφαλής της ομάδας δράσης, Χορστ Ράιχνμπαχ.
"Θα είναι είναι τρείς τομείς που θα επηρεάσουν σημαντικά την μελλοντική ανάπτυξη της Ελλάδας", τόνισε ο κ. Ράιχενμπαχ, προσθέτοντας : "Είμαι ευγνώμων για τη συνεχιζόμενη συνεργασία που θα έχουμε".
Εν κατακλείδι ο πρωθυπουργός είναι πανέτοιμος και πλήρως ενημερωμένος για την κατάσταση της χώρας και τις ''αναγκαίες'' αλλαγές που πρέπει να κάνει!
Σε πείσμα σε όσους τον κατηγορούν ότι ''κρύβεται'' και φοβάται να αναλάβει τις έφθινες , με πρόσχημα τους λόγους υγείας.
Πάντως όσον αφορά το πρόβλημα υγείας του , ο κ. Ράιχενμπαχ φάνηκε αρκετά καταβεβλημένος από την περίοδο των εκλογών , με τα πρώτα σημάδια στα μαλλιά του τα οποία ''άσπρισαν'' από το άγχος!
0 σχόλια:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !