Home » » ΦΤΩΧΕΙΑ, ΠΑΙΔΙΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ, «ΑΝΑΠΤΥΞΗ» σε Ελλάδα vs Αγγλία

ΦΤΩΧΕΙΑ, ΠΑΙΔΙΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ, «ΑΝΑΠΤΥΞΗ» σε Ελλάδα vs Αγγλία


Βασίλης Πετρόπουλος                                                                                vasilpetrop@hotmail.com

Πριν από 3 με 4 έτη ακούγαμε συχνά – πυκνά από ειδήμονες του καφενέ με ένα κομπολόι στο χέρι ότι η Αγγλία και άλλες χώρες είναι «παράδεισος». Δεν κάνουν, απεργία, λειτουργούν οι νόμοι, ότι δεν υπάρχει φτώχεια, δεν υπάρχει ανεργία, δεν έχουν δημοσίους υπαλλήλους κοπρίτες, ότι έχουν κάνει ιδιωτικοποιήσεις και λειτουργούν μια χαρά, ο καθένας ζει το όνειρο του ακόμα και για την «κουλτούρα» ότι μένουν με διαφορετικά άτομα σε ένα σπίτι έλεγαν! Δεν κατανοούσαν ότι το έκαναν διότι δεν μπορούσαν οικονομικά να ανταπεξέλθουν όπως και στην Ελλάδα οι νέοι δεν έμεναν ή μένουν με τους γονείς τους επειδή τους αρέσει η Ελληνική – Μεσογειακή «κουλτούρα» του θεσμού της οικογένειας… αλλά επειδή δεν μπορούν να επιβιώσουν διαφορετικά! Φυσικά οι άνθρωποι μετέφεραν αυτά που άκουγαν από τις τηλεοράσεις όπου τα γνωστά ΛΑΜΟΓΙΑ με τίτλο του Καθηγητή Πανεπιστημίου όπου αναμασούσαν και έσπερναν την προπαγάνδα. Όλα αυτά πριν την κρίση. Ας πάμε να δούμε τι όριο φτώχειας είχε η Υπερδύναμη Αγγλία πριν την κρίση, πριν την ύφεση! Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Βρετανικού Ινστιτούτου IFS (Institute for Fiscal Studies) και άλλων κέντρων που μελετούν την φτώχεια και δημοσιεύθηκαν στον αστικό Βρετανικό τύπο (Guardian) θα προσπαθήσω – εφόσον θελήσετε να βγάλετε και τις παρωπίδες και τις ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ- να δείτε την πραγματικότητα στον «παράδεισο» Αγγλία όπου κυρίευε και κυριεύει κράτη και όπου είναι βιομηχανικός γίγαντας – δείτε τα όρια φτώχεια- σύμφωνα με το Ινστιτούτο IFS. Δείτε πόσο ήταν πριν την κρίση, εάν μειώθηκαν στην διάρκεια των ετώ της ανάπτυξης! Δείτε το ποσοστό της ανάπτυξη του ΑΕΠ σύμφωνα με στοιχεία του: data.worldbank.org και εάν βελτίωσε την ποιότητα ζωής των πολιτών.  Από τον πρώτο πίνακα -εάν έχουμε μυαλό και μάτια- θα διαπιστώσετε ότι παρόλο την «ανάπτυξη» του + 3% του +4% παρόλο ότι όλα αυτά τα χρόνια το ΑΕΠ αυξανόταν με μεγάλο ποσοστό: το όριο φτώχειας όχι μόνον δεν έπεφτε αλλά αυξανόταν και σε ορισμένες περιπτώσεις! Όλα αυτά πριν την κρίση, πριν την κατάρρευση, πριν τους «μετανάστες» όπου νόμιμα πήγαν και πηγαίνουν Αγγλία! Πριν τα μνημόνια και «το κραχ του 2008» της Αμερικής!

Κοιτώντας τον πίνακα για τα έτη 2000-07 –ξαναδιαπιστώνουμε- δυστυχώς ότι παρόλο την «ανάπτυξη» και την ευμάρεια ένας στους πέντε  με έναν στους τέσσερις (περίπου 25%) Βρετανούς πολίτες ( >20%) ήταν κάτω από το επίσημο –θεσμοθετημένο κρατικό όριο φτώχειας σύμφωνα με την IFS.  Όλα αυτά πριν την κρίση, πριν τα προβλήματα των τραπεζών! Αυτό το σύστημα όπου λέγεται Καπιταλισμός πρέπει να ανατραπεί… αυτό προκαλεί φτώχεια, πείνα, εξαθλίωση!
Αναλύοντας τώρα τα πιο πρόσφατα στοιχεία για την παιδική φτώχεια στην ΜΗ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ Αγγλία βλέπουμε το τραγελαφικό ότι σχεδόν ½ παιδιά ( σχεδόν το 50%) σε μεγάλες βιομηχανικές και αστικές πόλεις της Αγγλίας ζουν «στο όριο ή κάτω» από αυτό! Βλέπε τον σύνδεσμο:  [1] Αντιλαμβάνεστε ότι περισσότερο (20,2%) από 1 στα 5 παιδιά σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας (ONS) για το 2012 ζει στην «πλούσια, βιομηχανική» Αγγλία κάτω από το επίσημο όριο φτώχειας ενώ σε πόλεις όπως: Μάντσεστερ: 47% (1 στα 2!!) Μπέλφαστ (Βόρεια ¨Ιρλανδία¨): 43% Γλασκώβη (Σκωτία): 43% κτλπ – Βλέπε σύνδεσμο: [2]  Όλα αυτά συμβαίνουν με δίχως μνημόνια κ. Τσίπρα «αριστερέ» όπου για το μόνο που φωνάζεις είναι το μνημόνιο!! Η αντιμνημονιακή ρητορική είναι από τον Σύριζα, ΑΝ.ΕΛ, Δημάρ έως και τους Ναζί- χουντικούς της Χ. Α.

Από ότι γνωρίζω στην Αγγλία δεν έχει «λαθρομετανάστες» μιας και είναι νησί και ελέγχουν τα σύνορά τους και είναι δύσκολα να πας και να εργαστείς παράνομα, διότι κάνουν ελέγχους! Επίσης το 1993-94 ή το 2000-2001 δεν είχαν πάει πολλοί μετανάστες «για να κλέψουν» τις εργασίες από τους Βρετανούς και ούτε είχε κρίση. Παρόλο αυτά 1/3 με ¼ παιδιά ήταν στο όριο φτώχειας και 1/5 με ¼ ενήλικες σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Guardian ήταν στο όριο φτώχειας ή κάτω από αυτό! Άλλωστε σήμερα μετά το ξέσπασμα πλέον της κρίσης η Αγγλία έχει γυρίσει περίπου 37 χρόνια πίσω: [3]  εκεί τι έφταιγε;; το «τεράστιο κράτος»;; οι κοπρίτες;; οι μη παραγωγικοί υπάλληλοι;; οι ανύπαρκτοι « παράνομοι» μετανάστες;; το ανύπαρκτο ευρώ;; ή το Ανύπαρκτο Μνημόνιο;;… εκεί τι φταίει κ. Σαμαρά;; κ. Βενιζέλο;; κ. Τσίπρα « νέο Πασοκατζή;;»-  όπως θα απαντούσε ο κ. Μπογιόπουλος: « Είναι ο Καπιταλισμός, Ηλίθιε»

Ας συγκρίνουμε την Ελλάδα ΠΡΙΝ τα μνημόνια, ΠΡΙΝ την κρίση[4] σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά δεδομένα του Ελληνικού κράτους αναφέρει η έκθεση σελ. 2 «To 21,4%  του συνολικού πληθυσμού της Χώρας απειλείται από τη φτώχεια,  όταν το κατώφλι υπολογίζεται στο 60%,  της διάμεσου του συνολικού διαθέσιμου ισοδύναμου εισοδήματος.  Ο παραπάνω δείκτης,  υπολογιζόμενος με την ίδια μεθοδολογία,  παρουσιάζει σχετική σταθερότητα κατά τα τελευταία 16  έτη (1994-2011)  για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, κυμαινόμενος μεταξύ 19,5% και 23%» Σύμφωνα με την –ΔΙΚΙΑ ΤΟΥΣ- ομολογία κύριοι και κυρίες στην Ελλάδα ΠΡΙΝ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ, ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ, ΠΡΙΝ ΤΟΥΣ «ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ» ΠΡΙΝ ΤΟΥΣ ΚΟΠΡΙΤΕΣ,  ΠΡΙΝ ΤΑ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΑ, ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ 27%  – στην «ανάπτυξη» που ο μέσος όρος της ανάπτυξης τοποθετείται στο 3- 4% (κατ’ έτος) περίπου για μια δεκαετία: 1998-2008   και ενώ η ανεργία ήταν μόλις στο 10,1% (μ.ο 2000-2008) σε εκείνη την Ελλάδα της «τρομακτικής ανάπτυξης»:  1/5 με ¼ ήταν στο Επίσημο όριο φτώχειας! Αυτός είναι ο καπιταλισμός! Αυξάνεται η παραγωγή, αυξάνεται το ΑΕΠ αλλά η φτώχεια μειώνεται ελάχιστα ή παραμένει σχεδόν το ίδιο με πριν! Όλος αυτός ο πλούτος που νομίσατε και νομίζαμε ότι έχουμε (σπίτια, αμάξια) έγινε με δάνεια- με δανεικά και τώρα θα μας τα πάρουν μιας και δεν μπορούμε να πληρώσουμε τις υπέρογκες δόσεις στις τράπεζες κτλπ. Άλλωστε αναλογιστείτε εάν την περίοδο της «ανάπτυξης» πριν τα μνημόνια και την καπιταλιστική κρίση μπορούσε ένας εργαζόμενος (με νόμιμα χρήματα και όχι μαύρα) να κτίσει ένα σπίτι με 200.000 ευρώ ή να πάρει ένα αμάξι με 20.000 ευρώ -δίχως να αναγκαστεί να πάρει δανεικά! Δεν μπορούσε διότι οι μισθοί ήταν 900-1400 ευρώ, ακόμα και με «οικονομία» δεν θα μπορούσες ποτέ να κτίσεις σπίτι (δίχως να αναγκαστείς να παρανομήσεις -φοροδιαφύγεις με μαύρα αδήλωτα χρήματα πράγμα «παράνομο» ή να πάρεις δάνειο ή προίκα)! Τέλος απαντώντας σε όσους έχουν τις αυταπάτες «la aftapat» και πιστεύουν στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη ότι θα δώσει θέσεις εργασίας: με 400-500 ευρώ και σιγά σιγά θα ξεπεράσουμε τον σκόπελο του χρέος μένοντας «μέσα στο ασφαλή λιμάνι της ΕΕ και του Ευρώ» θέλω να απαντήσω με μια μελέτη -όχι δικιά μου- αλλά ενός επιστήμονα της ΙΝΕ-ΓΣΕΕ όπου τονίζει: [5]  Όπως εκτιμά ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και καθηγητής της Παντοίου κ. Σάββας Ρομπόλης: «ότι το 2013 η ανεργία στην Ελλάδα θα «σκαρφαλώσει» στο δυσθεώρητο 29%, ενώ η πραγματική ανεργία θα διαμορφωθεί στο 34-35%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 1,75 εκατομμύρια ανέργους,» Επίσης όσον αφορά τις νέες θέσεις εργασίας στην «ανάπτυξη» που περιμένουμε, τονίζει: «το 2015-2016 οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι εντάσεως εργασίας και δε θα μπορέσουν να απορροφήσουν τους χιλιάδες ανέργους.

Για να απορροφηθούν 50.000 άνεργοι, πρέπει το ΑΕΠ να σημειώνει αύξηση κατά 3,5%- 4% το χρόνο , κάτι που είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να επιτευχθεί έως το 2020. Μέσα σε 8 χρόνια ανάπτυξης 2000- 2008 κατορθώσαμε να δημιουργήσουμε 82.000 θέσεις εργασίας και τα 3 τελευταία χρόνια του μνημονίου χάσαμε 320.000 , πάνω από τις τριπλάσιες..» λέει χαρακτηριστικά. ΤΟ 2000-2008 δημιουργήθηκαν «μέσα στην ανάπτυξη» 82.000 νέες θέσεις εργασίας! Πώς θα απορροφηθούν 1,3 εκατομμύρια άνεργοι;;; Ζήτω ο καπιταλισμός, η ΕΕ και το Ευρώ. Εσείς ψηφίζατε Πασοκ, ΝΔ και έχετε ακόμα και τώρα αυταπάτες. Η λύση είναι Ταξική- ανατροπή του καπιταλισμού με στόχο τον σοσιαλισμό- κομμουνισμό, με εργατικό – λαϊκό έλεγχο για να μην ξαναγίνουν τα λάθη που έγιναν στην ΕΣΣΔ και στα άλλα κράτη του «υπαρκτού σοσιαλισμού». Αλλιώς… θα ψοφήσουμε όλοι σαν σκυλιά και μην ελπίζεται στην μετανάστευση, διότι που θα πάτε;; Ισπανία; Όπου έχει 6.000.000 ανέργους;; Αγγλία όπου έχει: 2,5 εκατομμύρια ανέργους;; Γερμανία;; όπου 1/5 εργάζεται υπο-απασχολούμενος με 400 ευρώ;; ή μήπως ΗΠΑ όπου έχει 47.000.000 πολίτες που ζουν κάτω από το όριο φτώχειας και ζουν με «συσσίτια της κρατικής μέριμνας- κουπόνια»!!! Ή μήπως νομίζετε ότι εκεί που θα πάτε, οι εκεί φασίστες «αλά Χρυσή Αυγή» δεν θα σας βρίζουν ή δεν θα σας μαχαιρώνουν;; Εδώ αυτό γίνεται στην Γερμανία και στην «σοβαρή» πολυεθνική της Amazon: [6] Άλλωστε η «χαμηλή» ανεργία στην Γερμανία, Αγγλία δεν σημαίνει και απαραίτητα καλός μισθός και καλά εργατικά δικαιώματα, διότι το «χαμηλό ποσοστό ανεργίας» είναι στατιστικό μιας και στην Γερμανία 7,3 εκατομμύρια ένας στους πέντε δηλαδή εργαζομένους ( όπου δεν υπολογίζονται ως άνεργοι) εργάζονται με 400 ευρώ υπο-απασχολούμενοι και αντίστοιχα στην Αγγλία με μόλις 7,7% στατιστική ανεργία, οι μισθοί είναι χαμηλοί σε επίπεδο 2003 και υπάρχει μεγάλη υπο-απασχόληση (part time job) [7]και για αυτό η ανεργία μένει χαμηλή με «στατιστικά κόλπα και τερτίπια». Άλλωστε πόσοι θα μεταναστέψουν;; μισό εκατομμύριο;; οι υπόλοιποι τι θα γίνουν;;

Υ.Γ. Από ότι βλέπετε – ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ- εκτός εάν επιθυμείτε να ζήτε σε αυταπάτες και να περιμένετε το «Μάννα εξ Ουρανού» σε ένα από τα ισχυρότερα κράτη με βαριά βιομηχανία, με τεράστια παραγωγική βάση, με ιδιωτικοποιήσεις, με δίχως πελατειακό κράτος, με δίχως κοπρίτες, με δίχως «λαθρομετανάστες» με δίχως τεράστια φοροδιαφυγή και «μαύρη» εργασία με νόμους που τηρούνται κτλπ οι πολίτες του «πεινούσαν» και ήταν σε κατάσταση που ίσα ίσα τα έβγαζαν πέρα – Τονίζω ότι τα στοιχεία δεν είναι δικά μου αλλά δικά τους και είναι δημοσιοποιημένα σε αστικά έντυπα! Ο καθένας πλέον έχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΤΟΜΙΚΗ ευθύνη να δει το τι φταίει και να αντιληφθεί ότι η λύση είναι ΤΑΞΙΚΗ και όχι Φυλετική όπως λέει η Ναζιστική Χ.Α. Το πρόβλημα είναι οι καπιταλιστές και οι τράπεζες και οι «επενδυτές»! Ο καθένας έχει ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ!

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Proudly powered by Blogger
Copyleft 2013 Η αναπαραγωγή - αναδημοσίευση τμήματος ή ολόκληρης ανάρτησης όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και ενθαρρύνεται. Με την καλόπιστη και ρητή αναφορά της πηγής.. BABUSHKA
Template Design by Creating Website Published by Mas Template