Home » » ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΣΕ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΕ!

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΣΕ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΕ!


Ριζικές έως επαναστατικές αλλαγές σημειώνονται στις συνειδήσεις των πολιτών, εν μέσω μιας κρίσης η οποία καλπάζει ανεξέλεγκτη και μπροστά στην εφαρμογή πρωτοφανών πολιτικών λεηλασίας και διάλυσης.
Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι πολύ χαρακτηριστικά τα ευρήματα της έρευνας της Metron Analysis (ανεξαρτήτως του βαθμού αξιοπιστίας της έρευνας), τα οποία καταδεικνύουν κατάρρευση της αποδοχής της ΕΕ ως πλαισίου για την επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας και επιλογή τουεθνικού κράτους ως του πεδίου για θετικές λύσεις.
Πιο συγκεκριμένα στο ερώτημα της έρευνας της Metron αν τα μεγάλα προβλήματα της χώρας μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα στο πλαίσιο ευρύτερων ενώσεων, όπως η ΕΕ, θετικά απαντά μόνο το 34%, ενώ αν αυτή η επίλυση των προβλημάτων μπορεί να συμβεί καλύτερα στο πλαίσιο του εθνικού κράτους απαντά θετικά το εντυπωσιακά μεγάλο 63% και το 3% δεν παίρνει καμία θέση.
Να σημειωθεί ότι το Μάρτιο του 2010, λίγο πριν μπεί η χώρα στο Μνημόνιο, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν ακριβώς αντίστροφα και το 64% προέκρινε τη λύση των προβλημάτων στο πλαίσιο της ΕΕ, ενώ μόνο το 32% στο πλαίσιο του εθνικού κράτους.


ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ METRON ANALYSIS: ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΘΥΜΩΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε
Του ΤΑΣΟΥ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ*

Γενικευμένη κρίση εμπιστοσύνης απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση δείχνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis για την «Εφ.Συν.». Οι 17 στους 20 Ελληνες εκτιμούν ότι η χώρα μας βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση, ενώ το 63% πιστεύει ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν καλύτερα στο πλαίσιο τουεθνικού κράτους παρά στο ευρωπαϊκό.
Το κλίμα κατήφειαςαπογοήτευσης και εθνικής αναδίπλωσης που επικρατεί στην κοινωνία καταγράφει η δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis «Forum» (Δεκέμβριος 2012), καθώς μόλις ο ένας στους δέκα ερωτηθέντες (9%) απαντά θετικά στο ερώτημα εάν τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση στη χώρα μας, ενώ αντιθέτως το 85% εκτιμά ότι ακολουθούμε λάθος πορεία. Το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 49% τον Φεβρουάριο του 2004, εν μέσω γενικής προολυμπιακής ευφορίας.
Εντυπωσιακό είναι ότι, εκτός των αριστερών ψηφοφόρων, την άποψη περί λανθασμένης πορείας συμμερίζεται το 77% όσων αυτοπροσδιορίζονται δεξιοί, το 75% των κεντροδεξιών και το 85% των κεντρώων. Αυτό δικαιολογεί το εύρημα ότι το 67% έχει αρνητική γνώμη για την τρικομματική κυβέρνηση, όπως δημοσίευσε χθες η «Εφ.Συν.» στο πρώτο μέρος της έρευνας.
Η δύσκολη σχέση με την Ε.Ε. αποτυπώνεται στις απαντήσεις στο ερώτημα εάν η Ένωση μας έχει βοηθήσει στην κρίση χρέους που αντιμετωπίζουμε. Πάνω από τρεις στους τέσσερις (78%) θεωρούν ότι μας έχει βοηθήσει ελάχιστα ή καθόλου, ενώ μείωση παρουσιάζει η εκτίμηση για το «πολύ ή αρκετά», το οποίο βρίσκεται στο 21% από 33% ένα χρόνο πριν.
Η εντύπωση ότι δεν μας βοηθούν «όσο θα έπρεπε» οι εταίροι μας στην κρίση συνδυάζεται και με τη σταθερά αρνητική άποψη ότι τα δάνεια της τρόικας δεν στοχεύουν να μας βοηθήσουν, αλλά να μας εκμεταλλευτούν. Και, μάλιστα, η άποψη αυτή συγκεντρώνει συντριπτική και αυξανόμενη πλειοψηφία με85%.
Θεαματική εδώ είναι η πολιτική «συναίνεση», αφού συμφωνούν: κατά 73% ψηφοφόροι της Ν.Δ., 79% τουΠΑΣΟΚ και 84% της ΔΗΜΑΡ, για να μη μιλήσουμε για εκείνους του ΣΥΡΙΖΑ (96%), των Ανεξάρτητων Ελλήνων (94%) και του ΚΚΕ (94%). Χαρακτηριστικά, το 64% των πολιτών ζητά την καταγγελία του Μνημονίου γιατί απέτυχε.
Η κρίση εμπιστοσύνης προς την Ε.Ε., η οποία επιτάθηκε από τη γενικευμένη αίσθηση ότι ελέω Γερμανίας μάς επιβάλλει τη σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία, εκφράζεται και από την άποψη του 63% των ερωτηθέντων, οι οποίοι απαντούν ότι τα μεγάλα προβλήματα της χώρας μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα στο πλαίσιο του εθνικού κράτους, παρά στο πλαίσιο της Ε.Ε., την οποία επιλέγει το 34%.
Τη θεαματική αλλαγή στις διαθέσεις της κοινής γνώμης καταδεικνύει η διαχρονική εξέλιξη των απόψεων αυτών, καθώς τον Φεβρουάριο του 2004 το εθνικό κράτος ως πλαίσιο επίλυσης των προβλημάτων επέλεγε το 31%, το οποίο σήμερα διπλασιάστηκε, ενώ την Ε.Ε. επέλεγε το 60% (σήμερα στο μισό).
Καταλυτική φαίνεται ότι είναι η οικονομική κρίση στην εκτίμηση που έχουν οι πολίτες για το πώς αυτή θα επηρεάσει την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το 66% πιστεύει ότι αυτή θα αποδυναμώσει την Ε.Ε., ενώ μόνο το 16% εκτιμά ότι θα οδηγήσει στην ενδυνάμωσή της.
Σε χαμηλό επίπεδο κινείται το ποσοστό όσων θα ήθελαν να προχωρήσει περισσότερο η πολιτική ενοποίηση της Ε.Ε. (24%), ενώ ένας στους τέσσερις (27%) θεωρεί ότι θα έπρεπε να διαλυθεί, αριθμός που έχει αυξηθεί σημαντικά, αφού τον Μάρτιο του 2010 (λίγο πριν από την ψήφιση του πρώτου Μνημονίου) βρισκόταν στο 10%.
Τέλος, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύσαμε χθες, στην πρόθεση ψήφου η δημοσκόπηση δείχνει πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ με 22% (έναντι 19,8% της Ν.Δ.) και στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία τονΑλ. Τσίπρα να «πιάνει» για πρώτη φορά τον Αντ. Σαμαρά.
Εφημερίδα των Συντακτών, Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012
ΠηγέςΕφημερίδα των Συντακτών, Iskra.gr
Babushka
9-12-2012

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Proudly powered by Blogger
Copyleft 2013 Η αναπαραγωγή - αναδημοσίευση τμήματος ή ολόκληρης ανάρτησης όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και ενθαρρύνεται. Με την καλόπιστη και ρητή αναφορά της πηγής.. BABUSHKA
Template Design by Creating Website Published by Mas Template