Home » , » ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ



ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΜΑΣΤΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΠΡΩΧΩΡΑ ΜΕ ΕΝΤΑΤΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΤΡΙΚΣ...


"Επίτροποι στα Υπουργεία, απολύσεις για τους εργαζόμενους"
Με εντατικούς ρυθμούς, έκτακτες υπουργικές αποφάσεις και κατ εντολήν της Τρόικα, η Συγκυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, πρωχωρά ένα βήμα παραπέρα, στην διάλυση των εργασιακών ζητημάτων και την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.
Οι πληροφορίες που έχουν δωθεί μέχρι στιγμής στη δημοσιότητα μιλούν για μετακίνησεις, μετατάξεις, παύσεις και τελικά απολύσεις των δημόσιων υπαλλήλων με το σχέδιο : " κινητικότητα", το οποίο αποτελεί τη συνέχεια της εφεδρείας.
Έτσι, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με νομοθετική παρέμβαση, προχωρά τάχυστα για την άμεση υλοποίηση του υπο κατάρτιση νομοσχεδίου "Κινητικότητα", το οποίο ορίζει ότι εν μέσω σκληρής λιτότητας και βαθιάς ανεργίας, 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι, κυρίως οι εκτός ΑΣΕΠ προσληφθέντες και οι επίορκοι θα πρέπει να απολυθούν μέχρι το τέλος του 2012.
Πιο συγκεκριμένα, το μέτρο προβλέπει την κατάργηση θέσεων ειδικοτήτων, κατηγοριών και κλάδων, δηλαδή την περαιτέρω συρίκνωση του δημόσιου τομέα, ( ο οποίος έχει ήδη μειωθεί δραμματικά και σύμφωνα με των Προϋπολογισμό, μέχρι το 2015 θα είναι μειωμένος κατα 1/3 απο το 2009!) και την υπαγωγή των υπαλλήλων των υπο κατάργηση φορέων σε καθεστώς "Διαθεσιμότητας" με σκοπό την άμεση μετακίνηση τους. Επίσης προβλέπει και την υπαγωγή των επιόρκων υπαλλήλων, για σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα σε καθεστώς "Αργίας".

Γενικότερα, το σχέδιο της Κινητικότητας θα αποτελέσει ένα μέρος ενός ολοκληρομένου σχεδίου απολύσεων, παύσεων και μετατάξεων στο δημόσιο τομέα το οποίο εκτος αυτού θα φέρει ριζικές ανατροπές στο εργασιακό δίκαιο και το πειθαρχικό καθεστώς των δημόσιων υπαλλήλων, μετατρέπωντας έτσι την διαδίκασια της απόλυσης, πολύ πιο εύκολη στο άμεσο μέλλον.
Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο επρόκειτε να φέρει, ριζική ανατροπή του υπαλληλικού δικαίου σε όλο το εύρος του δημόσιου τομέα, αφού διευρίνεται σημαντικά ο θεσμός της υποχρεωτικής μετάταξης ή μεταφοράς προσωπικού, έτσι οι υπάλληλοι τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας για μέχρι ένα έτος με το 75% των αποδοχών τους.
Επίσης, η Κυβέρνηση εφαρμόζοντας για άλλη μια φορά τις υποδήξεις της Τρόικα και όχι του κοινωνικού συνόλου, αντι να προχωρήσει σε αναβάθμιση του δημόσιου τομέα και ιδίως εκείνων των ειδικοτήτων και φορέων που δεν πληρούν τις σύγχρονες ανάγκες, επιβάλει την κατάργηση τους! Ετσι, εντάσσονται άμεσα στο σχέδιο κινητικότητας υπάλληλοι των οποίων οι οργανικές θέσεις καταργούνται σε ειδικότητες, κατηγορίες και κλάδους που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των φορέων όπου ανήκουν.
Ταυτόχρονα, το νέο πειθαρχικό δίκαιο για τους δημοσίους υπαλλήλους ενισχύεται προκειμένου να μην παραμένουν στη θέση τους στην υπηρεσία υπάλληλοι εναντίον των οποίων εκκρεμεί σοβαρή ποινική ή πειθαρχική δίωξη. Και αυτό σε συνδιασμό με τον όλο και πιο αυστηρό υπαλληλικό κώδικα θα δημιουργήσει πολύ περισσότερους επίορκους, το οπίο στη συνέχεια θα δημιουργήσει πολύ περισσότερους υπαλλήλους υπο καθεστώς αργίας, διαθεσιμότητας και τελικά απόλυσης.

Άυτό όμως το σχέδιο δεν αποτελεί ένα μικρό ψευγάδι της Κυβέρνησης, καθώς μετά την αποτυχία της περιβόητης εφεδρείας, ( η οποία μετά απο τις δυναμικές κοινητοποιήσεις των εργαζομένων, πήγε στο καλάθι των αχρίστων) και την αναζήτηση περετέρω συρρύκνωσης του δημοσίου τομέα, το Κυβερνητικό μπόκ βρήκε τη "λύση" που έψαχνε μέσω του Μνημονίου ΙΙΙ, το οποίο αναφέρει ρητά την απαίτηση των δανειστών, για χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο τομέα, αρχής γενομένης απο 27.000 υπαλλήλους έως το τέλος του 2013.
Το πόρισμα για το πρώτο κύμα των απολύσεων, που θα υλοποιούνται με συνοπτικές διαδικασίες προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της τρόικας, ώστε να εκταμιευθεί η περιβόητη δόση των 31,5 δις , δείχνει ότι 54.425 υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου- αορίστου χρόνου θα είναι οι τα πρώτα θήματα των απολύσεων.
Πολλοί όμωςυπάλληλοι αυτής της κατηγορίας, θα εξαναγκαστούν σε παραίτηση από την υπηρεσία τους, εξετίας των επικείμενων υποχρεωτικών μετακινήσεων τους σε οποιαδίποτε μεριά της χώρας. Έτσι αν αυτοι θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται, θα αποδεχθούν την μετακίνηση, αλλίως θα παρετιθούν. Αν όμως αρνηθούν την όποια μετάταξη τους τότε αυτόματα θα απολύονται.
Όμως τα πράγματα στο ζήτημα των μετατάξεων, είναι ακόμα πιο δύσκολα για τους εργαζόμενους, καθώς η Κυβέρνηση μπορεί να καθυσηχάζει τους εργαζόμενους του δημοσίου, λέγοντας πως  η κινητικότητα και οι μετατάξεις, δεν αποτελούν "απόλυση", όμως αυτό, δεν ισχύει στη πράξη. Καθώς η μετάταξη προσωπικού μπορεί να διενεργείται σε υφιστάμενες κενές θέσεις και αν δεν υπάρχουν, σε θέσεις που συστήνονται με την πράξη μετάταξης ή μεταφοράς.
Οι κενές οργανικές θέσεις κατ' αρχάς έχουν καταργηθεί σε όλες τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα. Κατά δεύτερο λόγο στην περίπτωση της σύστασης νέας θέσης «αυτή τελεί υπό την προϋπόθεση της τήρησης των περιορισμών που ισχύουν κάθε φορά σχετικά με τον αριθμό των ετήσιων προσλήψεων και διορισμών μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου». Θα πρέπει, δηλαδή, να ενταχθεί στον κανόνα τού ένα προς πέντε.


ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ...

Μέσα στο πρόσφατα ψηφισμένο μνημόνιο και με επίμονη παράκλιση του πρόεδρου της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλη όλον αυτό το καιρό, αναφέρετε η γνωστή σε όλους μας "αμφήδρομη ρήτρα", η οποία υποτίθεται, σε περίπτωση επίτυχίας του οικονομικού επιτελείου για το οποιοδήποτε στόχο του οποίου τελικως, δεν ήταν απαιραίτητο το μέγεθος του μέτρου, της περικοπής κλπ, θα επανέφερε την διαφορά, κάνοντας έτσι μικρότερη ζημιά στα είδη χιλιοκτηπημένα λα<ϊκά στρώματα.
Όμως αποδεικνύεται και στην πράξη, αυτο που έλεγαν ορισμένοι, πως η αμφίδρομη ρήτρα θα λειτουργεί κυρίως αντίθετα, κατ' αρχάς γιατί όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις, μετρούν συνολικά στα δάκτυλα τους επιτευγμένους μνημονιακούς στόχους. Και δεύτερον γιατί μέσα στην εβδομάδα παραδόθηκαν από τον Γιάννη Στουρνάρα οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου για τη ρήτρα αυτόματης επιβολής "ποινών", νέων φόρων και νέων υψηλότερων μέτρων, αν δεν εκπληρώνονται οι στόχοι που προβλέπονται από το μνημόνιο ΙΙΙ.
Το νοοσχέδιο αναφέρει ρητά πως:
Αν επί δύο τρίμηνα δεν εκπληρωθούν οι στόχοι από κάποιο υπουργείο αυτομάτως τοποθετείται επίτροπος- ο οποίος θα είναι μεν Έλληνας αλλά θα είναι και συνεργάτης του κ.Στουρνάρα από το υπουργείο Οικονομικών στο συγκεκριμένο υπουργείο.
Αν επί δύο επίσης τρίμηνα δεν εκπληρώνονται οι στόχοι στους δήμους αυτομάτως μπαίνουν νέοι φόροι στους πολίτες.
Αν οι διοικητές ΔΕΚΟ δεν πιάσουν στους στόχους αυτομάτως τους κόβεται ο μισθός.
Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις θα λαμβάνονται νέα μέτρα.
Κατ’ ουσίαν όταν χάνονται οι στόχοι του Μνημονίου σε πρώτη φάση θα επιβάλλονται απολύσεις και νέοι φόροι, ενώ εν συνεχεία θεωρείται βέβαιο ότι θα απαιτηθούν και περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ

"Την επέκταση του σχεδίου της εργασιακής εφεδρείας και στους ΟΤΑ σχεδιάζει η Κυβέρνηση, συμπληρώνωντας το συνολικό σχέδιο διάλυσης των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα."

Αρχικά, στο καθεστώς θα υπαχθουν γύω στους 20 δήμους, οι οποίοι  βρίσκονται κυρίως στην Αττική (Πειραιάς, Φυλή, Μενίδι).Το μέτρο αυτό αφορά περίπου 2.000 εργαζόμενους αορίστου χρόνου.
Το υπουργείο Εσωτερικών ενεργοποιεί το πρόγραμμα εξυγίανσης, επιδιώκοντας έως το τέλος του χρόνου όλοι οι ΟΤΑ να έχουν ισοσκελίσει τους προϋπολογισμούς τους, κάνοντας χρήση και δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στα όρια των δυνατοτήτων τους. Φυσικά κάτι τέτοιο είναι αρκετά δύσκολο εως ακατώρθωτο με βάση τις σημερινές συνθήκες.
Έτσι, όσοι δήμοι δεν έχουν τη δυνατότητα του ισοσκελισμού, θα υπαχθούν στο πρόγραμμα εξυγίανσης, όπου το υπουργείο θα ζητήσει να μεταταγει υποχρεωτικά σε άλλες υπηρεσίες, το "πλεονάζων" πρωσοπικό.
Όμως, όπως δήλωσε την προηγούμενη Τρίτη, ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος, «αν κάποιοι υπάλληλοι δεν δεχθούν θα περάσουν στην εργασιακή εφεδρεία και από εκεί στην απόλυση».
Ο ίδιος μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ είπε ενδεικτικά ότι «αν το Μενίδι και ο Πειραιάς δεν βρεθούν με 200 και 100 υπαλλήλους λιγότερους δεν βγαίνουν με κανένα πρόγραμμα εξυγίανσης. Θα κινήσουμε γρήγορα αυτή τη διαδικασία μόλις πάρουμε το πράσινο φως από το υπουργείο Οικονομικών».
Πάντως, δεομένης της περσινής αποτυχίας της εργασιακής εφεδρείας και αν πάρουμε υπ' όψη μας το γενικό πλαίσιο της πολιτικής της Συκυβέρνησης, μπορούμε να εικάσουμε πως ακόμη κι αν δεν εφαρμοστεί το πρόγραμμα της εργασιακής εφεδρείας στους ΟΤΑ δεν αποκλείεται να υπάρξουν απευθείας τυφλές, απολύσεις των εργαζομένων αορίστου χρόνου.

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Proudly powered by Blogger
Copyleft 2013 Η αναπαραγωγή - αναδημοσίευση τμήματος ή ολόκληρης ανάρτησης όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και ενθαρρύνεται. Με την καλόπιστη και ρητή αναφορά της πηγής.. BABUSHKA
Template Design by Creating Website Published by Mas Template