Home » , » ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Το νέο κούρεμα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Το νέο κούρεμα



νέο κούρεμα
"Αποτελειώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία"
Μια εβδομάδα μετά την απόφαση του συμβουλίου υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, η Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο του Γ. Στουρνάρα, έρχονται να επαναλάβουν τη καταστροφική διαδικασία του αξέχαστου PSI της Κυβέρνησης Παπαδήμου( αξέχαστο και για το περιεχόμενο του και για την επιτυχία του), μέσω της εκ νέου επαναγοράς ομολόγων στο 35% της αξίας τους. Τα "ξεκοκαλισμένα" ασφαλιστικά ταμεία μπαίνουν και πάλι στο μενού των κερδοσκόπων και οδηγούνται στην οριστική κατάρρευση αν τελικά ενταχθούν στο νέο κούρεμα...

Ρεπορτάζ Οι αποφάσεις του eurogroup


ΣΤΟΝ "ΑΕΡΑ" Η ΨΕΥΤΟΣΥΜΦΩΝΙΑ
"Νέο κούρεμα, μηδενική μείωση, καμία βιωσιμότητα"



ΕΝΩ ΣΥΣΣΩΜΟΣ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ, "ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ-ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΤΟΥ EUROGROUP ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ, Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΦΑΝΤΑΖΕΙ ΠΟΛΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ, ΚΑΘΩΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ "ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ" ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ, ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΕΚΤΟΣ ΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΩΣ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΟΝΟ ΒΙΩΣΙΜΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ, ΜΟΝΟ ΛΥΣΗ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ...


Η "ΣΩΤΗΡΙΑ" ΑΠΟΦΑΣΗ...

Απόδειξη της υπεροχής, της νεοφιλελεύθερης Γερμανίας, αποτελεί η απόφαση του eurogroup της προηγούμενης δευτέρας, καθώς μέσα από τη σκληρή σύγκρουση και τα παζάρια των ΔΝΤ και ΕΕ, η Μέρκελ, παρά την πολύ επιθετική στάση του ΔΝΤ, κατάφερε να επιβάλει μια "επιμήκυνση" της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, μέχρι τις επόμενες γερμανικές εκλογές πιθανόν στις 22 Σεπτέμβρη του 2013.
Ως τότε, στη πραγματικότητα και παρά την παραποίηση των γεγονότων, η Ελλάδα θα βρίσκεται υπό καθεστώς νέων μικρότερων μνημονίων, σε περίπτωση που οι στόχοι για χρέος 124% του ΑΕΠ το 2020, αποκλίνουν.
Το μόνο όφελος από την απόφαση είναι για τους Τραπεζικούς ομίλους και μάλιστα σε αντιδιαστολή με τους εργαζόμενους, καθώς με την υλοποίηση της απόφασης, η Ελλάδα θα εκταμιεύσει περίπου 44 δισ Ευρώ από τα οποία το 80% θα πάει για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και εξυπηρέτηση τοκοχρεολυσίων.
Την ίδια ώρα που Γερμανία και Αμερική διαφωνούν για το αν το χρέος θα είναι 124% ή 120% το 2020, κανείς δε φαίνεται να επηρεάζεται από το γεγονός, πως ακόμη και αν υλοποιηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους , όπως  η μείωση του επιτοκίου δανεισμού ή η 10ετής αναστολή καταβολής τόκων ( τα οποία δείχνουν ξεκάθαρα, το κερδοσκοπικό παιχνίδι που παίζετε στις πλάτες του Ελληνικού λαού), το 2016 το χρέος θα βρίσκεται, στο 175% του ΑΕΠ, πολύ παραπάνω δηλαδή από το 129% που ήταν το 2009 όπου χαρακτηρίστηκε μη βιώσιμο και  αναγκαστήκαμε να μπούμε υπό καθεστώς του μνημονίου.
Το μείζον ζήτημα όμως, είναι το νέο "κούρεμα", το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.
Η έγκριση της εκταμίευσης της πρώτης δόσης, ποσό από 11 έως 34,6 δισ ευρώ, στις 13 Δεκεμβρίου, περνά πρώτα από το νέο κούρεμα, το οποίο λήγει μια μέρα νωρίτερα, στις 12 του μήνα.
Από αυτό θα κριθεί και το αν η απόφαση, θα προλάβει να θεωρηθεί "λύση", ή αν θα αποδειχθεί πύργος από τραπουλόχαρτα... Και αυτό γιατί ακόμη δεν γνωρίζουμε αν τελικά θα συμμετέχει σε αυτό, ο Τραπεζικός τομέας και τα ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία μετά την πλήρη αποτυχία ή καλύτερα την καταστροφική επιτυχία του PSI της Κυβέρνησης Παπαδήμου, δηλαδή σχεδόν της ίδιας Κυβέρνησης... βρίσκονται ένα βήμα πριν την απόλυτη συντριβή και ένα νέο κούρεμα θα είναι ολέθριο γι αυτά και εν συνεχεία για την Ελληνική οικονομία.
Αντί λοιπόν, να δεχθούν οι Ευρωπαίοι δανειστές ένα γενναίο κούρεμα των Ελληνικών ομολόγων που έχουν στην διάθεση τους, χάνοντας κάποια από τα κέρδη τους, δια χειρός Μέρκελ παραπέμπουν το ζήτημα του ελληνικού χρέους στο απώτερο μέλλον, ενώ σχεδιάζουν το ξετίναγμα των ελληνικών φορέων πρόνοιας και δικαίου.

ΤΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΑΘΗΚΟΝ...
Το ανύπαρκτο σχέδιο Β' και η αποτυχία της μείωσης χρέους...

«Το σύνταγμα των Ελλήνων επαφίεται στον Πατριωτισμό των Ελλήνων...» , αναφέρει το Ελληνικό Σύνταγμα στο ακροτελεύτιο άρθρο 120, όμως ο Υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας, στη συνέντευξη τύπου που έδωσε την Τετάρτη 28-11, δήλωσε πως η συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, δηλαδή στην μείωση του χρέους και η "σωτηρία" της χώρας επαφίεται στον Πατριωτισμό των… Τραπεζών.
Ο Υπουργός, αφού ανέλυσε τις αποφάσεις του συμβουλίου των Υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, όσον αφορά την εκταμίευση της δόσης των 44 δισ, ανέφερε τις λεπτομέρειες της διαδικασίας επαναγοράς ομολόγων, οι οποίες μόνο λεπτομέρειες δεν είναι... Χαρακτηριστικά,  ο Υπουργός  με φανερές ασάφειες δήλωσε :  «δεν πρόκειται για κούρεμα, ενώ η συμμετοχή είναι εθελοντική και δεν ενέχει το στοιχείο της υποχρεωτικότητας», επίσης ανέφερε πως, «η επαναγορά χρέους πρέπει να πετύχει γιατί συμβάλλει στη βιωσιμότητα του χρέους και στην αξιοπιστία της χώρας» ενώ ερωτηθείς σχετικά με τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στο πρόγραμμα, είπε πως αποτελούν ειδική περίπτωση γιατί είναι μέρος της γενικής κυβέρνησης. «Θέλω να αποφασίσουν μόνα τους».
Ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε πως τα χρήματα της επαναγοράς δεν είναι στη δόση των 44 δισ. ευρώ αλλά θα δοθούν πρόσθετα. Δεδομένου ότι θα είναι δάνεια, πρόσθεσε, θα επιβαρύνουν το χρέος αλλά «θα εξοφληθούν κανονικά, ίσως και με έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως υπάρχει «plan B» σε περίπτωση που δεν αντληθεί το επιδιωκόμενο ποσό από την επαναγορά ομολόγων, αποφεύγοντας ωστόσο να προσδιορίσει το ακριβές αυτό plan B, παραπέμποντας στην ανακοίνωση του Eurogroup που κάνει λόγο για «πιθανή επαναγορά χρέους». Όπως γνωστοποιήθηκε η ανακοίνωση για την επαναγορά χρέους θα γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενώ στον "αέρα" φαίνεται να βρίσκεται η διαδικασία, καθώς οι Ελληνικές τράπεζες διαφωνούν κάθετα με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Οι δηλώσεις Στουρνάρα, αποτελούν στην ουσία, παραδοχή της αποτυχίας των αποφάσεων του Eurogroup, που αφορούν αφενός μεν, μια πολύ μικρή μείωση του ελληνικού χρέους, η οποία στηρίζεται στην επαναγορά των ομολόγων, αφετέρου με νέα τροϊκανά δάνεια, που μακροπρόθεσμα θα ξαναφορτώσουν το δυσβάστακτο ελληνικό χρέος.
Επιπλέον, φαίνεται καθαρά πως η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στο έλεος των funds και των τραπεζιτών, οι οποίοι, προκειμένου να έχουν έστω και την ελάχιστη συμμετοχή στο σχέδιο επαναγοράς των ομολόγων, θα απαιτήσουν τεράστιες αξιώσεις.

ΤΟ ΝΕΟ "ΚΟΥΡΕΜΑ"

Μπορεί ο Γ. Στουρνάρας, να διαβεβαιώνει τoν Τύπο και την κοινωνία πως το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, δεν αποτελεί νέο κούρεμα αλλά η πραγματικότητα τον διαψεύδει.
Η Συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, που δήλωσε παρούσα με "εκκωφαντική σιγή" στο Eurogroup και λειτουργώντας ως ουδέτερος παρατηρητής κατά τη διάρκεια της σκληρής διαπραγμάτευσης μεταξύ ΔΝΤ- Γερμανίας, περνά τώρα στην υλοποίηση της προσωρινής απόφασης.
Μια απόφαση, η οποία όπως είπαμε, ουσιαστικά δεν υπάρχει, γι αυτό ο μόνος τρόπος για να συνεχίσει να φυτοζωεί η Ελληνική οικονομία- χωρίς να χρεοκοπήσει οριστικά μέχρι να διευθετηθεί η διένεξη ΔΝΤ- Γερμανίας, όπου και θα δώσει μια τελική απόφαση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, είναι η μείωση και ταυτοχρόνως η καταλήστευση των "εύκολων" θυμάτων, δηλαδή των ασφαλιστικών ταμείων ( και όχι των μεγάλων τραπεζικών ομίλων της  Ευρώπης).
Έτσι λοιπόν η διαδικασία της επαναγοράς ομολόγων συνιστά ένα δεύτερο κούρεμα, το οποίο αν επηρεάσει τα ασφαλιστικά ταμεία θα αποτελέσει την πλήρη διάλυσή τους.
Το νέο κούρεμα που προτείνουν οι "εταίροι" στην Κυβέρνηση Σαμαρά, εκτός από τα ασφαλιστικά ταμεία, απευθύνονται γενικότερα στο χρέος που κατέχουν οι ιδιώτες. Το συνολικό αυτό ποσό, ανέρχεται σε περίπου 63 δισ ευρώ. Απ' αυτό, 15 δισ περίπου κατέχουν οι Ελληνικές Τράπεζες και 8,5 δισ τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα υπόλοιπα περίπου 40 δισ. βρίσκονται σε χέρια εκτός Ελλάδος.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

Όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, η κυβέρνηση που έχει ήδη λεηλατήσει με το προηγούμενο κούρεμα το 53% της αξίας των ομολόγων που κατείχαν τα ασφαλιστικά ταμεία, ζητά τώρα να τα ξανακουρέψει κατά 65% τουλάχιστον!
Με το «κούρεμα» του PSI η κυβέρνηση ενώ "λήστεψε" στην κυριολεξία το53% των αποθεματικών των ταμείων, δεν τους έδωσε τουλάχιστον τα υπόλοιπα 47% στο χέρι. Τους έδωσε μόνο το 15% σε διετή ομόλογα με την εγγύηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, ενώ το υπόλοιπο 32% που λείπει, το έδωσε σε νέα ελληνικά ομόλογα " ανύπαρκτης" αξιοπιστίας, τα οποία λήγουν το 2023 και το 2042! Μιλάμε δηλαδή για κάποια μελλοντική " κληρονομιά"…
Έτσι λοιπόν, ο μνημονιακός πυλώνας ξαναχτυπά και ζητά από τα ασφαλιστικά ταμεία, να μειώσουν κι άλλο την αξία αυτών των ομολόγων και από 32% να παραμείνει μονάχα ένα 11% από αυτά τα "αναξιόπιστα", όπως είπαμε ομόλογα.
Το συμπέρασμα τελικά είναι πως από πέρυσι, πριν ξεκινήσει το PSI μέχρι τις 12 Δεκέμβρη και εφόσον τα ταμεία θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, τα ομόλογα τους θα έχουν χάσει το 74% της αξίας τους!
Παρόμοια και με τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια και λοιποί δημόσιοι οργανισμοί, καθώς από τον νόμο είναι υποχρεωμένα να έχουν όλα τους τα αποθεματικά κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία τα διαχειρίζεται όπως θέλει αυτή και τους τα κάνει διαρκώς ομόλογα, τα οποία λεηλατούνται ασταμάτητα.

ΛΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΥΣ

Οι περίπου 11.000 μικροομολογιούχοι, οι οποίοι έχασαν μονομιάς με το πρώτο κούρεμα, το 54% της αξίας των χρημάτων που είχαν τοποθετήσει στα ομόλογα του ελληνικού κράτους, τώρα καλούνται να πουλήσουν τα «κουρεμένα» ομόλογα στο 35% της ονομαστικής τους αξίας, όπως ακριβώς και τα ασφαλιστικά ταμεία.
 Δηλαδή όσοι έχουν ανάγκες και αποδεχθούν την πρόταση επαναγοράς και αυτών οι απώλειές, θα ξεπεράσουν συνολικά το 75% των αρχικών χρημάτων που τοποθέτησαν. Αντιστοίχως και οι περίπου 750.000 μικρομέτοχοι των ελληνικών Τραπεζών θα χάσουν ίσως και περισσότερα.
Ήδη από την εμφάνιση της κρίσης έχουν χάσει τεράστια ποσά, ενώ τώρα με τη μέθοδο της ανακεφαλαιοποίησης που έχει επιλεγεί, κινδυνεύουν να χάσουν το 100% των επενδύσεών τους.

ΟΙ ΞΕΝΟΙ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ...

Εκτός από τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία, τα ΑΕΙ-ΤΕΙ και τους μικροεπενδυτές οι οποίοι καλούνται να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων των 64 δισ, υπάρχουν και οι- εκτός Ελλάδας κάτοχοι ομολόγων.
Όμως τα ομόλογα που έχουν στη διάθεση τους, έχουν προκύψει από το PSI και υπάγονται στο αγγλικό δίκαιο, άρα είναι αδύνατον να κουρευτούν μονομερώς χωρίς νομικές συνέπειες. Εξ ου και προκύπτει η φόρμουλα της επαναγοράς τους με τη διαδικασία της δημόσιας προσφοράς, την οποία η ανακοίνωση του Eurogroup ορίζει γύρω στα 35 σεντς ανά 1 ευρώ ονομαστικής αξίας (35%).
 Σύμφωνα με τα στοιχεία, εκτός από τα 15 δισ που καλούνται να "χάσουν" συνολικά, οι τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία,  απαιτούνται άλλα 25 τουλάχιστον, για να εξοικονομηθούν τα 40 δισ. της μείωσης που ζητούσε η Λαγκάρντ από τη Μέρκελ. Μόνο που οι εκτός Ελλάδος ιδιώτες δεν μπορούν, όπως είπαμε, να υποχρεωθούν σε κούρεμα λόγω του αγγλικού δικαίου.
Οι μόνοι που έχουν κίνητρο να προσέλθουν στη διαδικασία αυτήν είναι οι κερδοσκόποι- Έλληνες και ξένοι, οι οποίοι αγόρασαν τα ομόλογα πριν καιρό με 15 σεντς ανά ευρώ περιμένοντας το επόμενο κούρεμα.
Έτσι, πουλώντας τα για 35 σεντς ανά ευρώ θα διπλασιάσουν σχεδόν τα χρήματα που επένδυσαν πριν ελάχιστους μήνες. Φυσικά γνωρίζοντας εξ αρχής την προέκταση της κατάστασης και προφανώς παίζοντας καθοριστικό ρόλο στη τροπή των γεγονότων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η κίνηση αυτή υπόσχεται σημαντικά κέρδη σε όσους έχουν αγοράσει ελληνικά ομόλογα σε χαμηλότατες τιμές.

Τα funds- συμπεριλαμβανομένου και τoυ Third Point που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ- χτίζουν εδώ και μήνες θέσεις στα ελληνικά ομόλογα, στοιχηματίζοντας ότι η τιμή τους θα αυξανόταν στο βαθμό που θα μειώνεται ο κίνδυνος ελληνικής εξόδου από το ευρώ.
Μερικοί έχουν ήδη αποκομίσει κέρδη από αυτό το στοίχημα. Η είδηση όμως πως η Αθήνα ξαναγοράζει κάθε ευρώ χρέους για 35 σεντς είναι «μποναμάς» για όποιον εξακολουθεί να κατέχει ομόλογα.
«Αυτή είναι πολύ θετική εξέλιξη και ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», είπε ο Αχιλλέας Ρίσβας, διευθύνων σύμβουλος του hedge fund Dromeus Capital. «Η πιθανότητα ενός Grexit έχει μειωθεί σημαντικά», προσέθεσε.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Αχ. Ρίσβας κατέχει ελληνικά ομόλογα που διαπραγματεύονται σήμερα στα 28,5 σεντς στο ευρώ. Τα απέκτησε σε τιμή 18-19 σεντς.
Για τα περισσότερα funds, τα ελληνικά ομόλογα αντιπροσωπεύουν ένα σχετικά μικρό μέρος των χαρτοφυλακίων τους. Τα κέρδη που μπορούν όμως να αποκομίσουν απ' αυτά μπορεί να είναι μεγάλα.
Η Third Point, με έδρα τη Νέα Υόρκη και 9,3 δισ. δολάρια κεφάλαια υπό διαχείριση, ανακοίνωσε ότι τα ελληνικά της ομόλογα αποτελούσαν μία από τις πέντε πιο κερδοφόρες θέσεις της για τον Οκτώβριο.
Το fund είχε αγοράσει τα ομόλογα για περίπου 17 σεντς, είπε στους επενδυτές, σε επιστολή με ημερομηνία 3 Οκτωβρίου που έχει δει το Reuters.
Το hedge fund Adelante Asset Management, που έχει έδρα το Λονδίνο, άρχισε να αγοράζει ελληνικά ομόλογα στην τιμή των 12,5 σεντς.
Έχει ήδη πουλήσει μέρος αυτών των τοποθετήσεων, αποκομίζοντας κέρδος 70%.
Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος του ταμείου Τζούλιαν Άνταμς είπε ότι εξακολουθεί να κατέχει ελληνικά ομόλογα, χαρακτηρίζοντας τα ως «καλή» επένδυση.
«Η χώρα έχει τώρα μια ευκαιρία να προχωρήσει μπροστά σε μια πιο βιώσιμη βάση. Επιπλέον, με όλη τη βοήθεια και τα λεφτά που παίρνουν θα πρέπει να αρχίσει κάποια ανάπτυξη», σημείωσε.

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Το περίφημο σχέδιο "σωτηρίας" για το οποίο πολλοί "πέταξαν τη σκούφια τους" αποτελεί στην ουσία μια τρανταχτή απόδειξη, για το τεράστιο κερδοσκοπικό παιχνίδι, το οποίο παίζουν στις πλάτες του Ελληνικού λαού, όχι μόνο κάποιοι " ανώνυμοι" κερδοσκόποι αλλά οι διεθνής σωτήρες και "εταίροι" μας του ΔΝΤ και της ΕΕ.
Επί της ουσίας καλούνται όλοι οι εγχώριοι "κοινωνικοί" φορείς και μικροεπενδυτές να χάσουν το 65% των χρημάτων τους, ενώ αντιθέτως κάποιοι θα αποκομίσουν ένα τεράστιο κέρδος- ένα μέσα σε τόσα άλλα που αποκόμισαν από το 2009 μέχρι σήμερα...
Όποιο όμως κι αν είναι το τελικό αποτέλεσμα του προγράμματος και η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θα συνοδευτεί και από ένα νέο κόστος για το Ελληνικό κράτος. Ακόμα και στην περίπτωση που η Κυβέρνηση καταφέρει να πιάσει το στόχο και κουρέψει και τα 64 δισ, αυτό με τη σειρά του θα στοιχίσει στο κράτος περίπου 20 δισ, τα οποία όπως δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας, θα καλυφθούν από τον EFSF και θα συνυπολογισθούν μαζί με την δόση των 44 δισ, μεγαλώνοντας κατά πολύ το τελικό νούμερο, όπου και θα πληρωθεί μέσω των ιδιωτικοποιήσεων καθώς όλα τα έσοδα τους κράτους από την εκποίηση δημοσίας περιουσίας θα μπαίνουν στον περιβόητο "ειδικό" λογαριασμό ώστε τελικά να αποταμιεύεται η εκάστοτε δόση των δόσεων.
Από την άλλη ο Γερμανός Υπουργός οικονομικών Β. Σόιμπλε έκανε λόγο για έκδοση εντόκων γραμματίων και δάνειο από τον  EFSF, δάνειο δηλαδή με μεγάλα επιτόκια και σκληρούς όρους.

Επομένως για ποια σωτηρία μιλούν; Για τη μείωση του χρέους κατά 20 δισ ( στην "καλύτερη" των περιπτώσεων), περνώντας νέα δάνεια, ληστεύοντας τα δημόσια ταμεία και τις τράπεζες, ξεπουλώντας την δημόσια περιουσία με σκοπό,  τα έσοδα που θα προκύψουν από αυτό να αποπληρώσουν νέα δάνεια.




Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Proudly powered by Blogger
Copyleft 2013 Η αναπαραγωγή - αναδημοσίευση τμήματος ή ολόκληρης ανάρτησης όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και ενθαρρύνεται. Με την καλόπιστη και ρητή αναφορά της πηγής.. BABUSHKA
Template Design by Creating Website Published by Mas Template