Home » , » ΡΕΠΟΡΤΑΖ: το εξπρές του μεσονυχτίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: το εξπρές του μεσονυχτίου



το εξπρές του μεσονυχτίου
«άθλιες οι συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές»

Επίπεδα «ανθρωπιστικής κρίσης» φαίνεται να παίρνει η κατάσταση στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας. Αυτό καταμαρτυρείται  από τις συνεχόμενες αρνητικές εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από ανθρωπιστικές οργανώσεις και από τις δεκάδες καταδικαστικές αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων προς την Ελλάδα. Ενώ οι καταγγελίες των κρατουμένων πάσης φύσεως σωφρονιστικού ιδρύματος για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης αυξάνονται καθημερινά με εκθετικό ρυθμό. 






ΥΠΕΡΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
" Σχεδόν διπλάσιος ο αριθμός κρατουμένων από τον κανονικό "

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΣΥΜΦΟΡΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΚΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΚΑΙ Η ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΔΟΜΗ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΕΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΣΕ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΑ.


ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΑ

Η κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές περιγράφεται ξεκάθαρα μέσα από τις συνεχείς αναφορές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης  μεταχείρισης του συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και από τις καταδίκες της Ελλάδας από το Δικαστήριο  Ανθρωπίνων  Δικαιωμάτων για την κακομεταχείριση και τα βασανιστήρια όπως και για τις άθλιες συνθήκες κράτησης των φυλακισμένων.

Συγκεκριμένα οι αναφορές κάνουν λόγο για ελλιπή καθαριότητα, ειδικά στους χώρους υγιεινής με ορατό τον κίνδυνο μεταδοτικών ασθενειών, έλλειψη κρεβατιών και κουβερτών, χωρίς προαύλιους χώρους, με μικρή ή καθόλου πρόσβαση σε φυσικό φως, χωρίς θέρμανση και κελιά-«τρύπες».
Το κυριότερο πρόβλημα είναι αυτό του υπερπληθυσμού και στα 35 σωφρονιστικά καταστήματα της Ελλάδας. Από το 2005 μέχρι σήμερα οι νόμοι που ψηφίστηκαν όπως αυτοί του κ. Χ.Καστανίδη  ή του κ. Μ. Παπαϊωάννου, οι οποίοι συντέλεσαν στην απόλυση  750 μικροπαραβατών και 700 ελαφροποινητών  αντίστοιχα, δεν κατάφεραν να λύσουν το σοβαρό αυτό πρόβλημα.
Η συνολική χωρητικότητα των σωφρονιστικών καταστημάτων είναι 9770 θέσεις, και αυτή τη στιγμή αγγίζει τις 13000. Ενώ οι προβλέψεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης λένε ότι ως το 2020 ο πληθυσμός των κρατουμένων θα έχει εκτοξευτεί σε 19000. Παρότι λειτουργούν έξι νέα καταστήματα κράτησης την  τελευταία δεκαετία, χωρητικότητας 600 ατόμων το καθένα, δεν υπήρξε λύση του προβλήματος.  Βασικό αίτιο αυτής της κατάστασης είναι η μεγάλη φτώχεια και ανεργία που επιδεινώνουν την μικροεγκληματικότητα, καθώς και η αυστηρότητα  με την οποία αντιμετωπίζεται αυτή.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, οι ελληνικές φυλακές έχουν υπερπληρότητα που αγγίζει κατά μέσο όρο το 127%, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υψηλά είναι τα ποσοστά της Γαλλίας (120%) και του Βελγίου (119%).
Η χώρα μας επίσης επιβάλλει τις πιο υψηλές ποινές πανευρωπαϊκά. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 50% των δικαστικών αποφάσεων στην Ελλάδα επιβάλλει καθείρξεις 5-20 χρόνων, όταν στη Γερμανία μόνο το 4% των αποφάσεων επιβάλλει ποινές 5-15 ετών! Έτσι, οι ισοβίτες στη χώρα μας είναι 850, όταν στην Ολλανδία φτάνουν τους 27.  Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας είναι οι  υποθέσεις για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών καθώς υπολογίζονται γύρω στους 4500, οι κρατούμενοι για τέτοιες υποθέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα σωφρονιστικά καταστήματα έχουν γεμίσει κυρίως τα δύο τελευταία χρόνια με μικροπαραβάτες και όχι με βαρυποινίτες.

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

Τα μεγάλα προβλήματα της υπερσυμφόρησης, της παλαιότητας των κτηριακών εγκαταστάσεων καθώς επίσης και οι τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και η υλικοτεχνική δομή έχουν συντελέσει στη μετατροπή των σωφρονιστικών ιδρυμάτων σε φυλακές κολαστήρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι φυλακές Κορυδαλλού, οι οποίες «φιλοξενούν» περίπου 2300 κρατούμενους ενώ η χωρητικότητά τους είναι 800 άτομα. Αυτό επιφέρει την εξής τραγική κατάσταση:
Στις φυλακές του Ναυπλίου παραδείγματος χάρη, σε κελιά 9 τμ διαμένουν 6-10 κρατούμενοι, παράλληλα υπάρχει τεράστια έλλειψη σε κλινοσκεπάσματα και τρόφιμα.
Στις φυλακές Άμφισσας, χωρητικότητας 80 ατόμων κρατούνται περίπου 250 τρόφιμοι, οι οποίοι κοιμούνται στο πάτωμα ή ακόμα και στις τουαλέτες. Ενώ την ίδια στιγμή οι καταγγελίες των ίδιων των κρατουμένων κάνουν λόγο για κελιά γεμάτα υγρασία, στρώματα με κοριούς και κατσαρίδες, σπασμένα παράθυρα και ρυπαρά δάπεδα.
Στις φυλακές Ιωαννίνων η κατάσταση είναι εξίσου δραματική και φαίνεται μέσα από τις πρόσφατες καταδίκες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Ελλάδα, η οποία καταδικάστηκε για ηθική βλάβη 13 κρατουμένων. Συγκεκριμένα οι κρατούμενοι που προσέφυγαν στο δικαστήριο δήλωσαν πως ήταν αναγκασμένοι να στοιβάζονται στα κελία με πολλούς άλλους, υποχρεώνονταν να παραμένουν έως και 18 ώρες την ημέρα στα κρεβάτια τους και να τρώνε εκεί αφού δεν υπήρχαν καρέκλες και τραπέζια, ενώ και κάποιοι από αυτούς που αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα υγείας δεν είχαν τη δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Στις ίδιες φυλακές επίσης, πρόσφατα σημειώθηκε εξέγερση των κρατουμένων για τους παραπάνω λόγους. Αφορμή της εξέγερσης ήταν η εισαγωγή 10 ακόμα κρατουμένων στις φυλακές.
Στις δικαστικές φυλακές της Χίου όπου από τις 21 Νοεμβρίου κρατούνται 20 ποινικοί κρατούμενοι λόγω άρνησης παραλαβής από το σωφρονιστικό κατάστημα Χίου, παρουσιάζονται παρόμοια προβλήματα. Ο εκπρόσωπος των κρατουμένων κ.  Σ Μαυρέλης σε πρόσφατη ανακοίνωσή του καταγγέλλει: «Είναι υπόσχεση χρόνων ότι θα αλλάξει η κατάσταση αλλά η Πολιτεία συνεχίζει ακάθεκτη στον ίδιο λανθασμένο δρόμο. Γεμίζει τις φυλακές με ανθρώπους που χρωστάνε στο δημόσιο, επιβάλλουν εξοντωτικές ποινές, συνεχίζουν το παραμύθι της προφυλάκισης που φθάνει τους 18 μήνες και γενικότερα φυλακίζουν αδιακρίτως».
Σε ότι αφορά στις συνθήκες διαβίωσης στις Φυλακές του νησιού ο κ. Μαυρέλης προσέθεσε: «Κοιμόμαστε εναλλάξ στο πάτωμα και υπάρχουν και περίοδοι που τη βγάζουμε στους διαδρόμους. Επιπλέον δεν έχουμε θέρμανση και ζεστό νερό. Τα παράθυρα σε όλους τους θαλάμους είναι σπασμένα και μπαίνει κρύο. Το γεύμα μας, έχει περικοπεί στα απολύτως απαραίτητα. Ας καταλάβουν ότι είμαστε άνθρωποι. Δεν γίνεται με αυτές τις συνθήκες να έρθουν να μας φορτώσουν και άλλους. Ήδη σε θάλαμο 10 ατόμων κοιμόμαστε 22».

Στην ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Χίου αναφέρεται ότι το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Σάμος, στην Αστυνομική Διεύθυνση της οποίας κρατούνται ισάριθμοι ποινικοί κρατούμενοι, οι οποίοι πρέπει να μεταφερθούν στις δικαστικές φυλακές Χίου. 

Εξίσου άθλιες είναι και οι συνθήκες στις φυλακές Αγίου Στεφάνου. Οι κρατούμενοι είναι διπλάσιοι από τη χωρητικότητα της φυλακής, στοιβάζονται στους διαδρόμους, δεν υπάρχει αναρρωτήριο και ούτε ένας γιατρός με αποτέλεσμα άνθρωποι που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες να μην έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Στις φυλακές της Τρίπολης όπου χωράνε 70 άτομα, αυτή την περίοδο στεγάζονται 180. Αυτό φαίνεται και από μία πρόσφατη αναφορά ενός αρχιφύλακα προς το διευθυντή των φυλακών που αναφέρει χαρακτηριστικά: «οι κρατούμενοι είναι πραγματικά στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον και δεν υπάρχει σπιθαμή δαπέδου που να μην έχει καλυφθεί από στρώματα. Έχουμε καλύψει ακόμη και τα πατάρια στις εσωτερικές τουαλέτες και τους διαδρόμους ανάμεσα στα κρεβάτια».
Ακόμη και στις νεόκτιστες φυλακές Δομοκού (2007) δυναμικότητας 600 κρατουμένων, υπήρχαν κρατούμενοι που ήταν αναγκασμένοι να κοιμούνται στο πάτωμα.

Πέρα από την προαναφερόμενη περίπτωση της καταδικαστικής απόφασης υπέρ των 13 κρατουμένων στις φυλακές Ιωαννίνων, υπάρχουν σωρεία παρόμοιων καταδικαστικών αποφάσεων της Ελλάδας για παρόμοιες υποθέσεις, όπου το ελληνικό κράτος αναγκάζεται να καταβάλλει πρόστιμα τα οποία κυμαίνονται από 5000-15000ΕΥΡΩ για τον κάθε ενάγοντα-κρατούμενο. Εκτός από τις άθλιες συνθήκες κράτησης ,οι κρατούμενοι καταγγέλλουν πολλές φορές και τη μεταχείρισή τους από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Κάτι που δεν απορρίπτει και ο πρόεδρος του ΟΣΥΕ κ. Α. Αραβαντινός, ο οποίος κάνει λόγο για εντάσεις μεταξύ κρατουμένων και υπαλλήλων χωρίς όμως να βρίσκει τίποτα το μεμπτό στη συμπεριφορά των υπαλλήλων.
Επίσης τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και αλλοδαποί κρατούμενοι, οι οποίοι  αγγίζουν το 50% του συνόλου των τροφίμων. Οι αλλοδαποί δικάζονται συνήθως σε εξάμηνη θητεία και πρόσθημα 2000-3000ΕΥΡΩ, καθώς όμως δεν έχουν καθόλου χρήματα όταν λήξει η ποινή τους κρατούνται εκ νέου επειδή δεν πλήρωσαν το πρόστιμο.

ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στις φυλακές ανηλίκων της χώρας. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του ΚΕΘΕΑ, οι ανήλικοι κρατούμενοι ζουν σε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης ενώ πολλοί από αυτούς κοιμούνται σε βάρδιες λόγω έλλειψης στρωμάτων. Πιο αναλυτικά, γίνεται αναφορά σε συνωστισμό που προκαλείται από τον υπερπληθυσμό , ελάχιστες ώρες προαυλισμού («οι κρατούμενοι προαυλίζονται 3- 3,5 ώρες την ημέρα εκ περιτροπής ανά εθνικότητα, καθώς το προαύλιο είναι μικρό και δεν υπάρχει αρκετός χώρος για όλους»), έλλειψη ιατρικού και επιστημονικού προσωπικού, παλαιότητα και ακαταλληλότητα εγκαταστάσεων. Επίσης, βασικά θέματα των κρατουμένων αποτελούν το επισκεπτήριο, οι άδειες και η επαφή με την ευρύτερη κοινότητα.
Αντίθετα, αναφέρθηκαν ως θετικές οι θεραπευτικές παρεμβάσεις απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ, όπου αυτές λειτουργούν. Ωστόσο, ως ανασταλτικός παράγοντας στην αποτελεσματικότητά τους αναφέρθηκε ο περιορισμός τους μόνο σε υπηρεσίες συμβουλευτικής, καθώς το ισχύον νομικό πλαίσιο, ειδικά στις περιπτώσεις μεγάλων ποινών, δεν προσφέρει θεραπευτική εναλλακτική στους χρήστες- παραβάτες.
Οι κρατούμενοι τόνισαν και τη σημασία της εκπαίδευσης μέσα στη φυλακή, καθώς επιτελεί ένα διπλό έργο, τη δυνατότητα κατάρτισης και τη δυνατότητα να βρίσκονται για κάποιο διάστημα κατά τη διάρκεια της ημέρας σε έναν χώρο που δεν θυμίζει φυλακή.
Η έρευνα του ΚΕΘΕΑ πραγματοποιήθηκε από τις 25 Ιουλίου μέχρι τις 2 Οκτωβρίου σε όλα τα ειδικά καταστήματα κράτησης νέων (Αυλώνα, Θήβας, Βόλου και Κασσαβέτειας) και στο Ίδρυμα Αγωγής Νέων Βόλου. Στο πλαίσιο της έρευνας προσεγγίστηκαν 416 κρατούμενοι, εκ των οποίων 11 γυναίκες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης στις αρχές του χρόνου στα καταστήματα κράτησης ανηλίκων κρατούνταν συνολικά 587 νέοι παραβάτες.
Στόχος της έρευνας ήταν να καταγραφούν τα κοινωνικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά των κρατουμένων, οι συνθήκες κράτησής τους και οι ανάγκες τους.
Το προφίλ των κρατουμένων
Αλλοδαποί, ηλικίας 20 ετών, ιδιαίτερα χαμηλής μόρφωσης, που συλλαμβάνονται για πρώτη φορά και κάνουν περιστασιακή ή συστηματική χρήση ναρκωτικών, είναι στην πλειονότητά τους οι κρατούμενοι στα κέντρα κράτησης ανηλίκων.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την έρευνα του ΚΕΘΕΑ, η συντριπτική πλειοψηφία των κρατούμενων στα καταστήματα κράτησης ανηλίκων (80%) είναι αλλοδαποί. Το 20,7% έχει ελληνική εθνικότητα, το 21,4% αλβανική, το 20,4% αλγερινή και το 7% πακιστανική. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στις επιβαρυμένες συνθήκες διαβίωσης, την αδυναμία εξασφάλισης βασικών αγαθών με νόμιμους τρόπους, τη συχνότερη απουσία οικογενειακού περιβάλλοντος που να μπορεί να αναλάβει την εποπτεία του ανήλικου κατά την εφαρμογή μέτρων εναλλακτικών της φυλάκισης και σε ψυχολογικούς παράγοντες που συνδέονται με τη μεταναστευτική ιδιότητα.
Μέσος όρος ηλικίας των κρατούμενων είναι τα 20 χρόνια.
Ο βαθμός ένταξης των κρατουμένων στην ελληνική κοινωνία και η παρουσία υποστηρικτικού- οικογενειακού δικτύου εμφανίζει σημαντική διακύμανση ανάλογα με την εθνικότητα. Έτσι, Έλληνες και Αλβανοί διαμένουν πριν τον εγκλεισμό, σε μεγάλο βαθμό τουλάχιστον, με έναν από τους δύο γονείς, ενώ αντίθετα Αλγερινοί, Πακιστανοί και άλλες εθνικότητες μένουν μόνοι, στον δρόμο ή/και σε ομαδικά καταλύματα με άλλους ομοεθνείς τους.
Το μεγαλύτερο ποσοστό βρίσκεται στη φυλακή κυρίως για κλοπές (26,7%), ληστείες (25,7%) και αδικήματα σχετικά με τα ναρκωτικά (26,5%). Για τους περισσότερους (61,6%) αυτή ήταν η πρώτη σύλληψη και για ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό (84,9) η πρώτη φυλάκιση, η οποία προέκυψε περίπου στα 18 χρόνια.
Δύο στους πέντε κρατούμενους έχουν κάνει συστηματική χρήση ναρκωτικών, ενώ οι τρεις στους πέντε έχουν κάνει περιστασιακή χρήση κάποιας παράνομης ουσίας στη ζωή τους.
Ο πληθυσμός των ανήλικων κρατουμένων παρουσιάζει σημαντικά εκπαιδευτικά κενά. Το 79,6% των κρατούμενων έχει ολοκληρώσει το δημοτικό, ενώ το 8,5% δεν έχει παρακολουθήσει σχολείο. Μόνο το 10,9% των κρατουμένων έχει ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το 41,8% την υποχρεωτική εκπαίδευση.


ΦΥΛΑΚΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Ακόμα χειρότερη είναι οι συνθήκες διαβίωσης των τροφίμων στις γυναικείες φυλακές. Οι άθλιες συνθήκες κράτησης δεν επηρεάζουν μόνο τη διαβίωση των κρατουμένων αλλά και των ανήλικων παιδιών που αναγκάζονται να ζήσουν εκεί. Σύμφωνα με αλλεπάλληλες καταγγελίες γυναικών-κρατουμένων επισημαίνεται η έκθεση των παιδιών σε σοβαρές και ανίατες ασθένειες καθώς και στα ναρκωτικά. Τα παιδιά είναι υποχρεωμένα όπως και οι μητέρες τους να συμβιώνουν σε κοινούς χώρους με γυναίκες που έχουν προσβληθεί από λοιμώδεις αρρώστιες. Ακόμα αναφέρεται η άρνηση των φυλακών να παρέχουν στις κρατούμενες κάθε είδους ιατρική φροντίδα, όπως εξέταση και εμβολιασμό για λοιμώδη νοσήματα. Σύμφωνα με την καταγγελία της κρατούμενης  Πώλα Ρούπα, μία κρατούμενη που διέμενε μαζί της, με το παιδί της και άλλες κρατούμενες και παιδιά για τέσσερις μήνες, έπασχε από ηπατίτιδα C. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η διάγνωση έγινε στο νοσοκομείο όπου γέννησε και ενώ η υπηρεσία της φυλακής κατά την επιστροφή της την απομόνωσε, αρνήθηκε να μας ενημερώσει για το περιστατικό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν εξαγριωτικό το γεγονός ότι όχι μόνο συμβίωνα εγώ, το παιδί μου και άλλες κρατούμενες και παιδιά με μια γυναίκα που έπασχε από ηπατίτιδα C στον ίδιο θάλαμο για 4 μήνες, όχι μόνο "αμέλησαν" να της κάνουν τις εξετάσεις αυτές που είναι βασικές για κάθε έγκυο αλλά και όταν "ανακάλυψαν" το πρόβλημα, φρόντισαν να το κουκουλώσουν, λέγοντας ψέματα όλοι για το λόγο που είχε η συγκεκριμένη κρατούμενη να μεταφερθεί στην απομόνωση».
Επίσης σε άλλο σημείο καταγγέλλεται από την κρατούμενη οι χυδαίες μέθοδοι έρευνας μωρών και παιδιών κατά την είσοδο στις φυλακές της Θήβας «μέθοδο που επιδίωκε η προηγούμενη διεύθυνση της φυλακής του Κορυδαλλού να επιβάλλει και για το δικό μου παιδί». «Η πρακτική αυτή της έρευνας παιδιών περιλαμβάνει γδύσιμο του παιδιού σε τραπέζι της έρευνας, πέταγμα της πάνας και άνοιγμα του στόματος του παιδιού με τη βία». Η Π. Ρούπα καταγγέλλει και την «απαράδεκτη πρακτική των ένοπλων φρουρών, που συνοδεύουν στο νοσοκομείο τις έγκυες κρατούμενες και οι οποίοι επιδιώκουν πάντα να εισέρχονται και στο χώρο του τοκετού. Μόνο η απαγόρευση των γιατρών ορισμένων νοσοκομείων αποτρέπει αυτή την πρακτική. Έτσι, πολλές γυναίκες, ίσως οι περισσότερες, είναι υποχρεωμένες να γεννούν μπροστά στα μάτια ανδρών αστυνομικών που τις παρακολουθούν».
Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στις υπόλοιπες γυναικείες φυλακές. Σύμφωνα με παλαιότερη καταγγελία κρατουμένων των γυναικείων φυλακών Ελαιών Θήβας αναφέρονται η σχεδόν ανύπαρκτη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης-ιδιαίτερα για τις άπορες κρατούμενες-πχ ρούχα, παπούτσια κλπ, η ανυπαρξία προσωπικού για τη φροντίδα και τη δημιουργική απασχόληση βρεφών και παιδιών που διαμένουν στη φυλακή μαζί με τις μητέρες τους, ο ασφυκτικός περιορισμός του προσωπικού χώρου των κρατουμένων με στοίβαγμα ράντζων μέσα στους θαλάμους, η έλλειψη επαρκούς θέρμανσης το χειμώνα και ζεστού νερού και η ανύπαρκτη επικοινωνία με τους εισαγγελείς, τη διεύθυνση και την κοινωνική υπηρεσία.
Γενικότερα, πλέον σε καθημερινή βάση πληθαίνουν οι καταγγελίες και η ύπαρξη περιστατικών εξευτελιστικής μεταχείρισης των φυλακισμένων στις φυλακές. Όπως για παράδειγμα ένα πρόσφατο περιστατικό που σημειώθηκε στις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού. Κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος οι κρατούμενες διαμαρτυρήθηκαν έντονα επειδή το μεσημεριανό φαγητό που ήταν σούπα περιείχε κατσαρίδες και άλλα έντομα. Οι κρατούμενες αντέδρασαν έντονα, απειλώντας ότι δεν θα μπουν στα κελιά τους  εάν δεν τους φέρουν ένα αξιοπρεπές φαγητό καθώς δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε παρόμοιο περιστατικό. Παρόλα αυτά οι κρατούμενες δεν μπόρεσαν να έρθουν σε επαφή με κανέναν από τους υπεύθυνους της φυλακής, παρά μόνο με μία φύλακα στην οποία κατήγγειλαν το συμβάν. 
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Proudly powered by Blogger
Copyleft 2013 Η αναπαραγωγή - αναδημοσίευση τμήματος ή ολόκληρης ανάρτησης όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και ενθαρρύνεται. Με την καλόπιστη και ρητή αναφορά της πηγής.. BABUSHKA
Template Design by Creating Website Published by Mas Template