Βασικά δε μου αρέσουν οι γενικεύσεις. Επομένως δε θα ασχοληθώ στο παρόν άρθρο με την ψυχοπαθολογία ούτε με την σκιαγράφηση της ψυχοσύνθεσης του μπάτσου. Η
στολή αποπνέει σε άλλους απέχθεια, σε άλλους φόβο και σε άλλους σεβασμό. Γι' αυτό θα το ξετυλίξουμε το κουβάρι από την αρχή. Τι σημαίνει αστυνομία;
Αστυνομία: ομάδα ένστολων οπλισμένων ανθρώπων που είναι αρμόδιοι για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης σε μια περιοχή, τη σύλληψη εγκληματιών, τη διερεύνηση εγκλημάτων κτλ.
Πολύ ωραία! Την έχουμε την εικόνα στο μυαλό μας. Ο αστυνομικός είναι ένστολος και ένοπλος. Πιο απλά δε γινόταν να ξεκινήσουμε. Το όλο πράγμα αρχίζει και μπερδεύει στην ενέργεια που υποδηλώνεται στην πρόταση. Η "σύλληψη εγκληματιών", η "διερεύνηση εγκλημάτων".
Τι χρειαζόμαστε εδώ; Να εξετάσουμε λίγο τι σημαίνει έγκλημα, ετυμολογικά τουλάχιστον.
Έγκλημα:
κάθε άδικη πράξη, προβλεπόμενη και τιμωρούμενη από το νόμο με ποινή
(καθημερινή έκφραση) πράξη που θεωρείται κακή, άδικη, λάθος (π.χ. Δεν είναι έγκλημα να λες τη γνώμη σου...)
Και εδώ βρίσκεται όλη η ουσία. Αφού δουλειά της αστυνομίας είναι να εφαρμόζει το νόμο, πρέπει να δούμε τι είναι ο νόμος, τι ορίζει αυτός ως άδικη πράξη τιμωρούμενη με ποινή, ποιανού συμφέροντα εξυπηρετεί ο νομοθέτης, και πόσο επιλεκτικά εφαρμόζεται ο νόμος όταν αυτός υπάρχει.
Κι αυτή είναι η μεγαλύτερη αντίφαση: Ενώ θα δεις τον κυρ-αστυνόμο λαχανιασμένο να τρέχει να συλλάβει κάποιον που έκλεψε μια φρατζόλα ψωμί, ταυτόχρονα θα τον δεις να πουλάει προστασία στους μεγαλύτερους εγκληματίες στα μάτια της κοινής γνώμης. Να πουλάει προστασία σε αυτούς που οδήγησαν τον πρώτο στο να κλέψει τη φρατζόλα, με την ανοχή ή όχι του φούρναρη που τώρα την πληρώνει κι αυτός. Ακόμα πιο φανερός είναι ο συμβολισμός της παρουσίας της αστυνομίας στις διαδηλώσεις. Εκεί ο ρόλος της είναι καθαρά κατασταλτικός, πασχίζοντας για τη διατήρηση της τάξης, που επιβάλει η τάξη που έχει στα χέρια της την οικονομική εξουσία και το κράτος.
Η αστυνομία λοιπόν, εφαρμόζει αποφάσεις πολιτικές. Και δεν μπορεί να θεσπίζει νόμους ούτε να τους ερμηνεύει. Είναι το χέρι της εκτελεστικής εξουσίας και φροντίζει για την επιλεκτική εφαρμογή του όποιου νόμου, καλού ή κακού. Επομένως τι διαφορετικό θα περίμενες εσύ από την αστυνομία; Ποιός θα ήταν ο μπάτσος που δε θα έβριζες; Γιατί αν δεχθούμε ότι ο ρόλος της αστυνομίας είναι από τη φύση του "κακός", και καλός μπάτσος για το Σώμα είναι αυτός που εκτελεί πιστά τις εντολές και υπηρετεί καλά την "κακιά" αστυνομία, αυτό αυτόματα σημαίνει το εξής: Ο καλύτερος μπάτσος για όλους τους υπόλοιπους, είναι αυτός που κάνει λιγότερο καλά τη δουλειά του!
0 σχόλια:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !