Επισήμως η κυπριακή κυβέρνηση, υπέβαλε αίτημα στην Ε.Ε. Για την υπαγωγή της στον μηχανισμό στήριξης και σε καθεστώς Μνημονίου!
Πώς μια υγιείς οικονομία σαν της Κύπρου φτάνει τα επίπεδα της ''μολυσμένης'' Ελλάδας;
Πώς το η αποικιοκρατία εμφανίζεται σε περίοδο αριστερής διακυβέρνησης;
Πως ένα Κομμουνιστικό κόμμα – εξουσίας μοιράζει λιτότητα στους εργαζόμενους;
Είναι προφανές ότι οι Κύπριοι, με ασυγχώρητη επιπολαιότητα, ακολουθούν τα βήματα της Ελλάδας και επιλέγουν τα μνημόνια, "κλέβοντας" σιγά-σιγά τον τίτλο της χώρας με το επισφαλέστερο χρέος στον κόσμο, βάσει των τιμών των CDS.
Η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας είναι αρκετά κρίσιμη , με το συνολικό δημόσιο χρέος της να διαμορφώνεται γύρω στα 9 δισ. ευρώ, μέγεθος σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τα 109 δισ. χρέους της Πορτογαλίας, που αναγκάστηκε να αιτηθεί βοήθειας από την τρόικα προκειμένου να αποφύγει την χρεοκοπία.
Η Κύπρος όμως ,πέφτει θύμα της υπερέκτασης του τραπεζικού της συστήματος. Είναι αδύνατον για το κυπριακό κράτος να αντιμετωπίσει με δικά του μέσα οποιοδήποτε πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος μιας και ο τζίρος των τραπεζών είναι πολλαπλάσιος του ΑΕΠ της χώρας!
Συνολικά τα χρέη των κυπριακών τραπεζών ανέρχονται στο ποσό των 152 δις ευρώ, τη στιγμή που το ΑΕΠ της Κύπρου είναι περίπου μόλις 17,8 δις ευρώ !
Μόλις λίγες μέρες πριν ο οίκος Fitch προχώρησε στην υποβάθμιση, σε "BB" από "BB+" των αξιολογήσεων των κυπριακών τραπεζών Τρ. Κύπρου, Cyprus Popular Bank και Ελληνική Τράπεζα , ενώ απέσυρε τις αξιολογήσεις τους από το "Rating Watch Negative".
Η υποβάθμιση αποδεικνύει πως η ικανότητα της κυπριακής κυβέρνησης να στηρίξει τις τράπεζες της έχει περιοριστεί ενώ ήδη θα χρειαστεί να παράσχει έως και 6 δισ. ευρώ στις κυπριακές τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Dow Jones Newswires που επικαλείται στοιχεία του παρόχου Markit, το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της Κύπρου (πενταετή CDS) δείχνει πως η πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας είναι μεγαλύτερη από αυτή της Πορτογαλίας!
Υπενθυμίζεται ότι η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου σε ''junk'' αμέσως μετά την ολοκλήρωση την ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, υπογραμμίζοντας πως ο τραπεζικός τομέας της χώρας αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή ανησυχιών για νέες υποβαθμίσεις.
Τη Κυριακή, ο Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας σε συνέντευξή του στο Βήμα ,δημιουργούσε ελπίδες αντίστασης στον Κυπριακό λαό ενώ την επομένη υπέβαλλε την αίτηση υπαγωγής της Κύπρου σε καθεστώς Μνημονίου.
Έτσι ,μια αριστερή κυβέρνηση (και μάλιστα Κομμουνιστική) επαναφέρει την αποικιοκρατία – αυτήν που ζούμε και εμείς σήμερα- στην χώρα που πέρασαν αποικιοκράτες και αποικιοκράτες και που σημάδεψαν την ιστορία της με τις πιο μαύρες σελίδες.
Αναγκάζει τον κυπριακό λαό να εκχωρήσει την κυριαρχία του – δείχνοντας πρώτα την υποτέλεια του σε όλους αυτούς του Ε.Ε.υρωπαίους οι οποίοι πριν λίγα χρόνια έκαναν τα πάντα για να αναγκάσουν τον Κυπριακό λαό , να δεχθεί και να συμφωνήσει στο σχέδιο Ανάν!
Το άλλο αντιφατικό έως γελοίο είναι το γεγονός ότι από σήμερα ξεκινά η εξάμηνη προεδρία της Κύπρου στην ΕΕ!
Η Κύπρος, η αριστερή κυβέρνηση και ο κομμουνιστής Πρόεδρος από σήμερα θα προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης (λιτότητας) , παρασύροντας την χώρα στον εξευτελισμό – τον διεθνή διασυρμό ( παρόμοιο με τον δικό μας) , την πιθανή χρεοκοπία της , αλλά πάνω απ' όλα την υιοθέτηση και την επιβολή των αυστηρών και αντιλαϊκών μέτρων λιτότητας για τους Κύπριους εργαζόμενους !
Και όλα αυτά για να διασωθούν οι ιδιωτικές τράπεζες και μάλιστα από έναν Κομμουνιστή- ξαναλέω- Πρόεδρο...
Τι έγινε όμως ; ξαφνικά τρελάθηκαν όλοι;
Όχι, είναι προφανές ότι καμία κυβέρνηση – και η πιο αριστερή , η πιο φιλολαϊκή – όταν μπει σε διαδικασία διαχείρισης του σημερινού συστήματος , θα αναγκαστεί να λάβει τις ίδιες πρωτοβουλίες και τις ίδιες αποφάσεις.
Ο καπιταλισμός βρίσκεται σε κρίση , η Ευρωζώνη βρίσκεται σε κρίση και η κάθε χώρα ξεχωριστά προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της κρίσης!
Δηλαδή όταν το κεφάλαιο καταρρέει ,δηλαδή έχουμε την λεγόμενη κρίση και εσύ διεκδικείς να δώσεις τέλος σ' αυτήν , σημαίνει ότι προσπαθείς να σώσεις το κεφάλαιο και μάλιστα σε βάρος του εργαζόμενου λαού, γι αυτό και δεν πρέπει να συνεχιστεί άλλο αυτή η παρανοϊκή κατάσταση!
Η μόνη λύση για τις υποψήφιες αριστερές κυβερνήσεις πανευρωπαϊκά είναι η διάλυση της ΕΕ και του Ευρώ και η διαγραφή των χρεών σε συνδυασμό με μια σοσιαλιστική αναπροσαρμογή μέσω των εθνικοποιήσεων , της αύξησης της παραγωγής και την σκληρή φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου σε συνδυασμό με μια σειρά μέτρων ανακούφισης με σημαντικό παράγοντα τον έλεγχο από τους εργαζόμενους – αυτούς δηλαδή που δέχονται τώρα την μεγάλη και άδικη επίθεση του κεφαλαίου.
ΑΓΝΟΕΙΣ ΒΕΒΑΙΑ ΟΤΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΩΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΕΙΧΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ υπαγωγή της Κύπρου στον μηχανισμό στήριξης δεν οφείλεται στο δημόσιο χρέος το οποίο όπως είπα αγγίζει τα 9 δις € καθώς η Κύπρος έχει καλύψει το πρόβλημά της για φέτος με προηγούμενο δανεισμό από την Ρωσία , γι αυτό δεν κινδυνεύει από την χρεοκοπία λόγο τοξικού χρέους αν και αυτό βρίσκεται στο όριο του 120% του ΑΕΠ. Το πρόβλημα - και γι αυτό η moodys την υποβάθμισε σε junk - είναι το ιδιωτικό χρέος των τραπεζών που φυσικά επηρέασε το ελληνικό PSI (όπως και το δημόσιο τομέα της Κύπρου αλλά και πολλούς ιδιώτες επενδυτές). Η Κύπρος μπήκε ουσιαστικά στον μηχανισμό στήριξης γιατί στο άμεσο μέλλον δεν θα μπορεί να ανακεφαλαιοποιήσει-διασώσει τις τράπεζες της!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓενικά παίζουν ρόλο και τα δύο , αν δεν είχε πρόβλημα το τραπεζικό σύστημα ( πράγμα αδύνατον μιας και η κρίση ήταν από την αρχή τραπεζική , όσο κι αν προσπαθούν να την φορτώσουν στα κράτη) τότε η Κύπρος θα περνούσε την πόρτα του μνημονίου αργότερα .