Home » , » Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ



Η ιστορία έχει την κακή συνήθεια  να επαναλαμβάνεται, δεν χρειάστηκε πολύς καιρός για να επαλειφθεί η λαϊκή αυτή ρήση, γιατί ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου έκτρωμα της Διαμαντοπούλου, σαν να μην πέρασε μια μέρα, οι εντολοδόχοι της Τρόικας εν μέσω καλοκαιριού ψήφισαν το νέο νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση (Ν.4076).

Γράφει ο Ανθρωποφάγος



Ένα χρόνο μετά την πίεση που άσκησαν οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του Φοιτητικού Κινήματος το Υπουργείο αναπροσαρμόζει την τακτική του με στόχο την προώθηση και υλοποίηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στα πλαίσια της Μπολόνια και των απαιτήσεων του Μνημονίου. Η συνταγή παλιά και δοκιμασμένη, όπως και στον νόμο Διαμαντοπούλου προωθείται η πλήρης διάλυση και καταστροφή του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου και το τσάκισμα των δικαιωμάτων της νεολαίας.
Η ΕΕ, το ΔΝΤ και τα υποχείρια πιόνια της κυβέρνησης προωθούν την απαξίωση και την εξάλειψη  των δικαιωμάτων και των κεκτημένων των εργαζόμενων και της νεολαίας και τη διαμόρφωση μιας νέας εφιαλτικής πραγματικότητας για το λαό. Η κυβέρνηση επιδιώκει την επίσπευση των διαδικασιών για την περικοπή των κοινωνι
κών δαπανών μέσα από την περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων, το κλείσιμο δημόσιων λειτουργιών και το ξεπούλημα – ιδιωτικοποίηση άλλων. Οι κινήσεις αυτές, έχουν ως στόχο την δημιουργία άνεργων και σκλάβων, εύκολα χειραγωγημένα πρόβατα στην βορά της αγοράς.
Ο στόχος του μνημονίου στην παιδεία είναι μεθοδικός και ακριβής, καταλύει τον δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως μέσα από την εισαγωγή διδάκτρων σε προπτυχιακό επίπεδο και η γενίκευση της στο μεταπτυχιακό, την κατάργηση της δωρεάν παροχής συγγραμμάτων, τις περικοπές των δαπανών για τη φοιτητική μέριμνα (σίτιση-στέγαση-μεταφορές) αλλά και το κλείσιμο – συγχωνεύσεις ιδρυμάτων. Ταυτόχρονα προωθείται η συνεχής υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων, οι απολύσεις προσωπικού και οι μισθοί πείνας για τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια.
Η κυβέρνηση νιώθοντας την ανάσα του φοιτητικού κινήματος στο σβέρκο της εισάγει εξωτερικούς διαχειριστές στα πανεπιστήμια, γίνεται σύνδεση αξιολόγησης – χρηματοδότησης, διοικητικά συμβούλια και διορισμό νέων διοικήσεων.
Συντελεί στην πλήρη κατάργηση των πτυχίων και το τσάκισμα των δικαιωμάτων της νεολαίας σε εκπαίδευση και εργασία. Η κατάργηση των πτυχίων , η προώθηση της δια βίου μάθησης με σεμινάρια υψηλού κόστους για την απόκτηση επαγγελματικών δικαιωμάτων, αλλά και η διαμόρφωση ευέλικτων προγραμμάτων σπουδών είναι το συμπλήρωμα της κυρίαρχης πολιτικής που προωθεί την ευέλικτη απασχόληση, τη μαζική ανεργία και τη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου εργαζόμενου χωρίς δικαιώματα.
Προσπαθώντας να στοχοποιήσει και να τρομοκρατήσει το φοιτητικό κίνημα , καταργεί το άσυλο, εντατικοποιεί τους ρυθμούς σπουδών, επιδιώκει την ολοκληρωτική υποταγή στις  ανάγκες της αγοράς με σκοπό να κάμψουν τις αντιδράσεις και τις ανατρεπτικές διαθέσεις της νεολαίας.

Γι’ αυτό η νεολαία ενωμένη με τις υπόλοιπες μάζες της κοινωνίας, πρέπει να αντιταχτούν και ν’ ανατρέψουν το σκοτεινό μέλλον που ετοιμάζουν.  Το φοιτητικό και ευρύτερα το νεολαιίστικο κίνημα να βρεθεί ακόμα μια φορά στην πρώτη γραμμή των λαϊκών αγώνων όπως τόσες φορές στο παρελθόν. Ο αγώνας για δημόσια και δωρεάν παιδεία δεν είναι αγώνας απλά των σημερινών φοιτητών. Είναι αγώνας ενάντια στο πέταγμα μιας ολόκληρης γενιάς εκτός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Είναι αγώνας ενάντια στις προσπάθειες  για διάλυση κάθε εργασιακής προοπτικής της νεολαίας και καθιέρωσης ενός νέου μοντέλου εργαζομένου. Είναι αγώνας ενάντια στην κατάργηση όλων των κοινωνικών παροχών στο βωμό των περικοπών, για τη σωτηρία ‘της ελληνικής οικονομίας’ δηλαδή των τραπεζών και των κερδών των επιχειρηματιών. Είναι αγώνας όλης της κοινωνίας!

 

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Proudly powered by Blogger
Copyleft 2013 Η αναπαραγωγή - αναδημοσίευση τμήματος ή ολόκληρης ανάρτησης όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και ενθαρρύνεται. Με την καλόπιστη και ρητή αναφορά της πηγής.. BABUSHKA
Template Design by Creating Website Published by Mas Template