Home » » Οι πλατείες της οργής, πλατείες της ελπίδας....

Οι πλατείες της οργής, πλατείες της ελπίδας....


Ένα χρόνο μετά το κίνημα των ''αγανακτισμένων'' , το χρονικό μιας ηρωικής εξέγερσης που άλλαξε μια για πάντα την ροή των γεγονότων ....

ΤΕΤΑΡΤΗ 25 Μαΐου 2011
Η Ισπανία , μόλις 3 μέρες πριν έχει δώσει το έναυσμα : «Κάντε ησυχία μην ξυπνήσετε τους Έλληνες» έλεγε το σύνθημα που αναρτήθηκε σε πανό. Οι συγκεντρώσεις στις πλατείες των πόλεων έδωσαν το σύνθημα του ξεσηκωμού στην Ελλάδα που μέχρι σήμερα υπέμεινε σιωπηλά τα μέτρα λιτότητας και την πολιτική λεηλασία. Οι Έλληνες, λοιπόν, θίχτηκαν και αυτό-οργανώθηκαν. Το βράδυ της τρίτης ,μια σελίδα στο facebook, «Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα», έδωσε τον τόνο και διέδωσε μέσα σε ελάχιστο χρόνο την ανάγκη της συσπείρωσης όλου του Ελληνικού λαού. Ταυτόχρονα, και άλλες σελίδες αναρτήθηκαν με το ίδιο περιεχόμενο και αφορούσαν συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα.

ΠΕΜΠΤΗ 26 Μαΐου 2011

«Το κίνημα 15Μ πέρασε τα σύνορα» γράφει η ισπανική El Pais αναφερόμενη στις συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων» Ελλήνων σε διάφορες πόλης της χώρας. Η εφημερίδα αναδημοσιεύει μάλιστα και το σύνθημα στο πανό μπροστά από τη Βουλή: «Είμαστε ξύπνιοι. Τι ώρα είναι; Ώρα να φύγουν». Οι ειρηνικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη βρίσκονται στη θεματολογία και άλλων ξένων μέσων ενημέρωσης. «Χιλιάδες διαδηλωτές, όλων των ηλικιών, συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις την Τετάρτη για να καταγγείλουν τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης» μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. Το Associated Press μετέδωσε ότι χιλιάδες νέοι Έλληνες διαδήλωσαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη «Περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι, κυρίως νέοι, συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα και περίπου 5.000 στη Θεσσαλονίκη. 'Κλέφτες, κλέφτες' ήταν το σύνθημα των διαδηλωτών έξω από τη Βουλή, ενώ δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονταν στο σημείο. Η ατμόσφαιρα όμως ήταν ειρηνική» γράφει το AP. Φιλοξενεί, μάλιστα, και δηλώσεις διαδηλωτών.«Οι Κυβερνήσεις δεν μπορούν να μας αγνοήσουν και θέλουμε η φωνή μας να ακουστεί» δηλώνει ο 28χρονος άνεργος Γ.Ξ. Η 28χρονη φίλη του, Μ.Β., τονίζει ότι η οικονομική κρίση αναγκάζει τους νέους να αναβάλουν πολλά σχέδιά τους, όπως το να δημιουργήσουν οικογένεια, ενώ πολλοί σκέφτονται πλέον σοβαρά να εγκαταλείψουν τη χώρα. «Εάν η Μ. χάσει αύριο της δουλειά της, τότε δεν θα έχουμε άλλη λύση από το να μεταναστεύσουμε» συμπληρώνει ο φίλος της. Ανάλογη είναι και η ανταπόκριση του Reuters. «Την ώρα που οι Ευρωπαίοι πιέζουν για περισσότερα μέτρα και ευρύτερη συναίνεση, προκειμένου να συμφωνήσουν για τη χορήγηση νέων δανείων, περίπου 15,000 αγανακτισμένοι Έλληνες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας για να διαμαρτυρηθούν κατά των περικοπών».
Χαρακτηριστικό της συγκέντρωσης μία ιταλική σημαία που έγραφε «Σιωπή, μην ξυπνήσουμε τους Ιταλούς». Το ίδιο σύνθημα ήταν γραμμένο και στα γαλλικά.
Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν, όμως, και σε άλλες πόλεις, μεταξύ των οποίων η Θεσσαλονίκη, η Βέροια, η Πάτρα, τα Χανιά, ο Βόλος, η Τρίπολη και η Καλαμάτα.
Πωλητήριο στον Λευκό Πύργο έβαλαν οι «αγανακτισμένοι», οι οποίοι κρέμασαν ένα μεγάλο πανό που έγραφε «ΠΩΛΕΙΤΑΙ». Η συγκέντρωση των «αγανακτισμένων» είχε παλμό και ξεχώρισαν τα αφισάκια που τοιχοκόλλησαν σε κολόνες με ατάκες εναντίον των τηλεοπτικών καναλιών.
Στην Πάτρα, η δυνατή βροχή κράτησε πολλούς διαδηλωτές στα σπίτια τους. Ωστόσο, στην πλατεία Γεωργίου παρέμειναν περίπου 500 πολίτες με ομπρέλες και φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα.
Στο Ηράκλειο, Εκατοντάδες πολίτες παρέμειναν στην κεντρική πλατεία, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και κατά των ΜΑΤ, που προηγουμένως έριξαν χημικά κατά γιατρών και νοσηλευτών.
Στα Χανιά , μήνυμα αγανάκτησης στέλνουν και οι εκατοντάδες Χανιώτες που έχουν κατακλύσει την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στο κέντρο της πόλης. «Όλοι μας, όμως, είμαστε ανήσυχοι και θυμωμένοι από τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις που βλέπουμε γύρω μας», έλεγαν με τις ντουντούκες.
Στην Τρίπολη, μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων έκαναν οι αγανακτισμένοι , όπου πάνω από 1.000 άτομα είχαν συρρεύσει στην κεντρική πλατεία.
Τέλος στην Λάρισα , γύρω στα 500 άτομα, κυρίως νεαρής ηλικίας, παρέμειναν στην κεντρική πλατεία της πόλης.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 Μαΐου 2011
Στην πλατεία Συντάγματος, μέσα σε σκηνές, διανυκτερεύουν αρκετοί πολίτες οι οποίοι προετοιμάζονται για την νέα συγκέντρωση (6 μ.μ.) το απόγευμα της Παρασκευής. Το απόγευμα της Πέμπτης, η βροχή δεν πτόησε τους «Αγανακτισμένους» Έλληνες που κατά χιλιάδες διαδήλωσαν κατά των μέτρων λιτότητας. Το κίνημα της «15ης Μαΐου», το οποίο ξεκίνησε από την Ισπανία και έφτασε στη χώρα μας, ταξιδεύει τώρα σε όλη την Ευρώπη, καθώς την Κυριακή οργανώνονται -μέσω Facebook- συγκεντρώσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Στο Facebook, και στη σελίδα των «Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα», συνεχής είναι η ροή δημοσιεύσεων από νέους και νέες που δηλώνουν το «παρών» στις κινητοποιήσεις:

«Θα τα πούμε και σήμερα εκεί... απόψε θα πάρω και την κατσαρόλα μου και το μπρίκι μου... και τη σφυρίχτρα μου.... απόψε θα ακουστώ πιο δυνατά από χθες...και αύριο ακόμη πιο δυνατά... τώρα πια δεν είμαι μόνη μου να φωνάζω απ' το καναπέ μου... τώρα είμαστε χιλιάδες... είναι πολλά τα ντεσιμπέλ τώρα πια... και όποιος μπορεί ας κλείσει τα αυτιά του να μην ακούει... εγώ θα είμαι εκεί... και σήμερα εγώ... θα είμαι εκεί...» γράφει η Χ.Α.
«Εχτές έχασα την δουλειά μου 2η φορά μέσα σε 1,5 χρόνο. Η απογοήτευση και η απελπισία πλέον είναι καθημερινότητα για μένα... αλλά εγώ είμαι κάθε μέρα εκεί κύριοι κλέφτες!!! Μέχρι να αρχίσετε να σκιάζεστε και να αρχίσετε να ιδρώνετε!!! Δεν έχω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι ελεύθερος!!!» αναφέρει ο Α.Τ.
Ανάλογα μηνύματα νέων, που εκφράζουν την αγωνία τους και ζητούν ένα καλύτερο μέλλον, αντικρίζει κανείς και στη σελίδα που έχει δημιουργηθεί για την «Ευρωπαϊκή Επανάσταση». Οι δημιουργοί της σελίδας, Έλληνες και Ισπανοί, καλούν όλους τους Ευρωπαίους σε μαζικές κινητοποιήσεις την Κυριακή, 29 Μαΐου, στις κεντρικές πλατείες των χωρών τους.
«Ζητάμε πραγματική Δημοκρατία τώρα. Δεν είμαστε εμπορεύματα στα χέρια πολιτικών και τραπεζιτών. Κατηγορούμε τις οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις για την άσχημη κατάστασή μας και απαιτούμε την απαραίτητη αλλαγή πορείας [...]» Λαοί της Ευρώπης ξυπνήστε. Ας φτιάξουμε μια καλύτερη ζωή, ας μιλήσουμε, ας συναντηθούμε, ας αλλάξουμε τα πάντα» αναφέρει η ανακοίνωση στη σελίδα.

ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ

Και ενώ όλοι περίμενα αυτό το κίνημα να καταλαγιάσει στις 2 Ιουνίου στο κέντρο της Αθήνας βρίσκονται συγκεντρωμένοι περισσότεροι από 50.000 διαδηλωτές.
Στις 6 Ιουνίου και για δωδέκατη ημέρα, το πλήθος παραμένει συγκεντρωμένο στην πλατεία Συντάγματος, υψώνοντας φωνή οργής και αγανάκτησης κατά των σκληρών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση.
Λίγα λεπτά μετά τις 17:15, οι πολίτες ανεβαίνουν στη Λ. Αμαλίας και πλέον έχει διακοπεί η κυκλοφορία ,περίπου 5.000 αστυνομικοί και 32 διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για τις κινητοποιήσεις -σε τέσσερα σημεία της Αθήνας- από συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους «αγανακτισμένους» πολίτες αλλά και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.
Από εκεί και έπειτα ξεκινούν οι λαϊκές συνελεύσεις, τα δρώμενα , οι ομιλίες και προβολές Ντοκιμαντέρ. Στήνονται τραπεζάκια διαλόγου και πληροφόρησης , πρωτοστατούν ιδέες όπως η δημιουργία επιτροπής λογιστικού ελέγχου και η παύση πληρωμών, όμως εκεί είναι που ξεκινούν και οι πρώτες συγκρούσεις με την αστυνομία....
Σε πανελλαδικό επίπεδο ισχύουν τα ίδια αλλά με λιγότερη συμμετοχή .
Κεντρικό σύνθημα πλέον είναι ένα : ''ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Η ΧΟΥΝΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ '73'' γιατί '' χωρίς ψωμί και παιδεία δεν υπάρχει ελευθερία'' φωνάζουν οι ντουντούκες.

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ 28-29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους. Ήδη από τις 10:00 τουλάχιστον 1.000 άτομα μπροστά από Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη. Γύρω στις 11:30
Ο κόσμος του ΠΑΜΕ έχει ήδη φτάσει στο Σύνταγμα. Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και καταφθάνει συνέχεια κόσμος.
Πλησιάζουν τα Πρωτοβάθμια Σωματεία, ο κόσμος της ΟΛΜΕ (εκπαιδευτικοί) με πορτοκαλί σημαίες και οι εργαζόμενοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Αρχίζει να φτάνει στο Σύνταγμα η πορεία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Η κεφαλή της πορείας ανεβαίνει τη Βασ. Γεωργίου.
Όσο πυκνώνει ο κόσμος, ενισχύονται οι δυνάμεις των ΜΑΤ μπροστά απ’ το φράχτη και τη βουλή.
Από τα μεγάφωνα, στο κέντρο της Πλατείας Συντάγματος, ακούγονται συνέχεια καλέσματα για προσέλευση του κόσμου και παλλαϊκό ξεσηκωμό.
Τα ΜΑΤ κάνουν επίθεση στους διαδηλωτές και τους απεργούς,
εκτεταμένη χρήση χημικών -Συγκρούσεις και πετροπόλεμος στη Σταδίου.
Ο κόσμος δεν κουνάει απτήν πλατεία!
Τα μεγάφωνα της πλατείας φωνάζουν :'' ψυχραιμία ! μαζική συγκέντρωση μπροστά στη Βουλή! Στις 6.00 μ.μ. η μεγάλη συναυλία στην Πλ. Συντάγματος δεν το κουνάμε από εδώ!''
Οι συγκρούσεις συνεχίζονται μέχρι αργά την νύχτα.

Σε εξέλιξη και οι πορείες και συγκεντρώσεις σε μεγάλες πόλεις όλης της χώρας. Κάλεσμα των Σωματείων, των λαϊκών συνελεύσεων και των οργανώσεων της Αριστεράς σε μαζική κάθοδο του λαού στο Σύνταγμα για όλο το 48-ωρο.

Την επομένη Το Σύνταγμα έχει πλημυρίσει , Δυνάμεις της αριστεράς , Απεργοί και αγανακτισμένοι διαδηλώνουν μαζικά και ειρηνικά , όμως δέχονται την σκληρή επίθεση των ΜΑΤ !
Άπειροι τραυματίες βρίσκουν καταφύγιο στο σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα το οποίο όμως δέχεται τόνους από χημικά από τα ΜΑΤ!
Τρομερή χρήση βίας και δακρυγόνων από τις δυνάμεις καταστολής, δεκάδες συλλήψεις και προσαγωγές.
Μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στην μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας πνίγεται στο αίμα....
Φυσικά όχι αμαχητί, ο κόσμος συγκρούεται για ώρες , κάποιοι μέχρι αργά το βράδυ.
ΤΟ ΤΕΛΟΣ

Μετά από ενάμισι μήνα καθημερινών συγκρούσεων με τα ΜΑΤ ,το τέλος της ''κατειλημμένης πλατείας'' έρχεται στις 6 Αυγούστου με το απερίγραπτο και λυσσαλέο πογκρόμ της αστυνομίας κατά των διαδηλωτών!
Το τέλος μιας ηρωικής εξέγερσης που άλλαξε μια για πάντα την ροή των γεγονότων .
Κάποιοι λένε πως ήταν άλλη μια χαμένη μάχη , άλλοι ,μια υπόσχεση για το μέλλον.
Εσύ τι πιστεύεις;
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Proudly powered by Blogger
Copyleft 2013 Η αναπαραγωγή - αναδημοσίευση τμήματος ή ολόκληρης ανάρτησης όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και ενθαρρύνεται. Με την καλόπιστη και ρητή αναφορά της πηγής.. BABUSHKA
Template Design by Creating Website Published by Mas Template