Home » » Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ «ΣΟΒΑΡΩΝ – ΠΡΟΗΓΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΩΝ»

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ «ΣΟΒΑΡΩΝ – ΠΡΟΗΓΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΩΝ»




Του Βασίλη Πετρόπουλου
vasilpetrop@hotmail.com


 ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ –ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – ΔΗΜΟΣΙΕΣ
ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ: η περίπτωση «σοβαρών – προηγμένων χωρών &
οικονομιών»


Aκούγεται από οικονομολόγους καθώς και από Αστούς Πολιτικούς που στηρίζουν και με τα δύο χέρια το υπάρχον σύστημα της εκμετάλλευσης ότι η Ελλάδα δεν είναι ανταγωνιστική δεν είναι παραγωγική δεν επενδύει σε επιχειρήσεις και ότι από την άλλη ξοδεύει πάρα πολλά σε δημόσιες δαπάνες (δηλ στην υγεία στην παιδεία, συντάξεις το λεγόμενο Κοινωνικό Κράτος) και για αυτό τον λόγο έχει μεγάλο δημόσιο χρέος. Ως λύση «συνταγής» που σκοτώνει την οικονομία, τον λαό της Ελλάδας αλλά και άλλων κρατών –οι οποίες ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΝΗΜΟΝΙΟ- είναι η μείωση δαπανών η λιτότητα οι περικοπές δημοσίων δαπανών και η αύξηση της φορολογίας… έτσι λένε οι αστοί οικονομολόγοι και αστοί πολιτικοί ότι θα σωθούμε… τώρα εάν θα σωθεί η χώρα αλλά ο λαός της θα πεθάνει δεν φαίνεται να έχει μεγάλη για αυτούς σημασία… αυτοί κοιτάνε τους αριθμούς… τους ίδιους Επίσημους – ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ- αριθμούς  θα κοιτάξω και εγώ και θα προσπαθήσω να σας αποδείξω ότι με τα δικά τους Επίσημα Στοιχεία, ότι σας κοροϊδεύουν, σας λένε ηλίθιους και προσπαθούν αντι-επιστημονικά να σας πείσουν ότι εσείς φταίτε για την κρίση και ότι το μεγάλο σπάταλο κράτος φταίει. Πάμε να αποδείξουμε την πραγματικότητα! Ανοίχτε τα μάτια σας και δείτε την αλήθεια… με τα ΔΙΚΑ τους στοιχεία!

Σύμφωνα με ένα δημοσίευμα η Ελλάδα ανέκτησε την επιχειρηματικότητα της και έκανε άλμα σε σχέση με πέρσι. Μάλιστα στο δημοσίευμα της η εφημερίδα «Κ» αναφέρει: Kατά 22 θέσεις, σε σχέση με πέρυσι, βελτιώθηκε η κατάταξη της Ελλάδας στην ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας «Doing Business 2013», που αξιολογεί το επιχειρηματικό περιβάλλον σε 185 χώρες του κόσμου. Σύμφωνα με την έκθεση, η θέση της ελληνικής οικονομίας βελτιώθηκε και κατατάσσεται στην 78η θέση, από την 100η που ήταν στην προηγούμενη έκθεση ενώ, επίσης, περιλαμβάνεται στις δέκα οικονομίες που σημείωσαν τη μεγαλύτερη πρόοδο στη διευκόλυνση του επιχειρείν, τον περασμένο χρόνο.[1]
Οι τρομεροί γνώστες της οικονομίας που κυβερνούσαν τόσα χρόνια και μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση παρέλειψαν σκόπιμα κάποια στοιχεία από την έκθεση τα οποία είναι: «Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται το Χονγκ Κονγκ, η Κίνα, η Νέα Ζηλανδία, οι ΗΠΑ, η Δανία, η Νορβηγία, η Βρετανία, η Νότια Κορέα, η Γεωργία και η Αυστραλία.
Οι χώρες με τη μεγαλύτερη βελτίωση στο επιχειρείν είναι η Πολωνία, η Σρι Λάνκα, η Ουκρανία, το Ουζμπεκιστάν, το Μπουρούντι, η Κόστα Ρίκα, η Μογγολία, η Ελλάδα, η Σερβία και το Καζακστάν.
» Έκθεση ΠΤ[2] : Όμως ενώ η Πολωνία για παράδειγμα έκανε τεράστια άλματα (55η θέση) ο λαός της όχι απλά πεινά αλλά και ο λαός της είναι εξαθλιωμένος. Μισθοί: σύμφωνα με της Eurostat και όχι την κούτρα μου «Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει τις ένδεκα χώρες με τις χαμηλότερες κατώτατες αποδοχές, μεταξύ 100 ευρώ και 400 ευρώ μηνιαίως: Βουλγαρία, Ρουμανία, Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχική Δημοκρατία, Πολωνία, Τουρκία και Κροατία.» [3] Από ότι βλέπετε δηλαδή η έκθεση της ΠΤ (Παγκόσμιας Τράπεζας) αναφέρει ότι οι πιο δυνατές στην επιχειρηματικότητα χώρες δεν είναι οι χώρες με μισθούς πείνας και μειωμένα έως ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα (εξαιρώ σκόπιμα την Κίνα το Χονγκ Κονγκ διότι εκεί μιλάμε για σκλάβους) αλλά «χώρες με σοβαρό κοινωνικό κράτος και μεγάλο δημόσιο τομέας» όπως Βρετανία, Νορβηγία και υψηλούς μισθούς! Η Νορβηγία για παράδειγμα έχει 746.000 δημοσίους υπαλλήλους ποσοστό 28,8% περίπου επί του εργατικού της δυναμικού και πληθυσμό έχει 4,7 εκατομμύρια και φυσικά ΔΕΝ ΕΧΕΙ νόμισμα το ΕΥΡΩ και ούτε είναι
στην ΕΕ, εκεί μάλλον θα πεινά ο λαός της και θα πεθαίνει... (σύμφωνα με τους Ευρωλιγούριδες) μήπως δεν έχει πετρέλαιο;; φάρμακα;; [4] Μπορείτε να ανατρέξετε στον ΟΟΣΑ και την έκθεσηGovernment at a Glance που δημοσιεύθηκε το 2009 [5] για να δείτε τι δημόσιο τομέα έχουν οι άλλες «χώρες πρότυπα» του Βορρά.
Θα δείτε με έκπληξη ότι η Σουηδία έχει πολύ περισσότερους  δημοσίους υπαλλήλους από εμάς και έχει ένα σοβαρό κοινωνικό κράτος. Παρ’ όλα αυτά ενώ έχουν μεγάλο δημόσιο τομέα δεν έχουν μεγάλο δημόσιο χρέος ούτε τεράστια ελλείμματα. Γιατί λοιπόν η τρόϊκα μας λέει να μιμηθούμε χώρες με μεγάλο ιδιωτικό τομέα πχ την Αμερική όπου τα έχουν όλα σχεδόν ιδιωτικά και έχουν τεράστια δημόσια χρέη και οι πολίτες τους πεινούν στην κυριολεξία (16% των αμερικανών τρέφεται με συσσίτια δηλαδή σχεδόν 50 εκατομμύρια πολίτες και το 1/5 είναι στο όριο φτώχειας) και δεν μας λένε να « αναπροσαρμόσουμε» το δημόσιο μας και να γίνουμε ή να μιμηθούμε το πετυχημένο Σουηδικό, Νορβηγικό μοντέλο. Τονίζω ότι δεν υποστηρίζω την σοσιαλοδημοκρατία αλλά προσπαθώ να σας δείξω ότι το δημόσιο λειτουργεί μια χαρά εάν θες να λειτουργήσει και ότι η λογική χέρι πονάει χέρι κόβει είναι μια ηλίθια πρακτική που αποσκοπεί αλλού…

Παραγωγικότητα:
Μια ακόμα καραμέλα και προπαγάνδα που μας λένε οι «εταίροι μας» είναι ότι η Ελληνική οικονομία δεν είναι ανταγωνιστική για αυτό πρέπει να πέσουν κι άλλο οι μισθοί. Πάμε να δούμε πάλι με δικά τους επίσημα στοιχεία ποιές χώρες είναι ανταγωνιστικές; ; Είναι χώρες με μεγάλο δημόσιο τομέα και με δικό τους νόμισμα ή χώρες με χαμηλούς μισθούς και ευρώ ;  Σύμφωνα με την Ετήσια έκθεση της ΓΣΕΕ (των τσιρακιών της Κυβέρνησης δηλαδή) στην έκθεση για το 2012.. αναφέρει: «Η αγοραστική δύναμη από τα εισοδήματα εργασίας μειώθηκε, στην διετία 2010-2011, κατά 22,8%. Σε τρέχουσες τιμές, οι αποδοχές εργασίας μειώθηκαν κατά 19 δις ευρώ. Εάν συνεχιστεί η ίδια πολιτική κατά το 2012, η αντίστοιχη μείωση θα ανέλθει σε 33 δις ευρώ.» Δηλαδή μας «έκλεψαν» νόμιμα περίπου το 22% της αγοραστικής μας δύναμης. Ίσως το έκαναν για να μειωθεί το χρέος θα πει κάποιος αφελής...Έλα μου που το δημόσιο χρέος δεν μειώνεται άγγιξε το 170% επί του ΑΕΠ για το 2011 και αναμένετε να κλείσει στο 180% για το 2013...το παρέλαβαν οι «σωτήρες μας» περίπου στο 120%.....! Σύμφωνα με την Έκθεση της ΓΣΕΕ (2012) αναγράφει επίσης για την Ελληνική Παραγωγικότητα: «Η παραγωγικότητα της εργασίας στην Ελλάδα αυξήθηκε σημαντικά μετά το 1995 και μέχρι το 2009. Ως ποσοστό του μέσου αντίστοιχου μεγέθους της ΕΕ-15 είχε προσεγγίσει στο 91% το 2003 και παρέμεινε μέχρι το 2009. Από το 2010 αρχίζει η διαδικασία απόκλισης της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας έναντι της αντίστοιχης της ΕΕ-15 και ο δείκτης θα έχει υποχωρήσει στο τέλος του 2012 στο 86%.» Δηλαδή με τις εφαρμογές των Μνημονίων που μας τις επιβάλλει η ΕΕ η ΕΚΤ και το ΔΝΤ… οι «εταίροι μας» χάσαμε σε παραγωγικότητα… Απόδειξη της σκοπιμότητας των Μνημονίων ότι δεν θέλουν ούτε να μειώσουν το χρέος ούτε να αυξήσουν την παραγωγικότητα αλλά να εξαθλιώσουν τον λαό για να δεχτεί να εργάζεται με μισθούς Κίνας και Βουλγαρίας...!! Όποιος έχει μυαλό, μάτια και στοιχειώδης γραμματικές γνώσης το βλέπει!!!!
Μα θα πει κάποιος στην Ελλάδα πέρνατε πολλά λεφτά, μεγάλο μισθό..πάλι η ΓΣΕΕ αποδεικνύει την αλήθεια: «Οι μέσες ετήσιες αποδοχές το 2011 ανέρχονται στην Ελλάδα σε 25.470 ευρώ. Μετά τις μειώσεις του 2012 θα είναι συγκρίσιμες με αυτές της Πορτογαλίας και της Μάλτας. Εάν συνεχιστεί η ίδια πολιτική μειώσεων των αποδοχών των εργαζομένων κατά το 2013 θα είναι συγκρίσιμες με αυτές της Κροατίας, της Τσεχίας και της Εσθονίας.» Η οποία Εσθονία για παράδειγμα είναι πιο ανταγωνιστική αλλά οι μισθοί είναι Κίνας!!

Ανταγωνιστικότητα:
Σύμφωνα λοιπόν με την: The Global Competitiveness Report 2012–2013 αναγράφει η έκθεση ότι οι πιο ανταγωνιστικές χώρες δεν είναι οι χώρες αλά Κίνα, αλά Εσθονία, αλά Βουλγαρία αλλά οι χώρες αλά Σουηδία, αλά Φιλανδία, αλά Νορβηγία. Στην σελ. 425 αναφέρει για το Δημόσιο χρέος ανα χώρας με στοιχεία από το IMF (ΔΝΤ). Με ιδιαίτερη «έκπληξη» κάποιος κοιτά ότι η Σουηδία που δεν έχει ευρώ είναι στην 64 θέση με χρέος ανά ποσοστό του αεπ της (37,4%), η Νορβηγία με τον «τεράστιο Κρατισμό» που δεν είναι ΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΕ έχει χρέος μόλις 49,6% (στοιχεία για το 2011 εν καιρό τεράστιας κρίσης δηλ). Η δε ιδιωτικοποιημένη Αμερική έχει χρέος στο 102,9% επί του Αεπ της το ίδιο και η «ηγέτιδα» Γερμανία και Γαλλία που μας κουνάνε το δάχτυλο έχουν μεγάλο δημόσιο χρέος. Γερμανία: 81,5% Γαλλία: 86,3% το αξιοπερίεργο είναι ότι η πιο χρεωμένη καπιταλιστική χώρα είναι η Ιαπωνία όπου παράγει τα πάντα: αμάξια, στρατιωτικό εξοπλισμό, υπολογιστές, κινητά… με χρέος 229,8% επί του ΑΕΠ… αλήθεια καταστρέφετε και πτωχεύει η Ελλαδίτσα που χρωστά 355 δις με χρέος 170% ενώ η Ιαπωνία που χρωστά ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΔΕΝ ΠΤΩΧΕΥΕΙ;; ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΕ;; με χρέος 230%;; Αντιλαμβάνεστε (ελπίζω) λοιπόν ότι τα μέτρα δεν τα πήραν για το χρέος ούτε για να το μειώσουν! Στην σελίδα: 14 η Έκθεση για την Ανταγωνιστικότητα δείχνει ότι πιο ανταγωνιστικές είναι οι χώρες και οικονομίες με δικό τους εθνικό νόμισμα και με υψηλούς μισθούς. Η Σουηδία βρίσκεται στην 4η θέση, η Νορβηγία στην 15η η Αγγλία 8η θέση! Ενώ η Κίνα με μισθούς πείνας σε θέση: 29, η Βουλγαρία με μισθούς από 123 ευρώ βρίσκεται στην: 62 θέση. Την έκθεση μπορείτε να την βρείτε στον ιστότοπο: [6]

Κοινωνικές Δαπάνες «το σπάταλο κράτος»
Τέλος άφησα σκόπιμα της Κοινωνικές δαπάνες – παροχές στους πολίτες. Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, ΟΟΣΑ, Eurostat θα σας αποδείξω ότι οι κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα ήταν περίπου στον μ.ο της ΕΕ και της Ευρωζώνης και ότι το δημ. Χρέος δεν οφείλεται εκεί διότι εάν οφειλόταν εκεί όλες οι χώρες της ΕΕ που έχουν παραπάνω δημ. Δαπάνες επί του ΑΕΠ τους θα έπρεπε να είχαν μεγαλύτερο δημ. Χρέος από εμάς! Το δημ. Χρέος είναι γέννημα του συστήματος (καπιταλισμού) όπου φοροαπαλλάσει τις μεγάλες επιχειρήσεις και δίνει αβέρτα κουβέρτα δισεκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες όπου είναι υπεύθυνες για την κρίση μιας και αποτελούν την ναυαρχίδα του Καπιταλιστικού συστήματος (δάνεια, κάρτες κτλπ.) Από το ξέσπασμα της κρίσης (2008-) οι Ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν πάρει περίπου 4,5 Τρισεκατομμύρια Ευρώ σε ρευστό και εγγυήσεις! Ενώ οι ευρωπαϊοι πολίτες είναι αντιμέτωποι με πείνα, φτώχεια και εξαθλίωση άσχετα εάν έχουν μνημόνιο ή όχι. Με μνημόνιο ή χωρίς τα ίδια μέτρα παίρνουν σε όλη την ΕΕ απόδειξη η Ισπανία με δημόσιο χρέος μικρότερο Ιταλίας, Γερμανίας, Αγγλίας, Γαλλίας βιάζεται καθημερινά! Είναι η πολιτική του κεφαλαίου...σώζουμε τις τράπεζες εξαλιώνουμε - υποτιμούμε την εργατική δύναμη και τους πολίτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ θα δούμε τις κοινωνικές δαπάνες, σαν ποσοστό του ΑΕΠ, για τις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ όπως δίνονται από τον ίδιο τον οργανισμό και για την περίοδο 1980  -2003 για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μια εικόνα για τις κοινωνικές δαπάνες  στην ιστορική τους διάσταση πριν προχωρήσουμε στην  παράθεση των δεδομένων για το σήμερα. Ανοίγοντας λοιπόν την έκθεση:  Βλέπουμε χώρες, όπως η Σουηδία, το Βέλγιο, η Αυστρία, και η Δανία το ποσοστό αυτό να κυμαίνεται μετά 25 και 30% του ΑΕΠ. Σε μια δεύτερη σειρά χωρών όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Νορβηγία, η Φιλανδία, η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Ισπανία   και ο Καναδάς οι δημόσιες κοινωνικές δαπάνες κυμαίνονταν μεταξύ του 15 με 25% του ΑΕΠ. Στην τρίτη ομάδα χωρών αποτελούμενη από την Αυστραλία, την Ελλάδα,  την Πορτογαλία, την  Ιαπωνία οι κοινωνικές δαπάνες βρίσκονταν στο 10% του ΑΕΠ περίπου. (γιατί έχει τότε ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΔΗΜ. ΧΡΕΟΣ) ;  Τέλος, σε μια τέταρτη ομάδα χωρών, που ουσιαστικά κατατάσσονται στις αναπτυσσόμενες χώρες και αποτελείται από την Τουρκία, το Μεξικό και την Κορέα οι κοινωνικές δαπάνες κυμαίνονταν γύρω στο 5% του ΑΕΠ.

(σελ. 18) [7] Εάν ίσχυε αυτό που ισχυρίζονται οι «οικονομολόγοι της πλάκας» ότι δηλ το δημ. Χρέος αυξάνεται λόγω δαπανών η Σουηδία για παράδειγμα αλλά και άλλες χώρες θα έπρεπε να είχαν τεράστιο δημ. Χρέος που όμως ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ..άρα δεν οφείλεται σε κοινωνικές δαπάνες δηλ ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΠΑΤΑΛΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ!! Για περισσότερη ενημέρωση και πίνακες για τις κοινωνικές δαπάνες μπορείτε να ψάξετε στον παρακάτω σύνδεσμο [8] : όπου περιέχει αναλυτικότατα για δαπάνες σε παιδεία, υγεία, συντάξεις κτλπ. Τα τσιράκια τους, οι οικονομολόγοι των πάνελς όμως δεν τα αποκαλύπτουν σκόπιμα αυτά αλλά επίσης δεν μιλούν καθόλου και για τα 203 ΔΙΣ ΕΥΡΩ που πήραν οι τράπεζες από το ξέσπασμα της κρίσης έως τώρα (σε εγγύησεις και ρευστό).
Για παράδειγμα σύμφωνα με την Eurostat [9]  την περίοδο της «ανάπτυξης» των Ολυμπιακών Αγώνων:  «Οι κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα ανήλθαν το 2004 στο 26% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν την Τρίτη στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Στην ΕΕ των «25» ήταν 27,3% και στην παλαιά ΕΕ των «15» 27,6%. To υψηλότερο ποσοστό σε κοινωνικές δαπάνες ως προς το ΑΕΠ παρατηρήθηκε στη Σουηδία με 32,9% και το χαμηλότερο στη Λετονία με 12,6%. Σύμφωνα με την Eurostat, πάνω από το ήμισυ (50,9% ) των κοινωνικών δαπανών στην Ελλάδα προορίζονται για συντάξεις (12,8% του ΑΕΠ), το 26,5% για περίθαλψη και υπηρεσίες υγείας (ή 6,7% του ΑΕΠ), το 6,9% για οικογενειακά επιδόματα (ή 1,7% του ΑΕΠ), το 5,9% για επιδόματα ανεργίας (ή 1,5% του ΑΕΠ), το 5% για επιδόματα αναπηρίας (ή 1,3% του ΑΕΠ) και το 4,7% για επιδόματα αντιμετώπισης του κοινωνικού αποκλεισμού και κατοικίας (ή 1,2% του ΑΕΠ).» Η σουηδία με μεγαλύτερες δαπάνες από εμάς δεν έχει τεράστιο δημόσιο χρέος (έχει μικρότερο από της Γερμανίας, Γαλλίας, Αγγλίας) και η ανταγωνιστικότητα της είναι στις πρώτες 3 θέσεις της Παγκόσμιας κατάταξης..! Τονίζω πάλι ότι δεν υποστηρίζω την σοσιαλοδημοκρατία αλλά φτάνει με την προπαγάνδα η οποία είναι και αντι-επιστημονική ότι το χρέος οφείλεται στο σπάταλο κοινωνικό κρατισμό του Ελληνκού Κράτους!
Κλείνοντας θα σας παραθέσω και τα στοιχεία για το έτος 2010 (με εισοδήματα 2009) την περίοδο που καλοπαιρνούσαμε δηλ και μας «έτρεφαν» οι ευρωπαϊοι: «τα στοιχεία που δείχνουν τις κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ, ως ποσοστό δηλαδή των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται ετησίως. Στη χώρα μας το 2009 αντιπροσώπευαν το 28%. Στην ΕΕ-15 και την ΕΕ-27 οι κοινωνικές δαπάνες δέσμευαν μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού πλούτου: 30,3% και 29,5% του ΑΕΠ. Απαράδεκτες ήταν οι επιδόσεις της Ελλάδας, από την εποχή κιόλας της υποτιθέμενες ευημερίας, και στον τομέα των κοινωνικών επιδομάτων καθώς περιορίζονταν στο 14,5% του ΑΕΠ όταν στη ευρωζώνη και στην ΕΕ αφορούσαν το 17% και 16,4% αντίστοιχα. Η συμμετοχή των κοινωνικών δαπανών στο ΑΕΠ είναι τόσο χαμηλή στην Ελλάδα που, όπως ήταν αναμενόμενο, συνεισφέρουν σχετικά λίγο στην μείωση της φτώχειας. Ενώ στην Ευρώπη το ποσοστό του κινδύνου φτώχειας μειώνεται κατά 27% μετά την παρεμβολή των κοινωνικών επιδομάτων στην Ελλάδα μειώνεται μόλις κατά 22,7%. Με βάση αυτό το στοιχείο φαίνεται πως το πρόβλημα των αναποτελεσματικών κοινωνικών δαπανών στην Ελλάδα, με κριτήριο την συμβολή τους στην εξάλειψη της φτώχειας, πρώτα και κύρια έγκειται στο ύψος τους. Στα χρήματα δηλαδή που δαπανούσε το ελληνικό κράτος για να εξασφαλίσει την κοινωνική συνοχή. Πρωτίστως δηλαδή είναι ποσοτικό, απόρροια των χαμηλών κοινωνικών δαπανών κι όχι της κακής κατανομής τους ή της κακοδιαχείρισης, που ακόμη κι αν υπήρξαν αυτά τα φαινόμενα, ήταν υποδεέστερης σημασίας.» [10]  Επίσης σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος [11] σε μία έκθεση της σελ. 153 αναγράφει το ποσοστό Δημοσίων Δαπανών ως προς το ΑΕΠ από την περίοδο 1995-2009 αναφέρει η έκθεση : Είναι προφανές από τον πίνακα σελ. 153, ότι σε αντίθεση µε τις απόψεις ότι οι δηµόσιες δαπάνες στη Νότια Ευρώπη είναι υπερβολικές, µόνο στην Ιταλία (εκτός από τη Γαλλία) οι κρατικές δαπάνες υπερβαίνουν το µέσο όρο των χωρών της ΕΕ-15. Οι άλλες τρεις χώρες και ιδίως η Ισπανία έχουν σηµαντικά µικρότερες δαπάνες από τον ευρωπαϊκό µέσο όρο.» Τότε γιατί πτωχεύουν;; Ποιός πήρε τα λεφτά ωρέ;; ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ;;;
Ελπίζω να σας βοήθησα να ξεδιαλύνετε λίγο την προπαγάνδα ότι φταίτε εσείς για την καπιταλιστική κρίση!

Υ.Γ. Καλό θα ήταν να ανατρέξετε στους «διαδικτιακούς συνδέσμους και να δείτε» ιδίοις όμμασι τα επίσημα – ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ – στοιχεία.

Το άρθρο γράφηκε για το τεύχος 16 του ηλεκτρονικού περιοδικού babushka



Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Proudly powered by Blogger
Copyleft 2013 Η αναπαραγωγή - αναδημοσίευση τμήματος ή ολόκληρης ανάρτησης όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και ενθαρρύνεται. Με την καλόπιστη και ρητή αναφορά της πηγής.. BABUSHKA
Template Design by Creating Website Published by Mas Template