Home » , » Μια βόλτα στην Αθήνα

Μια βόλτα στην Αθήνα




Διαφωνώ με όσους σιχαίνονται την Αθήνα και τη θεωρούν άσχημη τσιμεντούπολη. Η Αθήνα έχει κάτι πολύ όμορφο, κάτι ανάμεσα στα σπίτια και στις πολυκατοικίες, κάτι κάτω από την άσφαλτο ίσως. Πίσω από μια γωνία μπορεί να συναντήσεις κάτι που να σε κάνει
να χαζέψεις, όπως μια γάτα που αράζει σε ένα ξεχασμένο από το χρόνο περβάζι ανάμεσα σε γλάστρες που με τρόπο υπερφυσικό επιβιώνει ένας βασιλικός. Ειδικά το βράδυ, η Αθήνα με τους φωτισμούς της και τους λόφους της – Ακρόπολη, Λυκαβηττός, Στρέφη – με τραβάει. Μητροπολιτική αίσθηση της απόστασης και του χώρου αλλά αρκεί μόνο μια καλησπέρα για να σε φέρει κοντά με πολύ κόσμο.
Τη βραδινή βόλτα στην Αθήνα την έχω κάνει σε διάφορες εποχές κα με κενά μεταξύ τους. Με αυτό τον τρόπο, οι αλλαγές στην κοινωνική κατάσταση στο κέντρο της πρωτεύουσας μου είναι εντυπωμένες σα στιγμιότυπα στη μνήμη, σαν εικόνες στατικές. Με αυτό τον τρόπο οι διαφορές είναι πιο αισθητές. Σου χτυπάει αμέσως όταν κάτι δεν είναι εκεί ή όταν κάτι είναι περισσότερο απότι πρέπει.
Εικόνα 1η: ΜΑΤ παντού. Είναι γύρω στις εννιά το βράδυ και πρώτη φορά βλέπω την Ακαδημίας στο ύψος της Ασκληπιού κλεισμένη διαγώνια από κλούβες η μία δίπλα στην άλλη. Μετράω και μου βγαίνουν δώδεκα. Μαθαίνω ότι άλλες τόσες είναι στους γύρω δρόμους, έχει κατέβει και η αντιτρομοκρατική. Μέσα στη Νομική, εκατό μετανάστες απεργοί πείνας είναι ένα βήμα πριν ο αγώνας μετατραπεί σε απόγνωση. Το Κράτος βρίσκεται σε μια κατάσταση λες και πρόκεται για τρομοκρατική απειλή. Απειλείται εισβολή των αστυνομικών στο άσυλο. Περιμένουμε άρση του ασύλου από λεπτό σε λεπτό. Ηλεκτρισμός στην ατμόσφαιρα.
Εικόνα 2η: Φτάνω στις 17:05 στο Σύνταγμα, ενώ η συγκέντρωση έχει καλεστεί για τις 17:00. Είναι 12 Φλεβάρη και κυριολεκτικά δε χωράω από τον κόσμο να προχωρήσω μετά το ύψος της Μεγάλης Βρετανίας. Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου είναι ήδη εκεί και άλλες τόσες έρχονται. Γεμίζει όλη η Σταδίου και τα μπλοκ ακινητοποιούνται γιατί απλά δεν έχουν που να πάνε από τον κόσμο. Το ίδιο σκηνικό σε λίγο και στην Πανεπιστημίου ενώ πυκνώνει και η Ακαδημίας. Μετά έμαθα ότι και προς Μοναστηράκι και προς στήλους ολυμπίου διός το ίδιο συνέβαινε. Πέντε και είκοσι αρχίζει η επίθεση της Αστυνομίας. Πέφτει η νύχτα σιγά σιγά. Η ώρα είναι 19:30 και το οδόφραγμα στην Πανεπιστημίου και Ομήρου κρατάει ήδη μια ώρα. Κάποια μαγαζιά καίγονται. Η νύχτα είναι φωτεινή. Ο κόσμος ξέρει γιατί είναι εκεί και είναι αποφασισμένος, ανεξάρτητα από το αν συμμετέχει ή όχι στα «Επεισόδια».
Εικόνα 3η: Είναι Άνοιξη, μετά το Πάσχα. Ο καιρός έχει ανοίξει και οι μέρες έχουν ζεστάνει σαν καλοκαίρι. Μια γλυκιά ατμόσφαιρα υπάρχει και κάνει τη νύχτα να θες να την περπατήσεις. Δεν υπάρχει ένταση στην ατμόσφαιρα. Παντού αφίσες προεκλογικές σε διάφορα χρώματα με διάφορα κείμενα. Η ένταση όμως δεν έχει φύγει, θα έλεγε κανείς ότι έχει ενσωματωθεί: οι άστεγοι είναι πολλαπλάσιοι, το ίδιο και οι μετανάστες που εξαθλιωμένοι ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό ή για κάτι πολύτιμο, όπως ένα άδειο μπουκάλι μπύρας που κάποιο σουπερμάρκετ θα το αγοράσει για ελάχιστα χρήματα. Μετανάστες εξαθλιωμένοι ζητιανεύουν. Μετανάστες λιγότερο εξαθλιωμένοι καθαρίζουν παρμπρίζ και πουλάνε μικροπράγματα. Σε συγκεκριμένους δρόμους και μπροστά στην Εθνική Βιβλιοθήκη, τα ζόμπι του καπιταλισμού, εξαθλιωμένοι ναρκωμανείς περιφέρονται σε τυχαίους κύκλους. Εκλογές.
Εικόνα 4η: Μετά το καλοκαίρι και το «φιλόξενο Δία» η νύχτα συνεχίζει να είναι γλυκιά και απολαμβάνω μια μπύρα σε ένα πεζούλι στα Εξάρχεια. Υπερβολική ηρεμία. Τώρα δεν υπάρχουν εξαθλιωμένοι μετανάστες να ζητιανεύουν. Τώρα τα ζόμπι του καπιταλισμού παίρνουν τη δόση τους στη Σταδίου, κάτω από το αγέροχο βλέμμα του Κολοκοτρώνη. Τώρα οι κάδοι είναι διαθέσιμοι και γεμάτοι σκουπίδια. Τώρα μπορούν οι έλληνες να ψάξουν εκεί για φαγητό ή για κάτι πολύτιμο.

 

Share this article :

1 σχόλιο:

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Proudly powered by Blogger
Copyleft 2013 Η αναπαραγωγή - αναδημοσίευση τμήματος ή ολόκληρης ανάρτησης όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και ενθαρρύνεται. Με την καλόπιστη και ρητή αναφορά της πηγής.. BABUSHKA
Template Design by Creating Website Published by Mas Template