Ότι χειραφετείται και απελευθερώνεται από το σήμερα και από το χθες δεν είναι απαραίτητα πρόοδος, μπορεί να είναι και επιστροφή στο προχτές με ακόμα χειρότερους όρους από το ίδιο το προχτές.
Γράφει ο Φιλόσοφος
Η ελευθερία που έχεις να γίνεις δούλος. Το ελεύθερο δικαίωμα καθενός να υπακούει και να υποτάσσεται. Το δικαίωμα και η ελευθερία μαζί να αναλάβεις καθήκοντα έμμισθου σκλάβου, δηλαδή μπράβου, κάποιου ή κάποιας ομάδας.
Η ελευθερία που δεν οδηγεί στην επιλογή σου να μην είσαι ελεύθερος. Η ελευθερία σου, ως μη ελεύθερος, μετατρέπεται σε εσωτερικό μίσος προς κάθε ελεύθερο διπλανό σου άνθρωπο, προς την ίδια την ιδέα της ελευθερίας. Η ελευθερία σαν να πολεμά την ελευθερία. Η ελευθερία σου να θανατώσεις, ακόμα και να καταργήσεις την ελευθερία ως προσωπική ελευθερία και επιλογή βιώνει ο σημερινός άνθρωπός την υποτέλεια και τη δουλοφροσύνη του και μάλιστα σα κάτι μοιραίο, δεδομένο και παντοτινό. Σ΄ αυτό εκπαιδεύτηκε στο σχολείο, στο στρατό, στις κοινωνικές σχέσεις, το ίδιο αναπαράγει στην οικογένεια του, στη δουλεία στην ίδια του την σκέψη.
Σήμερα αυτό που πλασάρεται σα δημοκρατία είναι η ανεκτικότητα, η συναίνεση, ο σεβασμός των δικαιωμάτων του άλλου ο σεβασμός των νόμων, κοκ, δηλαδή στη δημοκρατία ορίζονται όλα εκείνα τα μέτρα και τα επιχειρήματα μέσω των όποιον οι κυρίαρχες δυνάμεις επιβάλουν και χειραγωγούν τους λαούς στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ασκούν.
Όμως δημοκρατία, όπως η ίδια η λέξη υπονοεί, σημαίνει η δύναμη του δήμου, της κοινότητας και του λαού απέναντί στη δύναμη των εκλεγμένων εκπροσώπων του λαού, θεσμών και εξουσιαστικών δομών ακριβώς για να αποτρέπεται η τυραννία.
Έτσι η δημοκρατία στην εξέλιξη της ενσωμάτωνε το διάλογο, το δημόσιο λόγο, τις ελεύθερες εκλογές, το βέτο, την ανακλητότητα των εκπροσώπων του λαού, τα κοινωνικά συμβόλαια, τις ελευθερίες διαπραγματεύσεις μεταξύ κοινωνικών τάξεων με αντίθετα συμφέροντα, διακηρύξεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κτλ
Σύγχρονα με την εγκαθίδρυση της αστικής δημοκρατίας και τις καπιταλιστικής τάξης, δημοκρατία σημαίνει αντίδραση, αγώνας, αντίσταση αλλαγή σημαίνει την ικανότητα της κοινωνίας να αντιστέκεται και να ανατρέπει εκείνες τις πολιτικές αποφάσεις που τον οδηγούν στο πισωγύρισμα. Δηλαδή, συμπερασματικά η δημοκρατία σήμερα ταυτίζεται με την αντίσταση και την ανατροπή.
0 σχόλια:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !