Home » , » ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ

ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ



ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ

Το Δεκέμβρη του 2008, εικόνες ταραχών από το κέντρο της Αθήνας κάνουν το γύρω των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Τα δημοσιεύματα στον τύπο μιλούν για εξέγερση. Στους δρόμους της Αθήνας, ένα ποτάμι εξοργισμένου λαού, συγκρούεται με την αστυνομία καθημερινά για σχεδόν ένα μήνα. Μαθητές μοιράζουν κοτσάνια από τριαντάφυλλα στους αστυνομικούς, ως αντάλλαγμα στο τραγικό έγκλημα ενός συστήματος, που με την δολοφονία ενός δεκαπεντάχρονου μαθητή συμπλήρωνε την δολοφονία μιας ολόκληρης κοινωνίας.



ΑΦΙΕΡΩΜΑ : Η δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και η εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008…


«Στις Τράπεζες λεφτά, στη Νεολαία σφαίρες..»

Το χρονικό ενός ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΓΛΗΜΑΤΟΣ
ΕΚΕΙ ΚΑΠΟΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΤΖΑΒΕΛΑ, ΕΠΕΣΕ ΚΑΙ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΑΛΕΞΗΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 2008. ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΗΤΑΝ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ, ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΟΡΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΩΣ «ΜΠΑΤΣΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ 15 ΧΡΟΝΩΝ ΠΑΙΔΙ» ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΗΚΑΝ ΑΥΘΟΡΜΗΤΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ, ΠΟΥ ΣΥΓΚΡΟΥΟΝΤΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΑΜΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΣ ΦΩΤΙΕΣ, ΗΤΑΝ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΓΝΩΡΙΖΑ ΕΚΕΙΝΩΝ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ.

Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, περί τις 9 μμ, στη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου, ο νεαρός Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός μετά από πυροβολισμό του ειδικού φρουρού της Ελληνικής Αστυνομίας Επαμεινώνδα Κορκονέα, έπειτα από λεκτικό διαξιφισμό του ιδίου και του συνεργάτη του Βασίλη Σαραλιώτη, οι οποίοι περιπολούσαν στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, με την παρέα του νεαρού. Ο θάνατος ήταν ακαριαίος, καθώς κατά την ιατροδικαστική εξέταση, η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο.

O Κορκονέας δολοφόνησε εν ψυχρό το δεκαπεντάχρονο παιδί, με την συνέργεια του Σαραλιώτη. Οι δυο ειδικοί φρουροί εκείνο το βράδυ και εκείνη την ώρα θα έπρεπε να βρίσκονται στην οδό Αλεξάνδρας όπου το τηλεφωνικό κέντρο τους είχε αναθέσει ένα άλλο συμβάν. Για ανεξήγητους λόγους, αυτοί προτίμησαν να πάνε στα Εξάρχεια, στο  πεζόδρομο της Τζαβέλα, όπου και διαπληκτίστηκαν με μια παρέα 4-5 παιδιών. Με νοοτροπία «καουμπόι» και «εγώ είμαι ο νόμος» ζήτησαν να μάθουν από τα παιδιά για ποιο λόγο βρίσκονταν εκεί! Αφού επικράτησε ένταση, έφυγαν από το σημείο για να επιστρέψουν λίγο μετά πεζοί και κρατώντας τα όπλα τους.
Οι δύο ειδικοί φρουροί χωρίς να μπορούν να ανεχτούν, την ελευθερία του «συνέρχεσθε» και με «θιγμένη» την υπόληψη τους απείλησαν τα μικρά παιδιά. Τότε ο Κορκονέας σήκωσε το όπλο του και αφού σημάδεψε πυροβόλησε στην καρδία το Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο! Ο Σαραλιώτης δεν έκανε καμία προσπάθεια να τον εμποδίσει. Στην συνέχεια έφυγαν με χαλαρό περπάτημα, σαν «κύριοι», από το σημείο αδιαφορώντας για τις σπαρακτικές κραυγές των νεαρών για ασθενοφόρο, επικοινώνησαν με το κέντρο και ψευδώς είπαν ότι δέχτηκαν επίθεση από τριάντα αναρχικούς. Για την υπόλοιπη μισή ώρα δεν απαντούσαν στο κέντρο για το τι είχε συμβεί.

Εκτός από τους αυτόπτης μάρτυρες που κατέθεσαν το τι συνέβη, υπάρχει και ένα βίντεο το οποίο τραβηχτικέ από τη Λητώ Βαλλιάντζα, κάτοικο της περιοχής και δείχνει τους ειδικούς φρουρούς να επιστρέφουν στο σημείο και να πυροβολούν.
Τραγικό γεγονός αποτέλεσε πως ο τηλεοπτικός σταθμός του Mega, παραποίησε το ντοκουμέντο βάζοντας πάνω στο βίντεο ήχους από συγκρούσεις και σπασίματα για να δικαιολογήσει τα λεγόμενα των ειδικών φρουρών.
Η πληροφορία του θανάτου του μαθητή διαδόθηκε άμεσα σε ολόκληρη την Ελλάδα από το Διαδίκτυο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα, άτομα από διάφορους πολιτικούς χώρους, κυρίως της Αριστεράς και των Αντιεξουσιαστών, να εκδηλώσουν την οργή τους σε πάρα πολλές πόλεις της Ελλάδας, από το ίδιο κιόλας βράδυ. Στην Αθήνα, συνέβησαν πολλαπλές συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας, ενώ τα επεισόδια μετατοπίστηκαν μέχρι και το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου διακομίσθηκε ο άτυχος νεαρός και όπου απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Οι ειδικοί φρουροί, ενώ τα νέα έτρεχαν σε ολόκληρη την χώρα, όχι μόνο κυκλοφορούσαν ελεύθεροι, αλλά η σύλληψη τους και η αφαίρεση των όπλων τους, έγινε αργά το βράδυ μετά από αρκετές ώρες. Έως τότε είχαν καταφέρει να παραποιήσουν πολλά στοιχεία που θα δυσκόλευαν την απαγγελία των κατηγοριών εις βάρος τους. 
 Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος βρισκόταν σε κομματική εκδήλωση στις Σέρρες, μόλις ενημερώθηκε για το περιστατικό μετέβη άμεσα στην Αθήνα και έπειτα από δηλώσεις, υπέβαλε ο ίδιος μαζί με τον υφυπουργό την παραίτησή του για το περιστατικό για λόγους «ευθιξίας». Παρά ταύτα, οι παραιτήσεις δεν έγιναν αποδεκτές από τον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Την επομένη ημέρα από το περιστατικό, διοργανώθηκαν πορείες, οι οποίες διαμαρτύρονταν  απέναντι στη γενικότερη στάση του κρατικού μηχανισμού και στον τρόπο λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας, έπειτα από συσσώρευση παρόμοιων περιστατικών και καταγγελιών αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, μα πάνω από όλα ατιμωρησίας, κατά τον δίχρονο νεολαιίστικο κίνημα για την ανώτατη παιδία του 2006-2008.
Αυτός ήταν από τους πρώτους στόχους εκείνης της εξέγερσης, υπήρχε ο φόβος ότι θα συγκαλυφθεί. Οι διαδηλώσεις εκτός από μαζικότατες ήταν συγκρουσιακού χαρακτήρα, με την οργή μιας ολόκληρης μερίδας της κοινωνίας να ζητά διέξοδο.

Από τις πρώτες μέρες, τα ΜΜΕ και η Κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και η συντηρητική αντιπολίτευση, έσπευσαν να « καταδικάσουν τη βία, απ’ όπου κι αν προέρχεται», μιλώντας για « εξτρεμιστικές» ομάδες που προκαλούν το «χάος».

Πραγματοποιήθηκαν καταλήψεις σε πολλά γυμνάσια και λύκεια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, ενώ κλειστό παρέμεινε και το σχολείο στη Σταμάτα όπου φοιτούσε ο μαθητής. Ο υπουργός Παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, κήρυξε την επομένη των ταραχών ημέρα πένθους, ενώ κλειστές παρέμειναν και πανεπιστημιακές σχολές. Πορείες μαθητών πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μικρές και μεγάλες πόλεις της χώρας, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Τρίπολη, Κέρκυρα, Τρίκαλα και Ηράκλειο. Η ΟΛΜΕ, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών και οι δάσκαλοι, κήρυξαν 24ωρη απεργία, ενώ τριήμερη απεργία κήρυξε και η Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών.
Μαθητές προέβησαν σε συμβολικές εκδηλώσεις, προσφέροντας τριαντάφυλλα που είχαν μόνο το κοτσάνι με τα’ αγκάθια, σε αστυνομικούς και ξαπλώνοντας γυμνοί στα σκαλοπάτια της ΓΑΔΑ, σαν να ήταν πτώματα. Επιθέσεις με πέτρες, ξύλα, αυγά, φρούτα και βόμβες μολότοφ δέχθηκαν σχεδόν όλα τα τοπικά αστυνομικά τμήματα της χώρας. Ταυτόχρονα τμήματα στα περισσότερα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας άρχισαν να κλείνουν από τους φοιτητές τους με αποφάσεις κατάληψης, οι οποίες στρέφονταν τόσο κατά της κρατικής καταστολής όσο και κατά της εκπαιδευτικής πολιτικής των τελευταίων  κυβερνήσεων.
Εκτός Ελλάδας, επεισόδια έγιναν και στη Λευκωσία, όπως επίσης και την Πάφο στις 8 Δεκεμβρίου. Συμβολικές καταλήψεις πραγματοποιήθηκαν από νεαρούς, στην ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο και διαμαρτυρίες στα προξενεία του Βερολίνου, της Φλωρεντίας της Μπολόνια και του Τορίνο, καθώς και στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών στη Βενετία, ενώ μικρές φθορές προκλήθηκαν στα προξενεία της Νέας Υόρκης και της Κωνσταντινούπολης.
 ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ

Το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου, διοργανώθηκε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας από κόμματα της αντιπολίτευσης, αριστερές οργανώσεις και φοιτητικούς συλλόγους, στα Προπύλαια και την Ομόνοια.
Η αστυνομία διατηρούσε ισχυρές δυνάμεις γύρω από τη Βουλή των Ελλήνων και το Μέγαρο Μαξίμου.
Η πορεία δεν πέρασε μπροστά από τη Βουλή, και μέσω του κάτω μέρους της πλατείας Συντάγματος ακολούθησε τη Φιλελλήνων και ολοκληρώθηκε μπροστά στον Εθνικό Κήπο. Παράλληλα έγιναν καταστροφές σε καταστήματα, τράπεζες, ξενοδοχεία, καθώς και στο υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εξωτερικών. Συγκρούσεις εκδηλώθηκαν στην Πανεπιστημιούπολη στην περιοχή του Ζωγράφου, γύρω από τα Εξάρχεια καθώς και στον Πειραιά.

Τις ίδιες ώρες διοργανώθηκαν παρόμοιες εκδηλώσεις και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Πάτρα, την Κρήτη και άλλες περιοχές της ελληνικής περιφέρειας, που σε αρκετές περιπτώσεις συνοδεύτηκαν από επεισόδια. Το βράδυ πυρπολήθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Συκεών, ενώ τραυματίστηκε βαριά αστυνομικός φρουρός.
Παράλληλα συγκροτήθηκε έκτακτη Κυβερνητική Επιτροπή, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε τις φήμες για εφαρμογή του άρθρου 48 του Συντάγματος για κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Λίγα λεπτά αργότερα, σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως οι πράξεις «τυφλής βίας» εξέφραζαν μια γενικότερη κατάσταση, που δεν οφειλόταν απαραιτήτως στο περιστατικό που τα πυροδότησε, και αναρωτήθηκε ποιους σκοπούς εξυπηρετούν, παρατηρώντας «απουσία ιδεολογίας». Προφανώς ο υπουργός δεν ήθελε να δείξει πως χάνει τον έλεγχο, έτσι προσπαθούσε να πείσει και την υπόλοιπη κοινή γνώμη, ότι το γεγονός, δεν ήταν εξέγερση με πολιτικά χαρακτηριστικά αλλά απλά ένα ξέσπασμα τυφλής βίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέμεινε στο φρουρούμενο προεδρικό μέγαρο για λόγους ασφαλείας μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα της ιδιωτικής του κατοικίας στην Αθήνα.
Ο ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Την επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη από το προηγούμενο βράδυ συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός δήλωσε την αντίθεσή του στην εκμετάλλευση του τραγικού συμβάντος για τη διάπραξη ενεργειών βίας και προέτρεψε την απομόνωσή τους, αναμένοντας ομόθυμη πολιτική καταδίκη των συμβάντων από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, με της οποίας τους αρχηγούς συναντήθηκε αργότερα. Την ίδια περίπου ώρα διοργανώθηκε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο από φοιτητικούς συλλόγους, μαθητές, την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ. Την πορεία ακολούθησε πετροπόλεμος με τα ΜΑΤ μπροστά στο κτήριο της Βουλής και επίθεση των δυνάμεων καταστολής στον γενικό όγκο της πορείας.

Η Τρίτη 9 Δεκεμβρίου ήταν ημέρα της κηδείας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο κοιμητήριο Παλαιού Φαλήρου, όπου παρευρέθηκαν χιλιάδες κόσμου. Πρόκληση προκάλεσε το γεγονός, πως περιμετρικά του κοιμητηρίου υπήρχαν μεγάλες δυνάμεις της Αστυνομίας. Μετά την κηδεία σημειώθηκαν επεισόδια στη γενικότερη περιοχή, κατά τα οποία τα ΜΑΤ έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και ωμής βίας, ενώ αστυνομικοί της Ομάδας Ζ, χωρίς ίχνος αίσθησης της πραγματικότητας, πυροβόλησαν πολλές φορές στον αέρα.
Οι συγκρούσεις και τα επεισόδια συνεχίστηκαν το ίδιο βράδυ σε πολλές πόλεις, εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, στην Πάτρα, τη Λάρισα, την Κοζάνη, τη Μυτιλήνη καθώς και την Κρήτη. Στην Πάτρα πραγματοποιήθηκε πορεία με παραπάνω από 7000 άτομα, με την συμμετοχή φοιτητικών συλλόγων, αριστερών οργανώσεων, του αντιεξουσιαστικού χώρου, της ΔΟΕ και της ΕΛΜΕ στο κέντρο της πόλης.
Η πορεία κατέληξε σε πολύωρη περικύκλωση του αστυνομικού μεγάρου. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για παρείσφρηση ακροδεξιών στοιχείων και μελών της Χρυσής Αυγής, στις τάξεις των αστυνομικών δυνάμεων τα οποία πυροδότησαν συγκρούσεις, υποδαύλισαν πολίτες και κατεδίωξαν τους διαδηλωτές.
Ο απολογισμός ήταν 26 προσαγωγές και 9 συλλήψεις. Ο δήμαρχος Πατρών μίλησε κι αυτός για ισχυρή παρουσία ακροδεξιών στοιχείων στην πόλη διαψεύδοντας τα περί « αγανακτισμένων» πολιτών, που μετέδιδαν τα ιδιωτικά κανάλια. Ανάλογα περιστατικά σημειώθηκαν και στη Λάρισα.


ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ

Ενώ ο διεθνής τύπος, όπως η βρετανική εφημερίδα Guardian, χαρακτήρισαν τις ταραχές ως «τις χειρότερες στην Ελλάδα από το 1974, οπότε και αποκαταστάθηκε η δημοκρατία» και αφιερώνοντας εκτενή ρεπορτάζ στο γεγονός που πυροδότησε τα περιστατικά της βίας χαρακτηρίζοντας τα γεγονότα ως εξέγερση, ο Ελληνικός Τύπος με λίγες εξαιρέσεις, ασχολήθηκε περισσότερο με την «διατάραξη» της οικιακής ειρήνης, εθελοτυφλώντας στα δεκάδες περιστατικά αστυνομικής βίας, χαρακτηρίζοντας τα γεγονότα ως αποτρόπαια, ξεχνώντας την αρχική τους κοινωνική ευαισθησία και κατανόηση.
Αρκετοί ήταν οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι έπεσαν θύματα βίας από αστυνομικούς. Αντιδράσεις προκάλεσαν φωτογραφίες και βίντεο που δημοσιεύθηκαν με αστυνομικούς να προτάσσουν τα όπλα τους ενάντια στους διαδηλωτές, συνοδευόμενα από υβριστικές χειρονομίες. Ο δημοσιογράφος Κώστας Τσιρώνης που τράβηξε τις «διάσημες» πλέον φωτογραφίες, με τον αστυνομικό που είχε προτάξει το όπλο του και σημάδευε τους διαδηλωτές, απολύθηκε από την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», γιατί μετά από την άρνηση του διευθυντή της εφημερίδας να δημοσιεύσει τα ντοκουμέντα, τα προώθησε ο ίδιος στο διαδίκτυο και ξένες εφημερίδες.

Χαρακτηριστικό γεγονός αποτέλεσαν και οι δεκάδες καταγγελίες για παρείσφρηση διατεταγμένων κουκουλοφόρων της ασφάλειας και του παρακράτους στις διαδηλώσεις για να προκαλούν φθορές.
Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα στις 11/12/2008, δημοσιοποιήθηκαν φωτογραφίες που απεικόνιζαν κουκουλοφόρους και άντρες με πολιτικά να κρατούν σιδηρολοστούς και άλλα επικίνδυνα αντικείμενα εντός του αστυνομικού κλοιού στο κέντρο της Αθήνας. Δεκάδες άλλες φωτογραφίες έκαναν το γύρω του διαδικτύου, μετατρέποντας έτσι το ζήτημα του παρακρατικού μηχανισμού από έναν αντισυστημικό μύθο σε πραγματικά γεγονότα.
Το αρχηγείο της αστυνομίας διέψευσε την παρουσία κουκουλοφόρων αστυνομικών στις διαδηλώσεις, καθώς κάτι τέτοιο το «απαγορεύει» ο κανονισμός. Αναγνώρισε την παρουσία ανδρών με πολιτικά με στόχο τις συλλήψεις και διατάχθηκε έρευνα για τους κουκουλοφόρους. Τα ντοκουμέντα ήρθαν να προστεθούν στις δηλώσεις του δημάρχου Πατρών για παρείσφρηση ακροδεξιών στοιχείων.
Μέσα σε λίγες μέρες φούντωσαν έντονες αποδοκιμασίες απλών πολιτών ενάντια στις δυνάμεις των ΜΑΤ, που ένα χρόνο πριν ίσως υπερασπιζόντουσαν στις συγκρούσεις με το φοιτητικό κίνημα.
Την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια νέου συλλαλητηρίου που σήμανε έναν νέο κύκλο κινητοποιήσεων με κορύφωση την 18η Ιανουαρίου, την ημέρα μνημόσυνου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, σημειώθηκαν συλλήψεις και καταγγελίες για αδικαιολόγητη χρήση βίας από την αστυνομία, ενώ σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης προέβη η Ένωση Συντακτών, καταγγέλλοντας την «άγρια επίθεση και ξυλοδαρμούς δημοσιογράφων και άλλων εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης».

Η ΔΕΥΤΕΡΗ «ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ» ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ

Ενώ η ελληνική κοινωνία, μετά τα γεγονότα έχει μοιραστεί στα δύο, από τη μια πλευρά ο προοδευτικός κόσμος, καθηγητές και διανοούμενοι και οι παραδοσιακές ριζοσπαστικές δυνάμεις και από την άλλη οι συντηρητικοί μικροαστοί, οι καταστηματάρχες, οι αστυνομικοί και η ακροδεξιά, η οποία ήδη εκκολάπτεται μανιωδώς από το σύστημα καθώς η εξέγερση του Δεκέμβρη πιάνει την άρχουσα τάξη απροετοίμαστη για τέτοια γεγονότα, ξεκινά η δίκη των δύο ειδικών φρουρών.
Ο μικρός Αλέξανδρος, ξανασκοτώνεται και αυτή τη φορά ο δολοφόνος του, όχι ο πραγματικός, αλλά ο ηθικός ή καλύτερα ο «ανήθικος» μεγαλοδικηγόρος Αλέξης Κούγιας.
Ο Αλέξης Κούγιας μετά την παραίτηση, των δικηγόρων υπεράσπισης των δύο ειδικών φρουρών, έπειτα από τη δημοσίευση οπτικοακουστικού υλικού από το φόνο και δεκάδες μαρτυρίες και την τεράστια κατακραυγή, είναι ο μόνος που αναλαμβάνει την υπεράσπιση των δύο δολοφόνων.

Η πρώτη «σφαίρα» του δικηγόρου έρχεται στις 10/12/08 και προκαλεί εκ νέου κύμα οργής:
«Εάν έπρεπε ή όχι να πυροβολήσει ο αστυνομικός, το εάν τελικώς έπρεπε να χαθεί αυτό το παιδί και ποιο αδίκημα θα πρέπει να αποδοθεί στους αστυνομικούς θα το κρίνει η Δικαιοσύνη.»  
 Στην δίκη που ακολούθησε και κράτησε πάνω από 8 μήνες, η ύβρεις τόσο των κατηγορούμενων όσο και των συνηγόρων τους εναντίον του Αλέξη ήταν απαράδεκτες. Προσπαθούσαν να σπιλώσουν την μνήμη ενός άδικα δολοφονημένου παιδιού.
Το ενδεκασέλιδο απολογητικό υπόμνημα του ειδικού φρουρού εστιάστηκε στα εξής συμπεράσματα:
«έχω πληροφορηθεί ότι οι νέοι αυτοί, ενώ κατοικούν στο Π. Ψυχικό και είναι γόνοι πλουσίων οικογενειών, συνηθίζουν να συχνάζουν στα Εξάρχεια, τα οποία επιλέγουν ως χώρο διασκέδασης».
Το παιδί, σύμφωνα με τη γραμμή του κατηγορουμένου, «είχε αποβληθεί από τη Σχολή Μωραΐτη και άλλαζε συχνά σχολεία, κάτι που αποτυπώνει μια αποκλίνουσα συμπεριφορά».
Επίσης, ενέπλεξε το θανόντα σε περιστατικά βίας που είχαν προηγηθεί στο γήπεδο Χαλανδρίου κατά τη διάρκεια αγώνων υδατοσφαίρισης, χωρίς ωστόσο να δικαιολογήσει τις πηγές βάσει των οποίων στηρίζει τις αναφορές του.
Από το απολογητικό υπόμνημα απουσίαζε οποιαδήποτε άμεση έκφραση συγγνώμης για το θάνατο του παιδιού, ενώ ο ειδικός φρουρός έκανε λόγο κατά την ανάκρισή του για «προσπάθεια προφύλαξης της ζωής του ιδίου και του συναδέλφου του από άνανδρη επίθεση», επιμένοντας στην αναγκαιότητα του πυροβολισμού. Έκκληση για σεβασμό του νεκρού παιδιού της έκανε η μητέρα, με επιστολή προς τα μέσα ενημέρωσης, ενώ ορίστηκε από την οικογένεια ο Δημήτρης Τσοβόλας ως παράσταση πολιτικής αγωγής.

Ο συνήγορος του κατηγορουμένου εστιάστηκε κατά τις δηλώσεις του στο οικογενειακό περιβάλλον του ειδικού φρουρού, υποστηρίζοντας 3 ανήλικα παιδιά, καθώς και 2 συμβοηθούμενα μέλη, στη λαϊκή γειτονιά των Λιοσίων, στη δυτική Αθήνα, εν αντιθέσει με το εύπορο περιβάλλον του εμφανιζομένου ως «ταραχοποιού»! Επίσης, προέβη σε κριτική απέναντι στο δικηγορικό περιβάλλον, καθώς και στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία που βιάστηκαν να καταδικάσουν τον κατηγορούμενο, ζητώντας να του αναγνωρισθεί το τεκμήριο της αθωότητας και αποδίδοντας το περιστατικό σε «παρεξήγηση»!!! Παρέπεμψε επίσης στα πρώτα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης που έδειξε μικρή αλλοίωση της σφαίρας, προδικάζοντας την εκδοχή του εξοστρακισμού.

Επίσης, η υπερασπιστική γραμμή στηρίχθηκε στο γεγονός πως το τραύμα ήταν τυφλό και όχι διαμπερές, κάτι που ενισχύει κατά την άποψη του συνηγόρου την εκδοχή ότι η βολή δεν ήταν ευθεία, καθώς σε αυτή την περίπτωση το βλήμα θα είχε διαπεράσει το κορμί του νεαρού, λόγω των τεχνικών προδιαγραφών του όπλου. Παρά ταύτα, η μαρτυρία του κατηγορουμένου για βολή στο έδαφος έρχεται σε αντίθεση με την εξέταση που έδειξε ροπή της σφαίρας στο θύμα με κατεύθυνση προς τα κάτω και όχι προς τα πάνω, έπειτα από εξοστρακισμό στο έδαφος. Συγκεχυμένες και αντιφατικές ήταν οι μαρτυρίες του κατηγορουμένου για τον τόπο, τον τρόπο, τον αριθμό και την κατεύθυνση των βολών. Κατηγορηματικά αντίθετες ήταν οι δεκάδες επώνυμες μαρτυρίες που διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου, υποστηρίζοντας την άποψη πως η βολή ήταν από απόσταση, κάτι που δικαιολογεί το τυφλό τραύμα, αλλά και τους ισχυρισμούς του για επίθεση από μεγάλη ομάδα ατόμων. Επιπλέον, ερασιτεχνικό βίντεο από τη στιγμή του φόνου διαψεύδει και τους ισχυρισμούς του πως έτρεξε με την πλάτη για να σωθεί από επίθεση, καθώς στο βίντεο όπου ακούγονται διαπληκτισμοί και δύο πυροβολισμοί, δύο φιγούρες, οι οποίες κατά τους μάρτυρες ήταν οι αστυνομικοί, φαίνονται να απομακρύνονται με αργά βήματα από τον τόπο του συμβάντος μετά από τους πυροβολισμούς. Την εκδοχή πως επέστρεψε ο φρουρός στο σημείο της συμπλοκής για να ενημερώσει διμοιρία των ΜΑΤ της Χαριλάου Τρικούπη και την εκ νέου επίθεση από τους νεαρούς διαψεύδουν επίσης οι μάρτυρες, οι οποίοι μιλούν για την πρόκληση των νεαρών με υβριστικούς χαρακτηρισμούς από τον ίδιο τον ειδικό φρουρό.

Παράλληλα, οι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι και οδηγήθηκαν σε περιφερειακές φυλακές, ενώ ο Αλέξης Κούγιας δέχθηκε πειθαρχική δίωξη από το Δικηγορικό Σύλλογο των Αθηνών, μετά τις δηλώσεις που σπίλωσαν την προσωπικότητα του νεκρού. Την Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου το δικηγορικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα και απερίφραστα, «την πειθαρχική δίωξη για τη στάση του εντολέα του κατηγορουμένου με το υπόμνημά του, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δ.Σ.Α. προέβη σε περιύβριση νεκρού και δυσφήμιση εις βάρος των συναδέλφων του που δεν ανέλαβαν την υπεράσπιση των κατηγορουμένων».

Τον Ιούνιο του 2009 το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών διέταξε με βούλευμά του, την παραπομπή σε δίκη ενώπιον του Πρωτοβάθμιου Κακουργιοδικείου των δύο ειδικών φρουρών. «Ο ειδικός φρουρός που πυροβόλησε το μαθητή παραπέμπεται για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ενώ ο συνάδελφός του για συνέργεια σε ανθρωποκτονία». Στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών καταλογίζονταν στον μεν πρώτο ειδικό φρουρό «ενσυνείδητη αδιαφορία» και πως προέβλεψε τις συνέπειες των πυροβολισμών και ότι σκοπεύοντας προς τους συγκεντρωμένους «επιδοκίμασε τη θανάτωση προσώπου», ενώ για τον δεύτερο κατηγορούμενο «η συμπεριφορά του δεν υπολείπεται σε ποινική απαξία», καθώς δεν απέτρεψε τον συνάδελφό του και ταυτόχρονα συμμετείχε «στις αντεγκλήσεις και στην ανταλλαγή ύβρεων» επιδεικνύοντας ταυτόχρονα « χαρακτηριστική στάση ετοιμότητας και επίδειξης ισχύος».
Η δίκη της υπόθεσης ορίστηκε για τις 15 Δεκεμβρίου 2009 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χαλκίδας, καθώς υπήρχε η άποψη πως μια δίκη στην Αθήνα θα προκαλούσε νέες καταστροφές στην πόλη. Μετά από ενστάσεις φορέων τις πόλης της Χαλκίδας, για τον φόβο επεισοδίων, το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου παρέπεμψε την υπόθεση στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας, ενώ αργότερα μεταφέρθηκε και η ημερομηνία της δίκης για τις 20 Ιανουαρίου 2010. Η πλευρά του Αλ. Γρηγορόπουλου κατέθεσε δύο φορές αίτηση για μεταφορά της δίκης σε αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού. Ο Άρειος Πάγος απέρριψε και τις δύο φορές το αίτημα, κάτι που οδήγησε την πλευρά Γρηγορόπουλου να στραφεί προς τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Τελικά, η δίκη ξεκίνησε στην Άμφισσα τις 20 Ιανουαρίου 2010, με τις πλευρές να ζητούν ολιγοήμερη αναβολή. Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε πορεία στην πόλη της Άμφισσας, έξω από τα δικαστήρια. Η δίκη συνεχίστηκε στις 22 Ιανουαρίου, με τους δύο κατηγορούμενους να δηλώνουν αθώοι. Η πρόεδρος του δικαστηρίου ανέφερε πως αστικώς υπεύθυνο για το θάνατο του 15χρονου είναι το δημόσιο, κατά το οποίο η οικογένεια του θύματος θα μπορούσε να στραφεί αν το επιθυμεί, με την πολιτική αγωγή να εκφράζει την θέση πως η οικογένεια αστικά μπορεί να στραφεί και σε βάρος των δύο αστυνομικών, καθώς κρίνει ότι η πράξη τελέστηκε κατά παράβαση εντολής.
Στις 11 Οκτωβρίου 2010, το μικτό ορκωτό δικαστήριο της Άμφισσας (αποτελούταν από 3 τακτικούς δικαστές και 4 ένορκους) έκρινε και τους δύο ειδικούς φρουρούς ένοχους, τον Κορκονέα για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο, και τον Σαραλιώτη για συνέργεια. Ο Κορκονέας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη (ψήφοι 4-3) και 15 μήνες ενώ ο Σαραλιώτης υποβλήθηκε στην ποινή της κάθειρξης για δέκα χρόνια (ψήφοι 6-1).

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ

Το τι συνέβη πραγματικά εκείνες τις μέρες, δεν μπορεί να περιγραφεί σε λίγες σελίδες, ούτε καν τα γεγονότα.
Πολλοί από τότε, προσπαθούν να αποδείξουν πως ο μικρός Αλέξης, ήταν ένας επιμελής μαθητής, αρίστης αγωγής και πως ουδεμία σχέση είχε με ταραχές ή « ταραχοποιά» στοιχεία… Όλα αυτά γιατί προσπάθησαν να απαντήσουν σε μια μεγάλη μερίδα της μικροαστικής κοινωνίας, η οποία ακόμη και σήμερα έβαλε στο δικό της ειδώλιο, το άψυχο σώμα του 15χρονου. Ο Αλέξης ήταν αυτό που έλεγε και το σύνθημα που είχε κατακλίσει του τοίχους και τα πανό, ολόκληρης της χώρας: «15 ΧΡΟΝΩΝ ΝΕΚΡΟΣ». Ήταν απλά ένα μικρό παιδί, ένας ανήλικος άνθρωπος που στερήθηκε το δικαίωμα στη ζωή. Στη θέση του θα μπορούσε να είναι ένας αντιεξουσιαστής, ένας συνταξιούχος, ένας μετανάστης ή ακόμη και ένα «ταραχοποιό» στοιχείο. Το ζήτημα είναι, πως το υπάρχον πολίτευμα, επιτρέπει ή καλύτερα επιβάλλει σε ορισμένα άτομα, να σταθούν απέναντι στον κάθε Αλέξη, πιέζοντας τη σκανδάλη του όπλου τους.

Η πελώρια μάζα των «εξεγερμένων», δεν ήταν ένα απλό κοινωνικό φαινόμενο «τυφλής έξαρσης βίας», αλλά το αποτέλεσμα μια δεκαετίας συνεχόμενων, περικοπών του κράτους πρόνοιας, της υγείας-παιδείας και των εργατικών δικαιωμάτων, μια δεκαετία κυριαρχίας σάπιων εξουσιαστών και κουκουλωμένων σκανδάλων, ήταν μια δεκαετία μετατροπής της νεολαίας σε ρομπότ της ελεύθερης αγοράς, με ειδική κατάρτιση από το δημοτικό, το λύκειο, το φροντιστήριο και το πανεπιστήμιο, πάνω στο ζήτημα της εργασίας. Δηλαδή στη μετατροπή του εργαζόμενου ανθρώπου σε εργαζόμενο «σκέτο». Όλα αυτά σε συνδυασμό με την αντικοινωνικοποίηση στην οποία υποβλήθηκε η κοινωνία μας τα 20 τελευταία χρόνια και τη δημιουργία ενός τρόπου ζωής και μιας κουλτούρας κυρίως εμπορικής και όχι ανθρώπινης, ήταν τα βαθύτερα αίτια της εξέγερσης του Δεκέμβρη.

Όπως στο τέλος της εξέγερσης του Μάη του 68’, όπου οι Γάλλοι φοιτητές διαπίστωναν την «Επιστροφή στη καθημερινή βοσκή» για την μικροαστική τότε τάξη, έτσι και στην Ελλάδα, οι εξεγερμένοι του Δεκέμβρη έβλεπαν την κοινωνία, μετά το τέλος των συγκρούσεων, οι οποίες κράτησαν περίπου 1 μήνα, να επιστρέφει στην « κανονικότητα». Μια κανονικότητα όμως, πολύ διαφορετική απ’ ότι θα μπορούσε να φανταστεί ο καθένας μας τότε. Η φούσκα των ακινήτων στην Αμερική είχε σκάσει και η κρίση έβγαζε «εισιτήριο» για ένα υπερατλαντικό ταξίδι…
Ο Γ.Α. Παπανδρέου κέρδιζε τις εκλογές του 2009 συσπειρώνοντας όλους εκείνους τους ψηφοφόρους που σαν να μην έτρεχε τίποτα, έδιναν πάλι πνοή σε ένα χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα, χωρίς να λάβουν υπόψη τους, τα τόσο τρανταχτά στοιχεία αμφισβήτησης του Δεκέμβρη…
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Proudly powered by Blogger
Copyleft 2013 Η αναπαραγωγή - αναδημοσίευση τμήματος ή ολόκληρης ανάρτησης όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και ενθαρρύνεται. Με την καλόπιστη και ρητή αναφορά της πηγής.. BABUSHKA
Template Design by Creating Website Published by Mas Template